Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

Ja poszedłem w innym kierunku. Standardowe ocieplenie projektu który nigdy nie był by energooszczędny (pamiętaj że wiele jest takich i nie każdy chce inny tylko po to by mało płacić, nie każdy też ma odpowiednią działkę dla zysków słonecznych więc do sprawy trzeba podchodzić bardzo indywidualnie) i kupiłem tanią polską PC za kwotę niższą niż solary. Oczywiście DZ w moim przypadku mogło by kosztować nie 10tyś. a 6 gdybym zrobił poziome. Jak widzisz nie są to kwoty zwalające z nóg więc okres zwrotu nie jest tak długi jak się pisze. Przy jednym zamachu mam od razu załatwioną sprawę CWU. Oczywiście, im bardziej dom energooszczędny tym mniejszy sens instalacji PC ale na te dodatkowe ocieplenie trzeba też wydać nie mało pieniędzy. Na same okna musiałbym wydać 10 000 więcej nie mówiąc o bardzo dużych drzwiach bez wiatrołapu. PC pozwoliła mi na pozostawienie projektu bez większych zmian i przy tym na niskie rachunki.

Wrzucając PC do jednego kotła co solary wyrządzasz krzywdę bo ludzie zamiast interesować się tym tematem idą w śmieciuchy i jeszcze do tego dokładają inne systemy więc często po prostu przepłacają.

Ja osobiście nie mam nic do Legalettu, nie znam się na nim. Za to dla mnie najważniejsze że jest to też system bezobsługowy.

Pzdr

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żyję na tym świecie już nie krótko i nawet za komuny nie zdarzyło się by prądu nie było dłużej niż jeden dzień. Ok, zeszłoroczne awarie gdzieś w Polsce pokazały że tak może być, to co zakładać zapasowy piec z obiegiem grawitacyjnym?

W zdecydowanej większości przypadków będzie potrzebny albo agregat albo kominek, ale zwykły bez płaszcza.

@Liwko- no ale co zrobisz jak w wyniku awarii prąd Ci wyłączą powiedzmy na tydzień?

A jaką masz alternatywę? Pompki obiegowe, kominki z płaszczem wodnym, piece na ekogroszek z automatyką. Dużo urządzeń masz na prąd. Pomyśl też jakie konsekwencje masz w inteligentnym domy gdy nawet sobie żaluzji nie opuścisz wychodząc do pracy, a w starszych typach bram zdarzało się że byś miał problem nawet z wyjechaniem ze swojej posesji.

Dla nadto zapobiegliwych mam takie rozwiązanie.

Biorąc też znikomą liczbę takich wyłączeń w ostatniej dekadzie proponuję odkładać 10-20zł/mc "na wszelki wypadek".

po 5 latach będzie 800-1600zł na dowolnym oprocentowanym koncie a to starczy np: na tydzień ciągłej pracy agregatu.

Jak po pięciu latach nie ma przerw to jesteś do przodu i możesz dalej spać spokojnie powiększając kapitał z kupki "na wszelki wypadek".

A gdy masz awarię to używasz agregatu do czasu usunięcia usterki.

Później tylko przez następne 5 lat szarpiesz się z ZE o zwrot kasy za niezgodne z umową wyłączenie prądu i po sprawie.

po 10 latach masz następne 800-1600zł oraz zwrot z ZE to razem nawet może być 3200zł. Czysty interes ;) ma sie rozumieć "na wszelki wypadek"

A generatorek np taki:

http://allegro.pl/mar-agregat-generator-kipor-cichy-2-kw-elektronik-i1339301252.html

KIPOR

IG 2000Ti DIGITAL

http://www.mar.arg.pl/allegro2/images/IG2000allegro.jpg

http://www.mar.arg.pl/allegro2/images/IG2000przodallegro.jpg

DANE TECHNICZNE

Moc znamionowa ( W ) : 1600

Moc maksymalna ( W ) : 2000

Napięcie ( V ) : 230/ 12

Typ silnika : 4 - suw

Moc silnika ( kM ): 2,0

Pojemność silnika ( cm3 ) : 105,6

Rodzaj paliwa : bezołowiowe

Poziom hałasu ( dB-A ) : 61 - 73

Zużycie paliwa ( l / kWh ) : 0,5

Pojemność zbiornika ( I ) : 3,7

Waga ( kg ) : 22

Wymiary ( lxdxh ) : 549 x 291 x 405

ZALETY

Zasilanie urządzeń elektronicznych

- ups, komputer, monitor, TV itp.

Dodatkowe wyjście 12 V

Wysoka jakość wykonania

Niski poziom hałasu

Niewielka waga

Ergonomiczna budowa

Łatwy transport i obsługa

Wbudowany czujnik przeciążenia

Wbudowany czujnik ciśnienia oleju

Technologia inwerterowa

Podwójne napięcie wyjściowe

Podwójna częstotliwość wyjściowa

Unikalny system chłodzenia powietrzem

Ograniczona emisja szkodliwych spalin

Automatyczna regulacja obrotów w zależności od obciążenia

Ekonomiczne zużycie paliwa

Renomowana firma Kipor gwarantuje wysoką

Edytowane przez pawgar

Żeby zasilić Legalett trzeba taki z demobilu wojskowy -najtaniej wyjdzie

Tomeczku jak miło że wpadłeś. Pozdrawiam świątecznie.

Wszystkiego najlepszego dla ciebie i rodziny.

A po co agregat do Legalettu?

Przecież Legalett to kilka 48 000kg (48 ton) masy akumulacyjnej trzymającej ciepełko jak termos.

Pokaż mi inne takie akumulacyjne rozwiązanie. Kominek akumulacyjny? Piece akumulacyjne? Nie masz na rynku innej takiej masy akumulacyjnej jak Legalett. Nawet podłogówki wodne odpadają w przedbiegach.

Jak wysiądzie prąd to przy Legalecie jeszcze przez kilka dni będzie grzać sama płyta.

Ale masz, gaz, kopciucha i solary więc to jest dopiero do dupy.

Tak tak. Nie mam jeszcze tylko PC,reku i ciebie za serwisanta.Twoja oszczędność jest wprost porażająca. za PC prawie nic nie zapłaciłeś w stosunku do moich solarów.Energi nie pobiera prawie nic dzięki czemu w domu małe masz zużycie gazu którego nie masz.W kominku prawie nie grzejesz bo w domu i tak z PC jest 29 stC.CWU masz cały czas na super poziomie .........krzywa niezmienna 65 stC.

Liwko ...Liwko leć po piwko....drugiej części nie zapodam bo ci się PC zepsuje.No właśnie nigdzie nie piszesz jaką żywotność będzie miała twoja PC....Dzieląc cię z twojej nawijki ..gdzieś cirka na 50 to chyba z ćwierć wieku ..no nie liwko???.......Zapomniałem ,że ty masz tą z górnej półki ...w dole może siedzieć właśnie te ćwierć wieku a co nie daj BÓG jak ją trafi szlag te se z dołu zrobisz schron.

Gaz to miałem wczoraj - chociaż dzisiaj też jakoś bliżej ścian chadzam...

Solary są dla głupich (no może kogoś ruszy!)

A kominki mam 2 ( a nawet 2,5)

Chyba więcej patrząc nie tylko na siebie..,a solary rzeczywiście są dla głupich szczególnie jak są w zastraszającej ilości na dachu w "chudy byk" hektolitrów do zagrzania np 10 szt WCWU

Chyba więcej patrząc nie tylko na siebie..,a solary rzeczywiście są dla głupich szczególnie jak są w zastraszającej ilości na dachu w "chudy byk" hektolitrów do zagrzania np 10 szt WCWU

Hejka!

to ma być pyskówka ,miałeś mnie opr. ,a ty prozą piszesz