Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekofiber

Gość lulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaletą ekofibru jest to że (teoretycznie) dochodzi w trudnodostępne przestrzenie. Jesli jest dostęp, weź najtańszą miękką wełnę, np. szklaną. Izolacyjnie po przeliczeniu dać tę grubość co trzeba i jest spokój. Jeśli nie ma dostępu to inna sprawa.

Co do parametrów cieplnych to chyba obojętne jaką izolację się weźmie. Odpowiednio do izolacyjności uwzględnić grubość.

Po położenia wełny z rolki, niekonieczny jest fachowiec, do ekofibru raczej tak., bo trzeba wdmuchiwać.

Zależy co chcesz, możesz robić samemu i ile kasy jesteś gotów poświęcić na to.

Wełna granulowana dokładnie tak samo się nadaje. Robią chyba wszyscy "wielcy" -" Parock" "Rockwool' i "Isover Gullfiber". Porównaj ceny u każdego.

Ten granulat to surowiec odpadowy przy produkcj wełny. Nie oznacza, zę z nim coś nie tak. Po prostu ma za krótkie włokno na płytę. Dlatego taki tani.

Gwoli uściślenia. Wełnę granulowaną robi się z odpadów przy produkcji płyt (ale nie tylko z odpadów) o odpowiedniej gęstości. Długość włókna nie ma tu nic do rzeczy. Koszt wyprodukowania jest większy niż płyt, ale czasami nie ma innej możliwości wykorzystania płyt odpadowych i dlatego jest ona tania.

Jak się dowiedziałem, że tylko z usługą, to nakichałem na całą tą sprawę! :evil:

Pogooglowałem i znalazłem to:

http://www.perlit-polska.pl/content/

Zdecydowanie lepsze, bo martwe z samej natury. Szkło wulkaniczne.

Masa nasypowa rzędu 90 kg/m3.

Poprosiłem i przysłali próbkę. Siedmioletni synek przynósł w jednej ręce worek 125 litrów i nawet się nie zasapał (8kg).

Paroprzepuszczalne, niepalne do 1000stC, lekkie, ani glon, ani grzyb się nie złapie.

Da się wsypać gdzie trzeba, bo drobne.

Cena przystępna.

Pozdrawiam Adam M.

• 5 years później...
Jak się dowiedziałem, że tylko z usługą, to nakichałem na całą tą sprawę! :evil:

Pogooglowałem i znalazłem to:

http://www.perlit-polska.pl/content/

Zdecydowanie lepsze, bo martwe z samej natury. Szkło wulkaniczne.

Masa nasypowa rzędu 90 kg/m3.

Poprosiłem i przysłali próbkę. Siedmioletni synek przynósł w jednej ręce worek 125 litrów i nawet się nie zasapał (8kg).

Paroprzepuszczalne, niepalne do 1000stC, lekkie, ani glon, ani grzyb się nie złapie.

Da się wsypać gdzie trzeba, bo drobne.

Cena przystępna.

Pozdrawiam Adam M.

A jakie ma parametry cieplne?.

Ile cm perlitu odpowiada X cm wełny?

ekmir odpowiadam tutaj

izolacyjność -sprawdzone u mnie i jest ok

faktycznie jest coś w celulozie że w domu jest inny mikroklimat w domu

jedynie caly czas się zastanawiam nad pożarem[pięknie niknie to coś w ogniu]

no ale niby to dobrze-widzialem zdjęcia po pożarze to dom z celulozą lepiej wyglądal niż przy welnie szklanej

no i mam mieszane odczucia jesli chodzi o celuloze i akustykę

Edytowane przez malux20

izolacyjność -sprawdzone u mnie i jest ok

faktycznie jest coś w celulozie że w domu jest inny mikroklimat w domu

jedynie caly czas się zastanawiam nad pożarem[pięknie niknie to coś w ogniu]

no ale niby to dobrze-widzialem zdjęcia po pożarze to dom z celulozą lepiej wyglądal niż przy welnie szklanej

no i mam mieszane odczucia jesli chodzi o celuloze i akustykę

To jaką warstwę ekofibru dawałeś?

Coś więcej poproszę na temat tych "mieszanych uczuć"