Liwko 22.12.2010 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ja poszedłem w innym kierunku. Standardowe ocieplenie projektu który nigdy nie był by energooszczędny (pamiętaj że wiele jest takich i nie każdy chce inny tylko po to by mało płacić, nie każdy też ma odpowiednią działkę dla zysków słonecznych więc do sprawy trzeba podchodzić bardzo indywidualnie) i kupiłem tanią polską PC za kwotę niższą niż solary. Oczywiście DZ w moim przypadku mogło by kosztować nie 10tyś. a 6 gdybym zrobił poziome. Jak widzisz nie są to kwoty zwalające z nóg więc okres zwrotu nie jest tak długi jak się pisze. Przy jednym zamachu mam od razu załatwioną sprawę CWU. Oczywiście, im bardziej dom energooszczędny tym mniejszy sens instalacji PC ale na te dodatkowe ocieplenie trzeba też wydać nie mało pieniędzy. Na same okna musiałbym wydać 10 000 więcej nie mówiąc o bardzo dużych drzwiach bez wiatrołapu. PC pozwoliła mi na pozostawienie projektu bez większych zmian i przy tym na niskie rachunki.Wrzucając PC do jednego kotła co solary wyrządzasz krzywdę bo ludzie zamiast interesować się tym tematem idą w śmieciuchy i jeszcze do tego dokładają inne systemy więc często po prostu przepłacają.Ja osobiście nie mam nic do Legalettu, nie znam się na nim. Za to dla mnie najważniejsze że jest to też system bezobsługowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatamarek 23.12.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 @Liwko- no ale co zrobisz jak w wyniku awarii prąd Ci wyłączą powiedzmy na tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 @Liwko- no ale co zrobisz jak w wyniku awarii prąd Ci wyłączą powiedzmy na tydzień? Jeśli masz ogrzewanie rozprowadzane samą grawitacją (oczywiście są takie instalacje) to takie pytanie jest na miejscu. Ale jeśli nie masz, to zadaj je sobie samemu, bo Ciebie też ono dotyczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.12.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Żyję na tym świecie już nie krótko i nawet za komuny nie zdarzyło się by prądu nie było dłużej niż jeden dzień. Ok, zeszłoroczne awarie gdzieś w Polsce pokazały że tak może być, to co zakładać zapasowy piec z obiegiem grawitacyjnym?W zdecydowanej większości przypadków będzie potrzebny albo agregat albo kominek, ale zwykły bez płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 23.12.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) @Liwko- no ale co zrobisz jak w wyniku awarii prąd Ci wyłączą powiedzmy na tydzień? A jaką masz alternatywę? Pompki obiegowe, kominki z płaszczem wodnym, piece na ekogroszek z automatyką. Dużo urządzeń masz na prąd. Pomyśl też jakie konsekwencje masz w inteligentnym domy gdy nawet sobie żaluzji nie opuścisz wychodząc do pracy, a w starszych typach bram zdarzało się że byś miał problem nawet z wyjechaniem ze swojej posesji. Dla nadto zapobiegliwych mam takie rozwiązanie. Biorąc też znikomą liczbę takich wyłączeń w ostatniej dekadzie proponuję odkładać 10-20zł/mc "na wszelki wypadek". po 5 latach będzie 800-1600zł na dowolnym oprocentowanym koncie a to starczy np: na tydzień ciągłej pracy agregatu. Jak po pięciu latach nie ma przerw to jesteś do przodu i możesz dalej spać spokojnie powiększając kapitał z kupki "na wszelki wypadek". A gdy masz awarię to używasz agregatu do czasu usunięcia usterki. Później tylko przez następne 5 lat szarpiesz się z ZE o zwrot kasy za niezgodne z umową wyłączenie prądu i po sprawie. po 10 latach masz następne 800-1600zł oraz zwrot z ZE to razem nawet może być 3200zł. Czysty interes ma sie rozumieć "na wszelki wypadek" A generatorek np taki: http://allegro.pl/mar-agregat-generator-kipor-cichy-2-kw-elektronik-i1339301252.html KIPOR IG 2000Ti DIGITAL http://www.mar.arg.pl/allegro2/images/IG2000allegro.jpg http://www.mar.arg.pl/allegro2/images/IG2000przodallegro.jpg DANE TECHNICZNE Moc znamionowa ( W ) : 1600 Moc maksymalna ( W ) : 2000 Napięcie ( V ) : 230/ 12 Typ silnika : 4 - suw Moc silnika ( kM ): 2,0 Pojemność silnika ( cm3 ) : 105,6 Rodzaj paliwa : bezołowiowe Poziom hałasu ( dB-A ) : 61 - 73 Zużycie paliwa ( l / kWh ) : 0,5 Pojemność zbiornika ( I ) : 3,7 Waga ( kg ) : 22 Wymiary ( lxdxh ) : 549 x 291 x 405 ZALETY • Zasilanie urządzeń elektronicznych - ups, komputer, monitor, TV itp. • Dodatkowe wyjście 12 V • Wysoka jakość wykonania • Niski poziom hałasu • Niewielka waga • Ergonomiczna budowa • Łatwy transport i obsługa • Wbudowany czujnik przeciążenia • Wbudowany czujnik ciśnienia oleju • Technologia inwerterowa • Podwójne napięcie wyjściowe • Podwójna częstotliwość wyjściowa • Unikalny system chłodzenia powietrzem • Ograniczona emisja szkodliwych spalin • Automatyczna regulacja obrotów w zależności od obciążenia • Ekonomiczne zużycie paliwa • Renomowana firma Kipor gwarantuje wysoką Edytowane 23 Grudnia 2010 przez pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 23.12.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Żeby zasilić Legalett trzeba taki z demobilu wojskowy -najtaniej wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 24.12.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Żeby zasilić Legalett trzeba taki z demobilu wojskowy -najtaniej wyjdzie Tomeczku jak miło że wpadłeś. Pozdrawiam świątecznie. Wszystkiego najlepszego dla ciebie i rodziny. A po co agregat do Legalettu? Przecież Legalett to kilka 48 000kg (48 ton) masy akumulacyjnej trzymającej ciepełko jak termos. Pokaż mi inne takie akumulacyjne rozwiązanie. Kominek akumulacyjny? Piece akumulacyjne? Nie masz na rynku innej takiej masy akumulacyjnej jak Legalett. Nawet podłogówki wodne odpadają w przedbiegach. Jak wysiądzie prąd to przy Legalecie jeszcze przez kilka dni będzie grzać sama płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.12.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 mówimy o awariach typu 10-14dni bez prądu.Takie były przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 mówimy o awariach typu 10-14dni bez prądu.Takie były przecież Ognisko domowe na pewno pomoże przetrwać najgorsze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.12.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Ognisko domowe na pewno pomoże przetrwać najgorsze;) I herbatka z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 do dupy taka pyskówka - może o kominkach - upatruję tu więcej pyskaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 do dupy taka pyskówka - może o kominkach - upatruję tu więcej pyskaczy... A masz kominek???Bo jak nie to do dup..y ,że tu wlazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.01.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Ale masz, gaz, kopciucha i solary więc to jest dopiero do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Gaz to miałem wczoraj - chociaż dzisiaj też jakoś bliżej ścian chadzam...Solary są dla głupich (no może kogoś ruszy!)A kominki mam 2 ( a nawet 2,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ale masz, gaz, kopciucha i solary więc to jest dopiero do dupy. Tak tak. Nie mam jeszcze tylko PC,reku i ciebie za serwisanta.Twoja oszczędność jest wprost porażająca. za PC prawie nic nie zapłaciłeś w stosunku do moich solarów.Energi nie pobiera prawie nic dzięki czemu w domu małe masz zużycie gazu którego nie masz.W kominku prawie nie grzejesz bo w domu i tak z PC jest 29 stC.CWU masz cały czas na super poziomie .........krzywa niezmienna 65 stC. Liwko ...Liwko leć po piwko....drugiej części nie zapodam bo ci się PC zepsuje.No właśnie nigdzie nie piszesz jaką żywotność będzie miała twoja PC....Dzieląc cię z twojej nawijki ..gdzieś cirka na 50 to chyba z ćwierć wieku ..no nie liwko???.......Zapomniałem ,że ty masz tą z górnej półki ...w dole może siedzieć właśnie te ćwierć wieku a co nie daj BÓG jak ją trafi szlag te se z dołu zrobisz schron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Gaz to miałem wczoraj - chociaż dzisiaj też jakoś bliżej ścian chadzam... Solary są dla głupich (no może kogoś ruszy!) A kominki mam 2 ( a nawet 2,5) Chyba więcej patrząc nie tylko na siebie..,a solary rzeczywiście są dla głupich szczególnie jak są w zastraszającej ilości na dachu w "chudy byk" hektolitrów do zagrzania np 10 szt WCWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.01.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Chyba więcej patrząc nie tylko na siebie..,a solary rzeczywiście są dla głupich szczególnie jak są w zastraszającej ilości na dachu w "chudy byk" hektolitrów do zagrzania np 10 szt WCWU Hejka! to ma być pyskówka ,miałeś mnie opr. ,a ty prozą piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Hejka! to ma być pyskówka ,miałeś mnie opr. ,a ty prozą piszesz siemanella! Widzisz,są różne rodzaje pyskówki ta w sposób delikatny uzmysławia czytającemu kim jest obcy z dialogu piszący ,że solary są dla głupich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.01.2011 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 No to mamy pierwszego zagotowanego:D Jak tam panie nikt, przygotowany na każdą ewentualność, wojna nie straszna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.01.2011 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Solary nie są dla głupich, są dla mądrych mieszkających w Hiszpanii, Grecji czy Chorwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts