Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

Odpowiada za wpadki ale i za wypadki !!! Ogólnie mówiąc idzie siedzieć i dostaje po d...pie za wszystko co się przydarzy złego czego nie życzę nikomu. Ale jeśli chodzi o wcześniejszą wypowiedź co do odbioru instalacji to wystarczy, że posiada uprawnienia budowlane bez ograniczeń do kierowania robotami budowlanymi bo przynależność do izby budowlanej jest w ogóle warunkiem koniecznym do pełnienia obowiązków kierownika budowy. Wystarczy jeden kierownik z uprawnieniami o jakich piszę i nie potrzeba dodatkowych osób do prowadzenia i podbijania dziennika ale oczywiste jest że osoby wykonujące instalacje muszą posiadać odpowiednie uprawnienia co jest udokumentowane wpisem do dziennika. Tak jak pisano wcześniej protokoły z wykonania instalacji są podbijane zazwyczaj przed osoby wykonujące te prace i posiadające stosowne uprawnienia. Reasumując dobry kierownik to taki który pilnuje tego co się dzieje na budowie i dba również o porządek i bezpieczeństwo a tego bardzo brakuje naszym kierownikom. Stawki są za ilość wizyt odpowiedzialność ogromna a kasa mała :)

groch z kapustą ...!

kierownik budowy domku jednorodzinnego musi mieć uprawnienia budowlane (konstrukcyjne) i ne ważne czy z ograniczeniami czy nie (oganiczenie jest do trzech kondygnacji w góre i jednego w dół chyba że jest większe lub konstrukcja np. sprężana), musi mieć papiery tz. uprawnienia i opłaconą IIB (Izbe Inżynierów Budownictwa).

Instalacje wewnętrzne wod-kan i elektryczne wykonują osoby i firmy nie mające uprawnień ale pod nadzorem kierownika robót instalacyjnych w danej branży który podpisuje się pod wykonaną pracą i wykonuje sprawdzenie instalacji co potwierdza odpowiednio spisanym protokołem(nie musi wpisywać się do dziennika) - do protokołu dołącza uprawnienia (elektryczne, instalacji wod-kan, ect..) i dokument potwierdzający przynależność do IIB i opłate co pozwala mu wykonywać samodzielną funkcje w budownictwie - takie wymagania ma obecnie nadzór budowlany i to jest słuszna linia .... tylko troche kosztowna.

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

groch z kapustą ...!

kierownik budowy domku jednorodzinnego musi mieć uprawnienia budowlane (konstrukcyjne) i ne ważne czy z ograniczeniami czy nie (oganiczenie jest do trzech kondygnacji w góre i jednego w dół chyba że jest większe lub konstrukcja np. sprężana), musi mieć papiery tz. uprawnienia i opłaconą IIB (Izbe Inżynierów Budownictwa).

Instalacje wewnętrzne wod-kan i elektryczne wykonują osoby i firmy nie mające uprawnień ale pod nadzorem kierownika robót instalacyjnych w danej branży który podpisuje się pod wykonaną pracą i wykonuje sprawdzenie instalacji co potwierdza odpowiednio spisanym protokołem(nie musi wpisywać się do dziennika) - do protokołu dołącza uprawnienia (elektryczne, instalacji wod-kan, ect..) i dokument potwierdzający przynależność do IIB i opłate co pozwala mu wykonywać samodzielną funkcje w budownictwie - takie wymagania ma obecnie nadzór budowlany i to jest słuszna linia .... tylko troche kosztowna.

Pozdrawiam !

Żaden groch z kapustą! , jeśli ktoś weźmie Franka z Cześkiem do wykonania instalacji takich czy innych to jest tak jak piszesz.

Żaden groch z kapustą! , jeśli ktoś weźmie Franka z Cześkiem do wykonania instalacji takich czy innych to jest tak jak piszesz.

P.....sz - byłem, widziałem, wiem i sporo się tym zajmuję .

Powiem też że te informacje są bardzo ważne bo o ile "Franek z Cześkiem " wykonają poprawnie instalację bo fizycznie pan inzynier tego nie zrobi - ale wie jak , sprawdzi i wyda stosowny protokół odbioru i sprawdzenia który z kolei jest nieodzowny przy staraniu sie o pozwolenie na użytkowanie !

I jeszcze jedno - uprawnienia bez ograniczeń to nie znaczy "na wszystko" - w danej specjalności np: konstrukcujno - budowlane, instalacji wod-kan, elektryczne, drogowe, mostowe itd. itp. i przy negocjacji roboty z wykonawcą trzeba te kwestje poruszyć tz. czy ma kierownika z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi !

Pozdrawiam !

Edytowane przez gegus37

P.....sz - byłem, widziałem, wiem i sporo się tym zajmuję .

Powiem też że te informacje są bardzo ważne bo o ile "Franek z Cześkiem " wykonają poprawnie instalację bo fizycznie pan inzynier tego nie zrobi - ale wie jak , sprawdzi i wyda stosowny protokół odbioru i sprawdzenia który z kolei jest nieodzowny przy staraniu sie o pozwolenie na użytkowanie !

I jeszcze jedno - uprawnienia bez ograniczeń to nie znaczy "na wszystko" - w danej specjalności np: konstrukcujno - budowlane, instalacji wod-kan, elektryczne, drogowe, mostowe itd. itp. i przy negocjacji roboty z wykonawcą trzeba te kwestje poruszyć tz. czy ma kierownika z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi !

Pozdrawiam !

Dobra, nie ważne. O co innego mi chodziło. Wiem co znaczy bez ograniczeń i nie trzeba mi tego tłumaczyć. Mam inne zdanie na ten temat i to tyle.

Ale wtedy to raczej nie mówi się o pasywności (małe zużycie energii) tylko o taniej energii.

Jakby ludzkość wynalazła super tanią energię (domowy reaktorek atomowy) to ja i tak ze swojej poniemieckiej chałupki pasywnej przez to nie będę miał:)

Zapytaj sam siebie. Po co się buduje domy pasywne? A właściwie po co ludzie chcą budować domy pasywne?

Bo chcą być eko... ekologiczni i/lub ekonomiczni (proporcje różne w zależności od kraju i świadomości).

Ja buduję bo chcę się uniezależnić od szalejących cen gazu, prądu, akcyzy na węgiel i dlatego chcę tego wszystkiego zużywać jak najmniej lub wcale. Tak więc koszt PC wolę zainwestować w "pasywność" i zużywać mniej prądu niż PC do mojego domu gdyby nie był "pasywny".

Ale my z j-j zużywamy niemal tyle samo prądu. On mniej na CO, ja na CWU. A zaręczam cię, że im dom bardziej zbliży się do pasywnego, tym większy udział CWU w rachunkach.

Nie neguję pasywności, ale ja wybudowałem dom taki jaki chciałem, i zmniejszyłem rachunki właśnie przez PC. Koszta pewnie podobne, ale nie chciałem budować domu pod pewnym rygorem.

r&k żle skończysz

dupy nie zawracaj tekstami że energooszczęność jest stałą wartością domu a koszt energii jest zmienną w utrzymaniu tego domu

tak przy okazji wczoraj na kolędzie proboszcz powiedział że na 300m plebanię wybulił juz 16 tyś i się cieszy że nie ma zimy

ogrzewanie olejowe

tylko napisz jeszcze ile kosztuje / kosztować będzie Cie eksploatacja

czy te niskie rachunki zawsze będą takie?

bo budując dom o niskim zapotrzebowaniu - masz go na "zawsze"

Być może w przeciągu kilkudziesięciu lat zdarzy się jakaś awaria, nie mówię nie. Ale skoro teraz mój dom i dom pasywny zużywa tyle samo kilowatów, to zawsze będzie tyle zużywał. Chyba, że do domu pasywnego po jakimś czasie wstawimy PC:). No ale przecież to drogie i się nie opłaca;)

Ale my z j-j zużywamy niemal tyle samo prądu. On mniej na CO, ja na CWU. A zaręczam cię, że im dom bardziej zbliży się do pasywnego, tym większy udział CWU w rachunkach.

Nie neguję pasywności, ale ja wybudowałem dom taki jaki chciałem, i zmniejszyłem rachunki właśnie przez PC. Koszta pewnie podobne, ale nie chciałem budować domu pod pewnym rygorem.

co zrobisz jak energia będzie ze 2-3 razy droższa ?

j-j zapali kilka świeczek...

doczepi kolektor na ścianie...

a ty jesteś w d....

E nie to zaprzeczenie całej idei, pompa ciepła taka z gruntowym wymiennikiem to ile kosztuje? 50 tyś gotowa? czy więcej?

Widzę to tak: robię mały staw głęboki na 0,5m i 10x15 metrów i w to wkładam rury przynajmniej w zimie dzieci będą miały gdzie grać w hokeja.

To jedyne usprawiedliwienie instalacji takiej pompy "ciepła" mnie pasuje określenie silnik Carnota.

Przeliczam też na ilość kubików styropianu to ile będzie 500 kubików to na 400m^2 da 1,25metra ! a odliczając okna itp jeszcze więcej.

To jest wielkość dobra do http://www.yr.no/sted/Russland/Sakha/Verkhoyansk~2013465/ prawda że ładnie zimno ale słonecznie.

Dobre rozwiązanie jest podpięcie pompy powietrze woda do żwirowca( moja taka wizja :D) w tedy mamy polepszenie COP i minimalne ryzyko że przymarznie wymiennik ciepła.

Taką pompę ciepła można kupić za mniej jak 5 tyś to w tedy ma sens.

co zrobisz jak energia będzie ze 2-3 razy droższa ?

j-j zapali kilka świeczek...

doczepi kolektor na ścianie...

a ty jesteś w d....

Świeczki zapewne też zdrożeją:D

Zresztą, sam opisywał, że palenie w biokominku jest drogie.

Kolektorek? Przecież nie dają ich za darmo;)

Z mojego doświadczenia wiem, że w domu jest przyjemnie ciepło gdy się odczuwa przyjemne promieniowanie cieplne. Najgorsze dla mnie są właśnie okresy przejściowe. W domu pasywnym ten okres trwa o wiele dłużej. Ja to się dopiero cieszę jak na zewnątrz spada poniżej -5 i więcej. Wtedy mam komfortowo ciepło;)

r&k żle skończysz

hallo .... co to ma być ?? co ???

dupy nie zawracaj tekstami że energooszczęność jest stałą wartością domu a koszt energii jest zmienną w utrzymaniu tego domu

nie zawracam dupy tylko pytam się o koszty eksploatacyjne PC - a nie odnoszę się się do zmiennego kosztu energii - źle mnie zrozumiałeś

opisywane przeze mnie rozwiązanie majątku nie kosztuje...

zmniejsz zapotrzebowanie domu j-j o 2000 kwh rocznie i powiedz ile będzie płacił...

u ciebie te 2000 kwh jest kroplą w morzu...

A czy taki kolektorek sprawdzi się między drzewami, czy najpierw trzeba las wyciąć? Bo z tego co pamięta u j-j tak właśnie jest;)