gegus37 09.01.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Odpowiada za wpadki ale i za wypadki !!! Ogólnie mówiąc idzie siedzieć i dostaje po d...pie za wszystko co się przydarzy złego czego nie życzę nikomu. Ale jeśli chodzi o wcześniejszą wypowiedź co do odbioru instalacji to wystarczy, że posiada uprawnienia budowlane bez ograniczeń do kierowania robotami budowlanymi bo przynależność do izby budowlanej jest w ogóle warunkiem koniecznym do pełnienia obowiązków kierownika budowy. Wystarczy jeden kierownik z uprawnieniami o jakich piszę i nie potrzeba dodatkowych osób do prowadzenia i podbijania dziennika ale oczywiste jest że osoby wykonujące instalacje muszą posiadać odpowiednie uprawnienia co jest udokumentowane wpisem do dziennika. Tak jak pisano wcześniej protokoły z wykonania instalacji są podbijane zazwyczaj przed osoby wykonujące te prace i posiadające stosowne uprawnienia. Reasumując dobry kierownik to taki który pilnuje tego co się dzieje na budowie i dba również o porządek i bezpieczeństwo a tego bardzo brakuje naszym kierownikom. Stawki są za ilość wizyt odpowiedzialność ogromna a kasa mała groch z kapustą ...! kierownik budowy domku jednorodzinnego musi mieć uprawnienia budowlane (konstrukcyjne) i ne ważne czy z ograniczeniami czy nie (oganiczenie jest do trzech kondygnacji w góre i jednego w dół chyba że jest większe lub konstrukcja np. sprężana), musi mieć papiery tz. uprawnienia i opłaconą IIB (Izbe Inżynierów Budownictwa). Instalacje wewnętrzne wod-kan i elektryczne wykonują osoby i firmy nie mające uprawnień ale pod nadzorem kierownika robót instalacyjnych w danej branży który podpisuje się pod wykonaną pracą i wykonuje sprawdzenie instalacji co potwierdza odpowiednio spisanym protokołem(nie musi wpisywać się do dziennika) - do protokołu dołącza uprawnienia (elektryczne, instalacji wod-kan, ect..) i dokument potwierdzający przynależność do IIB i opłate co pozwala mu wykonywać samodzielną funkcje w budownictwie - takie wymagania ma obecnie nadzór budowlany i to jest słuszna linia .... tylko troche kosztowna. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 10.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 groch z kapustą ...! kierownik budowy domku jednorodzinnego musi mieć uprawnienia budowlane (konstrukcyjne) i ne ważne czy z ograniczeniami czy nie (oganiczenie jest do trzech kondygnacji w góre i jednego w dół chyba że jest większe lub konstrukcja np. sprężana), musi mieć papiery tz. uprawnienia i opłaconą IIB (Izbe Inżynierów Budownictwa). Instalacje wewnętrzne wod-kan i elektryczne wykonują osoby i firmy nie mające uprawnień ale pod nadzorem kierownika robót instalacyjnych w danej branży który podpisuje się pod wykonaną pracą i wykonuje sprawdzenie instalacji co potwierdza odpowiednio spisanym protokołem(nie musi wpisywać się do dziennika) - do protokołu dołącza uprawnienia (elektryczne, instalacji wod-kan, ect..) i dokument potwierdzający przynależność do IIB i opłate co pozwala mu wykonywać samodzielną funkcje w budownictwie - takie wymagania ma obecnie nadzór budowlany i to jest słuszna linia .... tylko troche kosztowna. Pozdrawiam ! Żaden groch z kapustą! , jeśli ktoś weźmie Franka z Cześkiem do wykonania instalacji takich czy innych to jest tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 10.01.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Żaden groch z kapustą! , jeśli ktoś weźmie Franka z Cześkiem do wykonania instalacji takich czy innych to jest tak jak piszesz. P.....sz - byłem, widziałem, wiem i sporo się tym zajmuję . Powiem też że te informacje są bardzo ważne bo o ile "Franek z Cześkiem " wykonają poprawnie instalację bo fizycznie pan inzynier tego nie zrobi - ale wie jak , sprawdzi i wyda stosowny protokół odbioru i sprawdzenia który z kolei jest nieodzowny przy staraniu sie o pozwolenie na użytkowanie ! I jeszcze jedno - uprawnienia bez ograniczeń to nie znaczy "na wszystko" - w danej specjalności np: konstrukcujno - budowlane, instalacji wod-kan, elektryczne, drogowe, mostowe itd. itp. i przy negocjacji roboty z wykonawcą trzeba te kwestje poruszyć tz. czy ma kierownika z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi ! Pozdrawiam ! Edytowane 10 Stycznia 2012 przez gegus37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 10.01.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 P.....sz - byłem, widziałem, wiem i sporo się tym zajmuję . Powiem też że te informacje są bardzo ważne bo o ile "Franek z Cześkiem " wykonają poprawnie instalację bo fizycznie pan inzynier tego nie zrobi - ale wie jak , sprawdzi i wyda stosowny protokół odbioru i sprawdzenia który z kolei jest nieodzowny przy staraniu sie o pozwolenie na użytkowanie ! I jeszcze jedno - uprawnienia bez ograniczeń to nie znaczy "na wszystko" - w danej specjalności np: konstrukcujno - budowlane, instalacji wod-kan, elektryczne, drogowe, mostowe itd. itp. i przy negocjacji roboty z wykonawcą trzeba te kwestje poruszyć tz. czy ma kierownika z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi ! Pozdrawiam ! Dobra, nie ważne. O co innego mi chodziło. Wiem co znaczy bez ograniczeń i nie trzeba mi tego tłumaczyć. Mam inne zdanie na ten temat i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Albo stosuje się PC i nie potrzeba drogich rozwiązań by dojść do pasywności. Przy okazji ma się i tanią CWU i niezłe GWC na okres letni (mowa o pc glikol-woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ile to troche wynosi ? tak z ciekawości pytam , bo TY chyba masz jakiś kontakt z "instytutem" co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ale wtedy to raczej nie mówi się o pasywności (małe zużycie energii) tylko o taniej energii. Jakby ludzkość wynalazła super tanią energię (domowy reaktorek atomowy) to ja i tak ze swojej poniemieckiej chałupki pasywnej przez to nie będę miał Zapytaj sam siebie. Po co się buduje domy pasywne? A właściwie po co ludzie chcą budować domy pasywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Bo chcą być eko... ekologiczni i/lub ekonomiczni (proporcje różne w zależności od kraju i świadomości). Ja buduję bo chcę się uniezależnić od szalejących cen gazu, prądu, akcyzy na węgiel i dlatego chcę tego wszystkiego zużywać jak najmniej lub wcale. Tak więc koszt PC wolę zainwestować w "pasywność" i zużywać mniej prądu niż PC do mojego domu gdyby nie był "pasywny". Ale my z j-j zużywamy niemal tyle samo prądu. On mniej na CO, ja na CWU. A zaręczam cię, że im dom bardziej zbliży się do pasywnego, tym większy udział CWU w rachunkach. Nie neguję pasywności, ale ja wybudowałem dom taki jaki chciałem, i zmniejszyłem rachunki właśnie przez PC. Koszta pewnie podobne, ale nie chciałem budować domu pod pewnym rygorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 tylko napisz jeszcze ile kosztuje / kosztować będzie Cie eksploatacja czy te niskie rachunki zawsze będą takie? bo budując dom o niskim zapotrzebowaniu - masz go na "zawsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 r&k żle skończyszdupy nie zawracaj tekstami że energooszczęność jest stałą wartością domu a koszt energii jest zmienną w utrzymaniu tego domu tak przy okazji wczoraj na kolędzie proboszcz powiedział że na 300m plebanię wybulił juz 16 tyś i się cieszy że nie ma zimyogrzewanie olejowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 tylko napisz jeszcze ile kosztuje / kosztować będzie Cie eksploatacja czy te niskie rachunki zawsze będą takie? bo budując dom o niskim zapotrzebowaniu - masz go na "zawsze" Być może w przeciągu kilkudziesięciu lat zdarzy się jakaś awaria, nie mówię nie. Ale skoro teraz mój dom i dom pasywny zużywa tyle samo kilowatów, to zawsze będzie tyle zużywał. Chyba, że do domu pasywnego po jakimś czasie wstawimy PC:). No ale przecież to drogie i się nie opłaca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.01.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ale my z j-j zużywamy niemal tyle samo prądu. On mniej na CO, ja na CWU. A zaręczam cię, że im dom bardziej zbliży się do pasywnego, tym większy udział CWU w rachunkach. Nie neguję pasywności, ale ja wybudowałem dom taki jaki chciałem, i zmniejszyłem rachunki właśnie przez PC. Koszta pewnie podobne, ale nie chciałem budować domu pod pewnym rygorem. co zrobisz jak energia będzie ze 2-3 razy droższa ? j-j zapali kilka świeczek... doczepi kolektor na ścianie... a ty jesteś w d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 E nie to zaprzeczenie całej idei, pompa ciepła taka z gruntowym wymiennikiem to ile kosztuje? 50 tyś gotowa? czy więcej? Widzę to tak: robię mały staw głęboki na 0,5m i 10x15 metrów i w to wkładam rury przynajmniej w zimie dzieci będą miały gdzie grać w hokeja. To jedyne usprawiedliwienie instalacji takiej pompy "ciepła" mnie pasuje określenie silnik Carnota. Przeliczam też na ilość kubików styropianu to ile będzie 500 kubików to na 400m^2 da 1,25metra ! a odliczając okna itp jeszcze więcej. To jest wielkość dobra do http://www.yr.no/sted/Russland/Sakha/Verkhoyansk~2013465/ prawda że ładnie zimno ale słonecznie. Dobre rozwiązanie jest podpięcie pompy powietrze woda do żwirowca( moja taka wizja ) w tedy mamy polepszenie COP i minimalne ryzyko że przymarznie wymiennik ciepła. Taką pompę ciepła można kupić za mniej jak 5 tyś to w tedy ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) byłby chyba problem z ilością powietrza 50 tyś to za dużo za chwilę pojawią się firmy które robią kompleksowo gruntówki za 20 tyś Edytowane 12 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 co zrobisz jak energia będzie ze 2-3 razy droższa ? j-j zapali kilka świeczek... doczepi kolektor na ścianie... a ty jesteś w d.... Świeczki zapewne też zdrożeją Zresztą, sam opisywał, że palenie w biokominku jest drogie. Kolektorek? Przecież nie dają ich za darmo;) Z mojego doświadczenia wiem, że w domu jest przyjemnie ciepło gdy się odczuwa przyjemne promieniowanie cieplne. Najgorsze dla mnie są właśnie okresy przejściowe. W domu pasywnym ten okres trwa o wiele dłużej. Ja to się dopiero cieszę jak na zewnątrz spada poniżej -5 i więcej. Wtedy mam komfortowo ciepło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 r&k żle skończysz hallo .... co to ma być ?? co ??? dupy nie zawracaj tekstami że energooszczęność jest stałą wartością domu a koszt energii jest zmienną w utrzymaniu tego domu nie zawracam dupy tylko pytam się o koszty eksploatacyjne PC - a nie odnoszę się się do zmiennego kosztu energii - źle mnie zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Kolektorek? Przecież nie dają ich za darmo;) opisywane przeze mnie rozwiązanie majątku nie kosztuje... zmniejsz zapotrzebowanie domu j-j o 2000 kwh rocznie i powiedz ile będzie płacił... u ciebie te 2000 kwh jest kroplą w morzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 No a co do osadzania plastikowych oszustów* to dokąd podejdzie XPS do takiej wysokości należy to dać.*(okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 opisywane przeze mnie rozwiązanie majątku nie kosztuje... zmniejsz zapotrzebowanie domu j-j o 2000 kwh rocznie i powiedz ile będzie płacił... u ciebie te 2000 kwh jest kroplą w morzu... A czy taki kolektorek sprawdzi się między drzewami, czy najpierw trzeba las wyciąć? Bo z tego co pamięta u j-j tak właśnie jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 hallo .... co to ma być ?? co ??? nie zawracam dupy tylko pytam się o koszty eksploatacyjne PC - a nie odnoszę się się do zmiennego kosztu energii - źle mnie zrozumiałeś boję się ze za kilka stron tego wątku sam z domu będziesz odcinał sobie styro do grubości normowej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts