karoka65 15.11.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A pompa ciepła to drogi szajs !!! Ja będę drugi. No dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.11.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 No co jest ? 5 minut i spokój ? W innym temacie dalibyście mi bobu nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 16.11.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 pompy ciepła nie są takie drogie i są super - tak powiedzieli fajni ludzie z forum .gazeta .pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Są super tylko zanim to ustrojstwo się zwróci zdąży się zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Rękawica została rzucona A pompa ciepła to drogi szajs !!! Ja będę drugi. No dawać. Szajs mówisz? Jakoś nie widzę by z mojego komina leciał jakiś szajs. A że CZASAMI drogi to niestety muszę się z tobą zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 a taki Liwko i tak będzie ci pisał z obłędem w oku że PCI to jedyne dobre rozwiązanie i tylko to można stosować, co więcej nawet na poparcie swojej tezy zacznie zmyślać argumenty bo mu się zdawało że ma rację przykład z wczoraj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169200-Chc%C4%99-wybudowac-dom-ale-brak-mi-do%C5%9Bwiadczenia&p=4390343&viewfull=1#post4390343 Będziesz bardziej wiarygodny jak zacytujesz mój następny post z tamtego tematu. Pompa ciepła jest tam dopiero na trzecim miejscu a że właśnie ją mam to mogę coś jako praktyk o niej powiedzieć. Dziwisz się że często o niej piszę? Moim zdaniem ktoś kto stoi przed budową domu powinien znać wszystkie możliwości ogrzania swojego domu. Z piecem nie ma tego problemu bo pójdzie do sąsiada jednego, drugiego i zobaczy na własne oczy. Podobnie jest z gazem. Natomiast z prądem i PC już nie jest tak różowo. U mnie w mieścinie miała przede mną jedna osoba i to w dodatku kasowna więc kupiła Vieśka. Ja postanowiłem zacząć od czytania tego oto forum i kupiłem dużo tańszą dzięki wielu tu wypowiadającym się forumowiczom. Chwała im za to. Wielu ludzi kupuje piec, do tego solary i jeszcze kominek z płaszczem. Dziwisz mi się że im za to wszystko proponuję jedną PC? Ludzie tłumaczą że pompa jest droga a często wydają więcej na coś co i twoim zdaniem jest bez sensu. Budując dom zastanawiałem się nad gazem i pompą. Prądu nie brałem pod uwagę ze względu na brak czasu i pieniędzy na idealne przypilnowanie ocieplenia. W dodatku nie za bardzo chciałem mieszać w projekcie. Gaz odpuściłem ze względu odległość od sieci i drakońskie ceny przesyłu. Pozostała więc na polu PC. I nie żałuję. Za pierwszy rok za CO i CWU zapłaciłem 1500zł. Przy drugim będzie to coś około 1300(założenia). Przy gazie za samo przesyłowe zapłacił bym tyle co za CO, a przy prądzie zapłacił bym 4550zł licząc COP 3,5. Dodam że mam jedną z najtańszych pomp na rynku. Najważniejszym dla wielu ludzi tak i dla mnie jest również komfort jaki daje bezobsługowość gazu, prądu czy PC. Moim zdaniem dom się buduje po to aby w nim mieszkać a nie po to aby się z nim pie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 zapomniałeś dodać że przepalasz w kominku, pewnie dla relaksu, albo żeby oderwać się od tej bezobsługowości dla przykładu Njerzy ma dokładnie to co ty i wydaje to samo co ty, problem w tym że on swój system CO złożył za grosze w porównaniu do ciebie Tak, to prawda. W tym sezonie grzewczym rozpaliłem już 5 razy. Dlaczego? Okres przejściowy jest dość durnowatym okresem. W domu temperatura identyczna jak zimą a odczucie chłodu. Wiele razy o tym pisaliśmy na forum. I tutaj kominek spisuje się wspaniale. Zimą zapewne mniej razy rozpalę niż jesienią. (mam ochotę w święta posiedzieć przy kominku:)) Nie wiem co ma Njerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.11.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Moze nie "przywale" nikomu (jeszcze) ale ... Na "mojej" ulicy w Wa-wie w promieniu 200m sa 4 pompy ciepla z DZ glikolowym (z tego co sie zorientowalem pionowe kolektory) -na jednej ulicy. Oczywiscie skromnosc nie pozwala napisac ze JA BYLEM PIERWSZY, ale wiecie ... Wracajac do tematu ... Jak mozna zmuszac sie do palenia w piecu, przeciez to sredniowiecze ! W dzisiejszych czasach sa lepsze, bezobslugowe urzadzenia do "produkcji" ciepla a nie szuflowac wegiel ...................hehe... BTW. Tez mam kominek w salonie ale nie chce mi sie w nim palic, jest dla mnie tylko ozdoba, zona naciska ale poki co walcze i to z sukcesem ... i nie mam pojecia kiedy sie zwroci ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 16.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Widzę, że temat o PC, więc pozwolicie, że zapytam.W większości mówi się o PC z gruntowym wymiennikiem. Słyszałem, że istnieją też rozwiązania z wymiennikiem woda-woda oraz powietrze-woda. Są tańsze ale mniej wydajne. Znajomy planuje zaisntalować PC powietrze-woda do ogrzewania domu. Ma ktoś doświadczenia z takim rodzajem pomp? Czy to się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Na "mojej" ulicy w Wa-wie w promieniu 200m sa 4 pompy ciepla z DZ glikolowym (z tego co sie zorientowalem pionowe kolektory) -na jednej ulicy. No widzę że w W-wie coś się ruszyło bo u mnie w mieścinie są dopiero trzy i to razem z moją. Chyba że o jakiejś nie wiem. Kilku gości mam za to umówionych zimą. Chcą się przekonać na własnej skórze co to za dziwna rzecz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.11.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Widzę, że temat o PC, więc pozwolicie, że zapytam. W większości mówi się o PC z gruntowym wymiennikiem. Słyszałem, że istnieją też rozwiązania z wymiennikiem woda-woda oraz powietrze-woda. Są tańsze ale mniej wydajne. Znajomy planuje zaisntalować PC powietrze-woda do ogrzewania domu. Ma ktoś doświadczenia z takim rodzajem pomp? Czy to się nada? Sorki, ale to nie jest temat o PCi. Pompy ciepla przewijaja sie tylko jako "zaczepka" a nie rozwijalne zagadnienie. Poszukaj w innych watkach, powinienes cos znalezc interesujacego Cie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Widzę, że temat o PC, więc pozwolicie, że zapytam. W większości mówi się o PC z gruntowym wymiennikiem. Słyszałem, że istnieją też rozwiązania z wymiennikiem woda-woda oraz powietrze-woda. Są tańsze ale mniej wydajne. Znajomy planuje zaisntalować PC powietrze-woda do ogrzewania domu. Ma ktoś doświadczenia z takim rodzajem pomp? Czy to się nada? W prawdzie tylko jednej firmy ale czegoś się można dowiedzieć http://forum.muratordom.pl/showthread.php?95197-Altherma-DAIKIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 16.11.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) piwopijca: Wiem o czym jest temat i szukać też umiem. Ale dzięki za radę. P.S.Chciałem tylko poznać Wasze zdanie. Liwko dzięki.Pyskówki ciąg dalszy - wogóle sobie nie przeszkadzajcie.Pzdr. Edytowane 16 Listopada 2010 przez TomekBudujeDomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.11.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Dołączę do pompiarzy Mam, była nietania, jest fajna - bezobsługowa W domu mam 23 st. Mam też kominek - też nietani... Od kiedy chodzi pompa praktycznie nie palimy - trzeba by najpierw podłogówkę wychłodzić - inaczej była by sauna w domu... Wydaliśmy na jedno i drugie kupę kasy - ani grosza nie żałuję Nie martwię się o paliwo do kotła. Jak nie ma prądu mogę sobie w kominku rozpalić. Po 15latach mieszkania w kamienicy i palenia w piecach kaflowych nie było dla mnie innej opcji (gazu nie ma i nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 16.11.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 martadela: Jaki masz wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.11.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Pionowy 120m z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 fajna ta pyskówka hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Coś słabo się rozkręca. Wstydzą się czy co? Na forum wojna aż huczy a tu jak na razie podchody;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Wiesz co zmień nazwę postu na pompa ciepła warto czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2010 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Wiem, wiem ostro by było:) Ciekaw jestem jakie taki temat wzbudziłby emocje np. w Szwecji czy Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts