Edyta M 24.02.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Sama mam ogrzewanie nadmuchowe wykonane z plyt climaver zarowno w szachcie betonowym parteru jak rowniez pod sufitem .... pewnie gdybym sie kolejny raz decydowala na instalacje kanalow to na parter wrzucilabym wlasnie metalowe ... sa bezpieczniejsze ( nawet jesli sie zaleja woda ) natomiast climaver jest nie do uratowania .... .... Mam jedno pytanie dotyczaca kanalow na parterze ... dlaczego nie wykonales ocieplenia szachtu betonowego ??? z tego co widze to rury wrzucone sa bezposrednio do kanalu i zabezpieczone jedynie czarna folia ... nie widze zeby po bokach byl styropian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.02.2013 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 rury są obłożone wełną a potem czarną folią, także są ocieplone. Co do climaveru, jest dużo cichszy, rury metalowe niestety przenoszą dość łatwo dźwięk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 A nie brales pod uwage tego , ze byc moze projektant nieprawidlowo dobral przekroje kanalow ???? lub instalatorzy zle wykonali swoja prace ... pytam bo mieszkam w Stanach i tutaj kanaly wykonane sa tylko i wylacznie z metalowych plyt nawet przy " przeskoku " na drugi bieg slyszalny jest tylko ten wlasnie przeskok .... powietrze w kanalach plynie nadal cicho ..... .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 25.02.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 myślę że to nie to, kanał metalowy zawsze lepiej przenosi dźwięki niż płyta climaver. Na górze nadmuchu w ogóle nie słychać, na dole gdzie są metalowe rury słychać delikatny szum wentylatorów ...Co rozumiesz przez cicho - bo cicho to jest cicho, a ja piszę że na dole słychać szum a na górze system jest w ogóle niesłyszalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 26.02.2013 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Jak moge wytlumaczyc co znaczy cicho ..... ........to zalezy jak masz wyczulony sluch .... do kukania kukulki w zegarze tez mozna sie przyzwyczaic ...... wyglada na to , ze tez musisz zaakceptowac ten " szum " u siebie w domu ... skoro na jego wyeliminowanie nie ma szans . Edytowane 26 Lutego 2013 przez Edyta M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 05.12.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Hej, czy możesz przedstawić w szczegółach zastosowane przez Ciebie ogrzewanie i jego elementy? Piszesz o powietrznej pompie ciepła Mitsubishi, jaka moc, jaki model? dopiero planuję budowę "szkieleciaka" i chciałbym w nim właśnie ogrzewanie nadmuchowe - byłbym wdzięczny za porady od praktyka Pozdrawiam i gratulacje za ekonomiczny domek! Edytowane 5 Grudnia 2013 przez only Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 06.12.2013 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 cześć, ogrzewanie jest oparte na klimatyzatorze kanałowym Mitsubishi 11,2kW, po całym domu są rozprowadzone kanały nadmuchowego do każdego pomieszczenia. Moc jest na pewno za duża, ale nie robiłem OZC i pompa była dobierana na "oko". Sprawdza się bardzo dobrze, latem chłodno, w zimie ciepło. Jedyna wada jaką można podać, to hałas, który jest słyszalny u mnie w pomieszczeniu obok jednostki wewnętrznej. Ale i to można wyeliminować, ja mam kanały zwykłe metalowe, a można dać climaver i wtedy nic nie słychać (żałuję że ich nie dałem, ale kwestie finansowe wtedy były ważniejsze). Ogólnie jestem bardzo zadowolony, gdyż spalam przeciętnie 4 m3 drzewa oraz 1700 kWh prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.11.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) 17.04.2010 - tak się prezentuje dach zrobiony przez inwestora, jeszcze bez okna dachowego, wyłazu i komina ale juz mogło wiać i lać. Przy okazji zrobiłem również ocieplenie cokołu. No i zaczął się również montaż ogrzewania nadmuchowego na pompie ciepła Mitsuhishi przez firmę użytkownika "clarnet". Na zdjęciu jednostka zewnętrzna i czerpnia świeżego powietrza do układu. Ekipa od SSZ zrobiła sobie chiwle przerwy ( czekałem na wypłatę kolejnej transzy ) Gratuluję domu, bardzo fajny i w słusznej technologii:cool:. Szczególnie podoba mi się rezygnacja z wodnego układu grzejnego i podłogówki, czy dobrze widzę że kanały grzejne parteru są w podłodze? Edytowane 16 Listopada 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 17.11.2020 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 tak, są ukryte pod podłogą parteru, przez co mam bardzo dobry rozkład temperatury w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.11.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Widzę że masz również PV, ja budowałem 17 lat temu wiec wszelkie nowinki techniczne były poza zasięgiem finansowym i nawet nie myślałem żeby mieć. Na razie zainstalowałem split na parterze i powiem że daje radę choć mały. Jak zauważyłem to klimatyzatory podają moc minimalną zaniżoną a to zmienia postać rzeczy w minionym sezonie grzewczym grzejąc z cop 1 w 1 kwartale br miałem zużycie dobowe na samo ogrzewanie 35 kwh czyli 1,45 kw/h, montaż klimatyzatora który nie schodzi poniżej 800w/h jest bez sensu. Mój na razie za październik skonsumował 178 kwh zobaczymy jak wypadnie listopad. Żałuję że nie mam takiego rozwiązania jak u Ciebie, mogę Ci polecić pc cwu powietrzną, chyba że masz nadmiar prądu to nic nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 17.11.2020 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 nadmiaru prądu nie mam, ale nie widzę sensu ekonomicznego PC tylko do CWU, czas zwrotu jest za długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 nadmiaru prądu nie mam, ale nie widzę sensu ekonomicznego PC tylko do CWU, czas zwrotu jest za długi Czy ja wiem , w moim przypadku z 3 MWh /rok zszedłem do 600 KWh i jednocześnie wody ciepłej jest duzo wiecej. 2400kwhx49 gr 1176 zł /rok, PC atlantic 4400 to dosyć szybko by się zwróciło warto rozważyć przy okazji wymiany bojlera kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.11.2020 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 a skad pobierasz powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 a skad pobierasz powietrze? z dużego garażu, ocieplonego ale nie ogrzewanego, zawsze jest na +, a co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.11.2020 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 bo ja bym musiał z zewnątrz, i wtedy przez zimę i tak grzeje grzałka a nie pompa, i oszczędności o połowę się kurczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 bo ja bym musiał z zewnątrz, i wtedy przez zimę i tak grzeje grzałka a nie pompa, i oszczędności o połowę się kurczą No nie koniecznie moja pc grzeje do -7, a poza tym mam finkcję pv po wifi załącza grzałkę jak jest słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.11.2020 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 -7 to już nie tak źle, pytanie jakie wtedy ma cop, co do grzałki i słońca - zimą słońca tyle co kot napłakał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 -7 to już nie tak źle, pytanie jakie wtedy ma cop, co do grzałki i słońca - zimą słońca tyle co kot napłakał nie mam tabeli szczegółowej ale z pomiarów wynika że nie mniej niż 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sanok1 04.01.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Witaj, moglbym prosic o kontakt , mam pare pytan w kwestii budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts