Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to i ja trochę po marudzę .Właśnie się dowiedziałem na jednym

z wątków kominkowych ,że budynek , jego ściany to żadnej masy

akumulacyjnej nie mają . Jeden kominkowy autorytet drugiemu

to wyłożył i koniec dyskusji . Nie wiem czy jest sens dalej pisać,

bo wymiękam na starość... Po prostu nie mam argumentów na

takie dictum...:(:(:(

• 3 months później...

Co tak zamilkli, a? Wiosna przyszła, potem lato, pewnie w plenerach siedzą, trawkę koszą, piwko na tarasie piją, od komarów się opędzają i napisać choć paru słów czasu nie mają? A zobowiązali się pyskować, niech słowa dotrzymają!

PS. Mam mieć gaz (kocioł do co i cwu), kominek (bez DGP, lubię palić w kominku a dodatkowo to nasze zabezpieczenie na wypadek braków prądu), planuję WM z reku bez GWC, nad solarami się zastanawiam.

Kij w mrowisko....

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
Kierownik budowy odpowiada za wszystko od początku do samego końca !

zgadza się i dodatkowo do instalacji wod-kan i co i elektrycznej trzeba mieć kierowników z odpowiednimi uprawnieniami i opłaconą IIB którzy sprawdzą instalacje i podpiszą protokóły z wykonania i sprawdzenia ! (właśnie skończyłem "zabawe z papierami" przy zgłoszeniu budowy i otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie) - a za całość odpowiada kierownik budowy i...inwestor ponieważ on powołuje kierownika no i jest właścicielem !

Kozen, Gegus37 dziękuje za informację teraz juz wiem, że nasz Kierownik mówił prawdę :-)

A co za tym idzie ( za ta prawda :) ) ...... skoro tak uswiadamia Inwestora jakaz to jego wazna rola na budowie jest ...... pamietaj , ze za wpadki budowlane tez On odpowiada

A co za tym idzie ( za ta prawda :) ) ...... skoro tak uswiadamia Inwestora jakaz to jego wazna rola na budowie jest ...... pamietaj , ze za wpadki budowlane tez On odpowiada

Odpowiada za wpadki ale i za wypadki !!! Ogólnie mówiąc idzie siedzieć i dostaje po d...pie za wszystko co się przydarzy złego czego nie życzę nikomu. Ale jeśli chodzi o wcześniejszą wypowiedź co do odbioru instalacji to wystarczy, że posiada uprawnienia budowlane bez ograniczeń do kierowania robotami budowlanymi bo przynależność do izby budowlanej jest w ogóle warunkiem koniecznym do pełnienia obowiązków kierownika budowy. Wystarczy jeden kierownik z uprawnieniami o jakich piszę i nie potrzeba dodatkowych osób do prowadzenia i podbijania dziennika ale oczywiste jest że osoby wykonujące instalacje muszą posiadać odpowiednie uprawnienia co jest udokumentowane wpisem do dziennika. Tak jak pisano wcześniej protokoły z wykonania instalacji są podbijane zazwyczaj przed osoby wykonujące te prace i posiadające stosowne uprawnienia. Reasumując dobry kierownik to taki który pilnuje tego co się dzieje na budowie i dba również o porządek i bezpieczeństwo a tego bardzo brakuje naszym kierownikom. Stawki są za ilość wizyt odpowiedzialność ogromna a kasa mała :)