jasiek71 12.01.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A czy taki kolektorek sprawdzi się między drzewami, czy najpierw trzeba las wyciąć? Bo z tego co pamięta u j-j tak właśnie jest;) to była przenośnia:D jak jeszcze trochę energia podrożeje to sąsiedzi mu ten las wytną i w piecach spalą w swoich nasto... litrowych domach:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ja to się dopiero cieszę jak na zewnątrz spada poniżej -5 i więcej. Wtedy mam komfortowo ciepło;) tu akurat się z tobą zgodzę... jak jest zimniej na zewnątrz to są cieplejsze podłogi:D w mojej chałupie jest tak samo:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 jak jeszcze trochę energia podrożeje to sąsiedzi mu ten las wytną i w piecach spalą w swoich nasto... litrowych domach:lol2: Zapewne, zapewne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 boję się ze za kilka stron tego wątku sam z domu będziesz odcinał sobie styro do grubości normowej:D i wywalę WM i wstawię tradycyjne kominy ... a później kupię PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A jakie to są koszty mości panie? Czy wydatek na doprowadzenie do wymogów domu pasywnego nie jest podobny do kosztów PC? Powtarzam ci, jeśli tego nie zauważyłeś, nie neguję domów pasywnych, śmieszy mnie natomiast podejście j-j do PC. Może nie każdy chce mieszkać w kurniku, ale większość chciała by mieć niskie rachunki! Wolę zapłacić więcej za CO a mniej za CWU, bo komfort grzanej chaty jest bezsprzeczny!Jeżeli nie chcesz żadnych elementów, które mogą się popsuć, wróć do telefonów z puszek i dratwy. Zapewniam cię, żywotność o wiele dłuższa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jeszcze dodam. Ty nie masz PC, a ja ma dom pasywny w okresach przejściowych, i powiem ci że jest do dopy!!! Wtedy lubię sobie przepalić w kominku, no ale kominek w domu pasywnym jest oczywiście niedopuszczalny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) EEE nie chce mi się dyskutować - kolejne bzdury że lepiej zwykły dom z PCi niż energooszczędny bądź pasywny. Szkoda strzępić języka a tym bardziej na Liwko, który już tyle razy ściemniał odnośnie swoich kosztów inwestycyjnych aby tylko swoje udowodnić że jego komenarze od dawna filtruję. A tym jeszcze bardziej gdy czytam brednie odnośnie braku komfortu w domu pasywnym co już wiele razy tlumaczylem liwko co i jak było i dlaczego a jak jest teraz ale do tego gościa nic nie dociera, byleby tylko bylo na jego- jak dziecko.ech ... pzdr Edytowane 12 Stycznia 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 EEE nie chce mi się dyskutować - kolejne bzdury że lepiej zwykły dom z PCi niż energooszczędny bądź pasywny. Szkoda strzępić języka. pzdr To dlaczego wszyscy, nie pomijając ciebie, mówią o braku komfortu w okresach przejściowych? Niby temperatura odpowiednia a tak jakoś mało przyjemnie. To dlaczego w tych okresach muszą grzać do 23st a zimą wystarczy 21? W naszym klimacie wolę ogrzewać dom i czuć się w nim komfortowo. Może w klimacie państw zachodnich jest to lepsze rozwiązanie, ale u nas nie sądzę. Chuchać na każdą kWh nie mam zamiaru. Dom wybudowałem by się nim cieszyć. A rachunki podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Liwko, nie mam ochoty z Tobą dyskutować a tym bardziej powtarzać się, przykro mi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Liwko, nie mam ochoty z Tobą dyskutować a tym bardziej powtarzać się, przykro mi. pzdr OK, nie ma sprawy. Tylko nie pisz głupot o PC, bo znowu tu wlecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 EEE nie chce mi się dyskutować - kolejne bzdury że lepiej zwykły dom z PCi niż energooszczędny bądź pasywny. Szkoda strzępić języka a tym bardziej na Liwko, który już tyle razy ściemniał odnośnie swoich kosztów inwestycyjnych aby tylko swoje udowodnić że jego komenarze od dawna filtruję. A tym jeszcze bardziej gdy czytam brednie odnośnie braku komfortu w domu pasywnym co już wiele razy tlumaczylem liwko co i jak było i dlaczego a jak jest teraz ale do tego gościa nic nie dociera, byleby tylko bylo na jego- jak dziecko. ech ... pzdr Widzę, że była edycja. Bardzo nieładna i niegrzeczna edycja panie j-j Kto mnie zachęcił do włożenia kija w twoje mrowisko??? Właśnie po to robi się pasywne aby nie stosować PCi i innych drogich modnych "wisiorków" do celów grzewczych. pzdr Jak ci mało to pisz tak dalej, możesz liczyć na mnie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Moja wizja PCi to tylko zrobienie frajdy dzieciakom z lodowiska w zimie.Lub samodzielne zbudowanie pompy ciepła, w jednej z pożyczonych książek o ogrzewaniu pompą ciepła było troszkę liźnięte w temat budowy.A to są pierdoły o tym okresie przejściowym! niby kamienna świątynia z symboliką ociepleniową ma być lepsza? Jajcarnia jakaś ! A a aucie też maż podłogówkę? i PCi ? żeby ci zimno nie było? 99% taki sam układ jest wentylacji w domu jak i w aucie ! grzanie ciepłym powietrzem! dla mojej ściany np U 0,075 twoja 0,3 moja ściana przepuści przy 0st 150W twoja przy 15st tyle samo !a czy będziesz grzał przy plus 15 ? Jeszcze powietrze do wentylacji ale tam zyski od "bytowe" lekko to wyrównają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 tylko żę wydatek na dom pasywny będzie jeden jedyny w perspektywie 100 lat, a ty swoją PCi w tym czasie wymienisz ze 3 razy, razem z systemem CO i pewnie jeszcze z 5 razy zregenerujesz DZ itp itd Nie wiem czy ta moja PC mnie nie przeżyje:D W każdym bądź razie, ja przez te kilkadziesiąt lat mojego życia (mam nadzieję), będę się cieszył ogrzewanym mocniej domem i od czasu do czasu ogniem w kominku. Mam dom, który od zawsze chciałem mieć i nie musiałem się przejmować jakimiś oknami od północy czy wielkimi drzwiami. Dom od frontu (strona północna) wygląda jak dom, nie jak bunkier:) Jeżeli komuś się podobają domy pasywne jego sprawa. Jednemu się podoba córka, innemu teściowa:) A jak tam twój dom pasywny mpoplaw??? Czym go ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) stopkę taką mam bo kiedyś dawno tak wpisałem i tak zostało, ale jak spojrzysz na awatar to się chyba trochę wyjaśni to ze wybudowany to widać - jasna sprawa - ale czy to SSZ czy zamieszkały już nie widać Jeżeli komuś się podobają domy pasywne jego sprawa. Jednemu się podoba córka, innemu teściowa:) proszę Cię Liwko - bez takich herezji - pedofilem nie jestem a 20 lat starsze kobiety mnie nie kręcą Edytowane 12 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ta jasne jak bunkier dobra argumentacja ! bo spadnę ! Rureczki, grzejniczki kotłowania jak w statku kosmicznym to jest ok? Tak posmarował ponad 50 tyś na PCi a teraz się cieszy bo mało płaci i tak innego źródła odnawialnego nie pobijesz ! biomasy ! mnie tam raz na trzy dni dogrzanie ciepłej wody w piecu C.O 5kW nie przeszkadza. A potrzebna ilość biomasy w porywach 500kg ! raptem 2mb ile ? 280zł plus cięcie 2 zł tyle bak benzyny wychodzi. a i przy dobrych kombinacjach wierzba energetyczna i wyjdzie 0zł, zwłaszcza że pompa obiegowa nie potrzebna woda pod własnym ciśnieniem ! Troszkę ruchu mi się przyda:D jak pompa ciepła z wymiennikiem gruntowym będzie mieć moc 2 kW i kosztować 15 całość to w tedy pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ta jasne jak bunkier dobra argumentacja ! bo spadnę ! Rureczki, grzejniczki kotłowania jak w statku kosmicznym to jest ok? Tak posmarował ponad 50 tyś na PCi a teraz się cieszy bo mało płaci i tak innego źródła odnawialnego nie pobijesz ! biomasy ! mnie tam raz na trzy dni dogrzanie ciepłej wody w piecu C.O 5kW nie przeszkadza. A potrzebna ilość biomasy w porywach 500kg ! raptem 2mb ile ? 280zł plus cięcie 2 zł tyle bak benzyny wychodzi. a i przy dobrych kombinacjach wierzba energetyczna i wyjdzie 0zł, zwłaszcza że pompa obiegowa nie potrzebna woda pod własnym ciśnieniem ! Troszkę ruchu mi się przyda:D jak pompa ciepła z wymiennikiem gruntowym będzie mieć moc 2 kW i kosztować 15 całość to w tedy pogadamy. Nic co obsługowe nie wchodziło w grę. Ja już w swoim życiu się dość napaliłem wszelkiego opału. Nigdy więcej! No chyba że w kominku dla klimatu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 No widzisz... ja dla klimatu zamierzam raz na trzy dni troszkę wody dogrzać.Spokojnie PC-PW jest w moich planach bo za koło 3-4 tyś taka aż nadto starczy, użytkuję taką z klimatyzatorem, bajer na pilota itp.tylko cena max 15 tys!Liwko przyznaj się zrób mi zestawienie silnika Carnota z poborem ciepła z gruntu moc max 2kW za mniej jak 20 tyś komplet to pomyślę.a to i tak 15 tyś drożej jak nagrzewnica dwie rurki na kanale nawiewnym.i piecyk za marne 1,7 kzł. po za tym odpady drzewne z sadu mam wyrzucać do rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 15 tyś za pompę -jestes złośliwy to cena 20 tyś za gruntową to też za drogo? przecież tu na forum są juz takie ceny zapewne za chwilę będą takie oferty firm na kompleksową usługę za darmo wam będą montować i też będzie wam coś niepasić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ale nie chodzi mi o pompę samą ! tylko całą instalację! razem z wymiennikiem.tylko sama pompa ciepła jest genialna, otoczka produkcyjno sprzedażowa już nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Do tego nie trzeba mieć domu. Wystarczy wygrać w Totka. Łatwizna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts