RAPczyn 13.01.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Słuchajcie, ta dyskusja nie ma większego sensu. Dlaczego? Otóż normy dla nowego budownictwa są coraz bardziej wyśrubowane, przynajmniej w cywilizowanych krajach. Nie przytoczę dokładnych dat bo nie potrafię teraz znaleźć w stercie literatury, którą każdy budujący gromadzi, ale nie wiem czy nie od 2013 w Niemczech i Danii będzie można budować tylko w standardzie "passivhaus" a na 100% przed 2020 tylko tzw. zero-energetyczne (w Niemczech przy odbiorze sprawdza się, czy dom spełnia normy!). Droga, którą podążają cywilizowane społeczeństwa jest jednoznaczna - minimalizacja wykorzystania energii. Np.: Sonnen Energie Haus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.01.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak czytam ta dyskusje na temat pci a domów pasywnych lub bardzo energooszczednych. kalkulowałem to u siebie i dom pasywny wychodzi taniej, niz dom z dobra pci. dokładnie wychodzi mi 24,7 kw/m2 Pompa jak wiele innych urzadzeń nie jest wieczna serwis równiez kosztuje. a ze jestem z Poznańia niektórzy mówia skapcy ja to nazywam racjonalnie oszczedny. To przy kupnie samochodu wazniejsze jest ile pali a nie na jakie paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W dzisiejszych realiach mam coś takiego jak "planowany proces starzenia produktu " . Biorąc to pod uwagę jedyne słuszne wyjście to zejść do jak najniższego zapotrzebowania i modlić się aby grzałki nie były drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W dzisiejszych realiach mam coś takiego jak "planowany proces starzenia produktu " . powiedz to pompiarzom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak czytam ta dyskusje na temat pci a domów pasywnych lub bardzo energooszczednych. kalkulowałem to u siebie i dom pasywny wychodzi taniej, niz dom z dobra pci. dokładnie wychodzi mi 24,7 kw/m2 Pompa jak wiele innych urzadzeń nie jest wieczna serwis równiez kosztuje. a ze jestem z Poznańia niektórzy mówia skapcy ja to nazywam racjonalnie oszczedny. To przy kupnie samochodu wazniejsze jest ile pali a nie na jakie paliwo. To spytaj się mpoplawa dlaczego nie wybudował pasywniaka;) Taki guru to powinien z łatwością sobie z tym poradzić Mówi, że będzie budował, ale to będzie już trzeci jego dom, więc dwa poprzednie najwyraźniej sknocił. Spójrzcie dookoła na swoje osiedla, które z tych projektów nadawały by się na domy pasywne? Żaden? A jednak ludzie wolą 200-400m2, do tego ogrody zimowe, wykusze, balkony i inne pierdoły. Świadomi są raczej tego, że będą więcej płacić za ogrzewanie, ale komfort mieszkania w domu jaki sobie wymarzyli jest dla nich najważniejszy! Czy to są idioci, którzy nie budowali 100m2, tylko dlatego by zużył jak najmniej kWh??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.01.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Spójrzcie dookoła na swoje osiedla, które z tych projektów nadawały by się na domy pasywne?Budowanie domów energochłonnych wynika tylko z lenistwa, braku podstawowej wiedzy oraz z braku wcześniejszych obliczeń w OZC. Później zostaje już tylko instalować PCi by w ogóle jakoś przeżyć finansowo, szczególnie jak dopadnie kryzys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak czytam ta dyskusje na temat pci a domów pasywnych lub bardzo energooszczednych. kalkulowałem to u siebie i dom pasywny wychodzi taniej, niz dom z dobra pci. Konkretnie u Ciebie zapewne tak wychodzi, ale niech każdy sam sobie policzy. Np. załóżmy parterówkę 300 m2, która ma zużywać 45 kWh/m2, a chciałbyś płacić 3-krotnie niższe rachunki. Ile będzie