stach_past 26.07.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 u mnie nadal jest wszystko OK, czy nadal jest ok? żartowałem mam pytanie: mają mi to nasypać na strop (poddasze nieużytkowe) czy można to nakryć deskami czy raczej ma leżeć odkryte. może zdradzisz jak to jest u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.07.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Zaletą ekofibru jest to że (teoretycznie) dochodzi w trudnodostępne przestrzenie. Jesli jest dostęp, weź najtańszą miękką wełnę, np. szklaną. Izolacyjnie po przeliczeniu dać tę grubość co trzeba i jest spokój. Jeśli nie ma dostępu to inna sprawa. Co do parametrów cieplnych to chyba obojętne jaką izolację się weźmie. Odpowiednio do izolacyjności uwzględnić grubość. Po położenia wełny z rolki, niekonieczny jest fachowiec, do ekofibru raczej tak., bo trzeba wdmuchiwać. Zależy co chcesz, możesz robić samemu i ile kasy jesteś gotów poświęcić na to. Wełna granulowana dokładnie tak samo się nadaje. Robią chyba wszyscy "wielcy" -" Parock" "Rockwool' i "Isover Gullfiber". Porównaj ceny u każdego. Ten granulat to surowiec odpadowy przy produkcj wełny. Nie oznacza, zę z nim coś nie tak. Po prostu ma za krótkie włokno na płytę. Dlatego taki tani. Gwoli uściślenia. Wełnę granulowaną robi się z odpadów przy produkcji płyt (ale nie tylko z odpadów) o odpowiedniej gęstości. Długość włókna nie ma tu nic do rzeczy. Koszt wyprodukowania jest większy niż płyt, ale czasami nie ma innej możliwości wykorzystania płyt odpadowych i dlatego jest ona tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Jak się dowiedziałem, że tylko z usługą, to nakichałem na całą tą sprawę! Pogooglowałem i znalazłem to: http://www.perlit-polska.pl/content/ Zdecydowanie lepsze, bo martwe z samej natury. Szkło wulkaniczne. Masa nasypowa rzędu 90 kg/m3. Poprosiłem i przysłali próbkę. Siedmioletni synek przynósł w jednej ręce worek 125 litrów i nawet się nie zasapał (8kg). Paroprzepuszczalne, niepalne do 1000stC, lekkie, ani glon, ani grzyb się nie złapie. Da się wsypać gdzie trzeba, bo drobne. Cena przystępna. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 26.07.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Tak sobie mysle ze jak jest dostep to lepiej zastosowac plyty z welny drzewnej. Pokazaly sie juz w sprzedazy, i sam je niedawno zastosowalem do izolacji pozostalej czesci dachu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 27.07.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Tak sobie mysle ze jak jest dostep to lepiej zastosowac plyty z welny drzewnej. Pokazaly sie juz w sprzedazy, i sam je niedawno zastosowalem do izolacji pozostalej czesci dachu, to znaczy dajesz do zrozumienia, żeby jeszcze rozważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.04.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jak się dowiedziałem, że tylko z usługą, to nakichałem na całą tą sprawę! Pogooglowałem i znalazłem to: http://www.perlit-polska.pl/content/ Zdecydowanie lepsze, bo martwe z samej natury. Szkło wulkaniczne. Masa nasypowa rzędu 90 kg/m3. Poprosiłem i przysłali próbkę. Siedmioletni synek przynósł w jednej ręce worek 125 litrów i nawet się nie zasapał (8kg). Paroprzepuszczalne, niepalne do 1000stC, lekkie, ani glon, ani grzyb się nie złapie. Da się wsypać gdzie trzeba, bo drobne. Cena przystępna. Pozdrawiam Adam M. A jakie ma parametry cieplne?. Ile cm perlitu odpowiada X cm wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.04.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) ekmir odpowiadam tutajizolacyjność -sprawdzone u mnie i jest okfaktycznie jest coś w celulozie że w domu jest inny mikroklimat w domujedynie caly czas się zastanawiam nad pożarem[pięknie niknie to coś w ogniu]no ale niby to dobrze-widzialem zdjęcia po pożarze to dom z celulozą lepiej wyglądal niż przy welnie szklanej no i mam mieszane odczucia jesli chodzi o celuloze i akustykę Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.04.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 izolacyjność -sprawdzone u mnie i jest ok faktycznie jest coś w celulozie że w domu jest inny mikroklimat w domu jedynie caly czas się zastanawiam nad pożarem[pięknie niknie to coś w ogniu] no ale niby to dobrze-widzialem zdjęcia po pożarze to dom z celulozą lepiej wyglądal niż przy welnie szklanej no i mam mieszane odczucia jesli chodzi o celuloze i akustykę To jaką warstwę ekofibru dawałeś? Coś więcej poproszę na temat tych "mieszanych uczuć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.04.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 50-60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 27.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 50-60 cm To jaki to jest dom ? Czy ma dach skośny? Co w kwestii "mieszanych uczuć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts