Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

taaa:)

na zagle to bym sie wybral ze checia:)

moze Liwko zaprosi jak bedzie jezioro mial przy chalupie:)

Nie mam. Było, znikło. Magia jaka czy cuś.

Kumpel zmajstrował sobie pojazd lodowy na płozach a z tyłu silnik od motolotni. Pierwsze testy wypadły nieźle. Może się załapie na przejażdżkę :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam, jestem tutaj pierwszy raz , czy jest ktos w stanie podac mi cene budowy domu od podstaw az do stamu pod klucz.

Oczywiscie bez mebli . Dom bedzie 1 poziomowy 200 m2 , moze z malym poddaszem. materialy dosc dobrej jakosci.

Dzialke juz mam, co prawda woda i prad nie sa jeszcze podlaczone.

okolice budowy 30 km od wroclawia.

Dziekuje za pomoc

Witam, jestem tutaj pierwszy raz , czy jest ktos w stanie podac mi cene budowy domu od podstaw az do stamu pod klucz.

Oczywiscie bez mebli .

No oczywiście, że bez mebli, jakby inaczej, niemniej biorąc pod uwagę tytuł wątku, myślę, że to jednak może nie być najlepsze miejsce na szukanie wskazówek.

Ale spróbuję:

woda ok 500-2000zł w zależności od gminy

prąd, 8-24kWh 1200-3600zł w zależności od zapotrzebowania na moc.

projekt: gotowy 1500zł-15000, w zależności czy projekt gotowy czy indywidualny .

fundalent 5000-78000 w zależności czy fundament tradycyjny robiony samemu czy płyta fundamentowa np: Legalett

Ściany kanadyjaczyk od 100 000 do 350 000 w zależności od ocieplenia i technologii.

Instalacja wodna 2000-7000 w zależnoiści od złożoności

instalacja elektryczna 0d 3000-18000 tyś

Szambo/ kanalizacja 3000-20000

Rekuperacja 12000-20000

Kominek 3000-15000

podłogi od 2000 do 25000

PODSUMOWUJĄC:

możesz zbudować dom za od 150 000 do 553 600zł

Niemniej o ile ta dolna granica jest raczej postrzegana w kategorii bajek i pobożnych życzeń osób które jeszcze nie zaczeły bydować i myślą, że za tą cenę można coś postawić, o tyle górna granica 553 600 nie ma żadnych ograniczeń i można ją dowolnie podnosić do góry bez znaczących efektów na budowie..

Pozdrawiam

Gdybym miał coś dopowiedziec to służę :)

Dzieki za pomoc, teraz mam jakiekolwiek rozeznanie ile powinnam przeznaczyc:)

Buniek, traktuj moją wypowiedź tutaj z lekkim przymrużeniem oka :)

Tak realnie to życzę Ci jak najlepiej. Powodzenia. Musisz wypracować swoją własną drogę i rozwiązania.

Ja postawiłem Kanadyjczyka. Robiąc kosztorys zakładałem, że na całość mi 150 000-200 000 tyś wystarczy. Abstrahując od wszystkiego czy się da za to wybudować czy się nie da za to wybudować dla mnie takie pieniądze są ASTRONOMICZNIE WIELKIE.

No i w kontakcie z szarą rzeczywistością, okazało się, że moje Astonomiczne pieniądze nie wystarczą na wszytko i trzeba tą zwiększyć budżet wydatkowy.

Możesz zbudować cienkie ściany ale później będziesz płacił dużo za ogrzewanie, możesz dać bardzo grube ściany i zrobić dom niesamowicie ciepły "pasywny". Problem jest taki, że dom "pasywny" jest prawie 2x droższy a przez to za cenę pasywnego możesz wybudować dwa inne domy lub przekładając to na język rat kredytu, dom pasywny podnosi ci ratę kredytu o wartość jaką nigdy nie wydasz na ogrzewanie. Dodatkowo jak zastosujesz pompę ciepła, podłogówkę, płytę fundamentową, rekuperator i inne ciekawostki koszty ogrzewania ci spadają.

Sam znajdź swoją drogę.

• 3 weeks później...

To ja coś powiem

płyta fundamentowa -ile projektantów i firm wykonujących tyle sposobów jej wykonania .Sporo podzielonych zdań co do jej posadowienia,przemarzań,wilgoci itp.Co z tego wszystkiego okaże się właściwe za 50lat?

WM z reku -miały być duże oszczędności pozostał komfort -pieprzenie -wille po parę melonów stoją i nikt na brak komfortu nie narzeka,latem się otwiera okienka -wiatru szum , ptaków śpiew -poezja,a na komary są inne sposoby niż WM.Ale jest nowy produkt-są ci co robią,serwisują,sprzedają,montują-łańcuszek Antoniego zarabia-jest fajnie.

Pompa ciepła,może se założe - nie ma gazu ,nie chcę węgla ani prądu