kosztowała adaptacja do 15 kWh / m2? Pewnie z 60-80 KPLN za same materiały. A ile trzeba spędzić czasu na pilnowanie, żeby rzeczywiście tak wyszło - to najlepiej wie autor wątku. U j-j bezdyskusyjnie inne przemyślenia nie miały sensu, ale on ma 95 użytkowej i poświęcił pewnie z rok życia na budowę. A ja wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego jeśli pompa, to musi być z górnej półki. Czy wy wszyscy jeździcie wyłącznie mercedesami i chodzicie tylko w koszulach Bossa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 styropian kosztuje ok 100zł/m3 jak ci więc wyszło 60-80KPLN ?? przywaliłeś ewidentnie z grubej rury Przywalil, ale faktem jest, iz przy duzej powierzchni domu ilosc powierzchni do zaizolowanie generuje znacznie kwoty, no i powierzchnie rosna w 3 wymiarach . Na pewno bez wzglednie kazdy przypadek wymaga indywidualnego podejscia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W perspektywnie 30 letniej to musisz dostac oferte na 2 sztuki PC Pozdrawiam j-j nas stad przegoni na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.01.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 styropian kosztuje ok 100zł/m3 jak ci więc wyszło 60-80KPLN ?? przywaliłeś ewidentnie z grubej rury j-j ma na ścianach i pod posadzką trochę lepszy, który kosztuje raczej 200 niż 100. Oczywiście kwota z palca, bo przykład czysto hipotetyczny, ale gwoli uczciwości, zgodnie z parabolą znanego wszystkim wykresu, przyznaj o ile trudniej i kosztowniej jest zejść z 45 na 15 niż np. ze 150 na 50. To ile by to kosztowało wg. Ciebie dla dużego domu, powiedzmy 15 x 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Jak ktoś lubi kamienne świątynie i nie ma bladego pojęcia o tym to niech sobie siedzi w błędzie.tylko niech innych na złą drogę nie sprowadza.http://www.architekturapasywna.pl/page3.php bardzo ciekawe.Dobrze napisane kubik EPS'a stówę. Wy się martwicie stawianiem nowego domu w standardzie pasywnym.U mnie mam taki standard zrobić z budynku już istniejącego całe szczęście ma zwarta bryłę. Do obliczeń właśnie nie ma wpływu wielkość tylko stosunek A/V no i liczba mieszkańców:DTeż jest to walka o moc do ogrzewania i źródło ciepła. Potem szybkość "wychładzania" budynku. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Z armaty! 300m2 parterówki BEZ użytk. poddasza to jakieś 28m3 styro 10cm albo 84m3 styro 30cm, przy 170zł/m3 U=0,031 różnica to 9.500zł; 300m2 podłogi przy 10cm to 30m3 a przy 30cm to 90m3, przy 190zł/m3 różnica to 11.500zł. Dla uproszczenia zakładam, że ściana będzie z takiego samego materiału i będzie ocieplana choćby kilkoma cm więc montaż w tej samej cenie, układanie pod posadzką też. W sumie 21.000zł więcej za ocieplenie takiego hangaru (bo jak będzie z użytkowym poddaszem to oczywiście dużo mniej). Chętnie kupię do ogrzania 300m2 za 21.000zł PC z pełnym montażem od A do Z! Strzeliłem taką kwotę, bo j-j podsumował siebie samego na dodatkowe 23 KPLN względem normowego, z fundamentami i oknami. Wcale nie jestem pompo-maniakiem i gdybym miał w planach normalny, mały domek, poszedłbym drogą pasywności. Za 21 KPLN kupisz z powodzeniem pompę na ten metraż + grzałki na kilka, kilkanaście najzimniejszych dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Czy pasywny z pewnymi ograniczeniami co do bryły, energooszczędny do 50 kWh/m2/rok czy standardowy z przemyślaną termoizolacją i dostępem do taniego źródła energii to najczęściej sprawa indywidualna .Jak tu już ktoś niedawno wspomniał, liczbami można udowodnić niemal każdą tezę .Jednostronność to najgorsze co może być na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Budowanie domów energochłonnych wynika tylko z lenistwa, braku podstawowej wiedzy oraz z braku wcześniejszych obliczeń w OZC. Później zostaje już tylko instalować PCi by w ogóle jakoś przeżyć finansowo, szczególnie jak dopadnie kryzys. Lenistwo? Nie każdy ma czas by bywać codziennie na budowie. Wielu ludzi pracuje całymi dniami. Są też tacy, którzy budują na odległość. Brak podstawowej wiedzy? Nie każdy ma czas by taką wiedzę posiąść, nie każdy ma zwyczajnie do tego głowę. Jeżeli ktoś mieszka całe życie w bloku, często nie zdaje sobie sprawy czym może być budowa domu i jakie wyzwania przed nim staną. Brak wcześniejszych obliczeń w OZC? A w czym przeszkadzają wcześniejsze obliczenia OZC by wstawić PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.01.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Złociutki mój! Powiedz szybciutko gdzie to kupię za te 21kpln bo lada dzień mam kupować styro to może nie kupię? Potrzebuję komplet z instalacją: dolne źródło, PC i górne źródło. Dorzucę jeszcze 2kpln które mam wydać na kable grzejne do podłogówki na ścianach. I znów się czuję jak sprzedawca. Którym nie jestem. Ja planuję taką: http://www.alfaco.pl/promocje/632/wyprzedaz_magazynowa_pompy_ciepla_gree.html Tylko nie zaczynaj, że klimat straszny i straszne mrozy - liczone było wielokrotnie, że da radę. Pamiętaj, że cały czas celujemy w COP = 3, więc gdybyś nie osiągał takiego średniorocznego, zostanie z 10 KPLN na dopłaty. EDIT: jeśli doliczysz dla tego przykładu 1500 kWh na CWU rocznie, COP na ogrzewanie wystarczy ok. 2,45 Edytowane 13 Stycznia 2012 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 http://pasivnydom.blog.cz/0911/vyplnanie-stropu-mineralnou-vlnou jak ktoś pisze o kosztach to niech sobie czyta Słowacy język prosty to się doczyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jednostronność to najgorsze co może być na forum . Dlatego ta dyskusja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Z armaty! 300m2 parterówki BEZ użytk. poddasza to jakieś 28m3 styro 10cm albo 84m3 styro 30cm, przy 170zł/m3 U=0,031 różnica to 9.500zł; 300m2 podłogi przy 10cm to 30m3 a przy 30cm to 90m3, przy 190zł/m3 różnica to 11.500zł. Dla uproszczenia zakładam, że ściana będzie z takiego samego materiału i będzie ocieplana choćby kilkoma cm więc montaż w tej samej cenie, układanie pod posadzką też. W sumie 21.000zł więcej za ocieplenie takiego hangaru (bo jak będzie z użytkowym poddaszem to oczywiście dużo mniej). Chętnie kupię do ogrzania 300m2 za 21.000zł PC z pełnym montażem od A do Z! Czy w tym wypadku tych 300m nie będziesz już niczym ogrzewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pisałem już wcześniej pompa ciepła max 2kW jak takto co znajduje się na necie zaczyna się od 5,3 kW czyli dom musiał by mieć 750m^2 minimum na taką pompę.Po to się izoluje. izolacja raz kosztuje; chyba że dzięcioły złośliwe zaatakują ;PLub osiedle z 5 takich domków na jedną pompę, w tedy koszty niech by 10-12 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pisałem już wcześniej pompa ciepła max 2kW jak tak to co znajduje się na necie zaczyna się od 5,3 kW czyli dom musiał by mieć 750m^2 minimum na taką pompę. Po to się izoluje. izolacja raz kosztuje; chyba że dzięcioły złośliwe zaatakują ;P Lub osiedle z 5 takich domków na jedną pompę, w tedy koszty niech by 10-12 kzł. Przy takiej mocy PC to w wannie byście się kąpali raz w miesiącu, albo codziennie kto inny pod prysznic:D Przy większej mocy elegancko wykorzystasz tanią taryfę, a dolne źródełko jako GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts