j-j 17.11.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Pisanie że PCi się opłaca a tym bardziej w domach cieplejszych niż normowe świadczy o braku orientacji w temacie. A czy mała cena pociągnie tanią PCi przez cały okres zwrotu bez usterek to mało prawdopodobne. Ja przed sobą mam ofertę szwedzkiej PCi 10 kW za ........ 49 000 złNETTO firmy EURONOM i jest to pompa ........ powietrze- woda działająca do -15 niby a działająca do -25 jest za 54 000 zł. 80% PCi pewnie ma ceny "normalne" jak którą podałem powyżej a20% ma taniochę którą ma np. Liwko i nie wiadomo jak się będzie ona sprawować i się pewnie nie dowiemy. W każdym razie jeśli za tak niską cenę będzie ona bezawaryjna wraz ze sprawnym DZ to warto ją rozważyć i tu Liwko wtedy może będzie miał rację. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 17.11.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Pobijmy się!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 mpoplaw, a co ja innego napisałem o tych 90%? Dlatego j-j sam uważam że jeżeli pompa to tania a na dobrych podzespołach. Jeżeli ktoś kupuje drogą to jego sprawa i świadomie dla swojego spokoju przepłaca. Najważniejsze jest to aby w domu mieszkać a nie się z nim pier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Gdy mój dom sam zacznie wyszukiwać pożywienie (opał) i będize tym ogrzewac moją chałupę to wtedy taki dom nazwę inteligentnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 17.11.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 mimo wszystko sie pojawili a to już jest coś hah ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 jak od razu widać, nie 95% wszystkiego ogółem a tylko 95% nowo budowanych domków jednorodzinnych w roku 2006 w Szwecji To są twoje słowa mpoplaw 90% nowo budowanych domów w Szwecji A to są moje O co ci do cholery chodzi? Byłem ostatnio w Paryżu u kolegi. Nie pieprz mi o ich sposobie ogrzewania bo w ogóle bardzo rzadko jest tam jakikolwiek system ogrzewania. I w dodatku szyby często mają pojedyncze. No ostatniej zimy to trochę pomarzli i potrzebna była farelka ale mieszka już tam dziesięć lat i nigdy wcześniej nie trzeba było niczym dogrzewać! Tak samo głupim przykładem jest podawanie przykładu Holandii. Stary, byłeś tam kiedyś zimą? Oni śnieg widzą raz na kilka lat i to w dodatku na kilka minut a w ekstremalnej zimie kilka godzin. Napisz mi jeszcze coś o Włochach to się chyba posikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 17.11.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 nie rób tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.11.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Co do Holandii to w tamtym roku mieli zimę! I ludzi w domach się dogrzewali piecykami elektrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Co do Holandii to w tamtym roku mieli zimę! I ludzi w domach się dogrzewali piecykami elektrycznymi. No, to była u nich zima stulecia:) Przez kilka dni było -10oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A może zamiast PC zastosować ogniwo Joe'go LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A może zamiast PC zastosować ogniwo Joe'go LINK Jeszcze jeden;) http://www.frazpc.pl/b/103777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 17.11.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) Nikt jescze na świecie nie zbudował urządzenia wolenej darmowej nergii - free energii. Istnieją tylko super strony poświecone temu tematowi ale bez uwiarygadniającego działajacego modelu. Hobbistycznie śledze wiele nowych i starych tematów free energii. Co ciekawe kiedys wpadłem na ciekawy pomysł urządzenia free energi ale nie znalazłem osoby z którą mógłłbym rzeczowo i na argumenty tym porozmawiać.W zasadzie jak chciałem o tym porozmawiać na uniwersytecie fizyki to zostałem potraktowany jako nieszkodliwy świr a nie partner do rozmowy. Wiele zatem czasu upłynie znaim świat wogóle obróci sie i zacznie rozmawiać na ten temat, o ile oczywiscie free energia (wolna energia) istnieje. Co do wypowiedzi Liwko i czepiania się mojej PC do CWU to jest to najtańsze dostępne na rynku rozwiązanie. Gdyby PC do ogrzewania domu kosztowała podobna cenę chętnie bym w to wszedł. A tak gigantyczne nakłady i wątła wizja oszczędności po 174 latach nie napawaja mnie optymizmem. Edytowane 17 Listopada 2010 przez pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Co do wypowiedzi Liwko i czepiania się mojej PC do CWU to jest to najtańsze dostępne na rynku rozwiązanie. Gdyby PC kosztowała podobna cenę chętnie bym w to wszedł. A tak oszczędności po 174 latach nie napawaja mnie optymizmem. Jak to możliwe skoro wydałem na to mniej niż ty:D Matematyka z zakresu szkoły podstawowej się kłania A tak naprawdę to nie wiem czemu tak tu atakujesz PC skoro sam ją kupiłeś. Poza tym czy ja piszę że się wpindoliłeś w Legalett? Jak wejdę na ten temat i powiem że DZ do pompy ciepła można zrobić za 6-7 tyś dla domku 130m2, kupić pompę za 10-12 tyś i śmiać się z rachunków to dopiero się zacznie jatka. Dokończ dom, zamieszkaj, sprawdź na własnej skórze i później napisz jak jest w praktyce. Wypowiadasz się na temat pomp nie mając o nich bladego pojęcia. Ja nie mam takiego na temat Legalettu więc milczę. Daj se lepiej chłopie na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 17.11.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Poza tym czy ja piszę że się wpindoliłeś w Legalett? Ładnie pojechałeś A co do Legaletu to miło że zagaiłeś. Może sam system nie jest idelany ma swoje wady i zalety ale izolacja płyty fundamentowej pod całym domem (20 cm styro) sprawia, że nawet w oderwaniu od jakiegokolwiek ogrzewania jakikm jest powietrzna podłogówka tej firmy takie rozwiązanie jest ciekawe i warte rozważenia w nowo budowanych domach. chcesz mie ccieplutki dom - izoluj podłogę. Legalet to wlaśnie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 chcesz mie ccieplutki dom - izoluj podłogę. Tak też zrobiłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.11.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 NIE WARTO budowac cieplych domow (wartosc mierzona w PLN). Szkoda na to kasy, lepiej zabalowac, pozwiedzac swiat a nie wydawac kupe kasy na jakies tam duperele. Kiedy Wam sie to zwroci, Ja pytam...? Zbudowac dom tzw. tradycyjny, tak jak normy wytyczaja i nie bawic sie w zadne, zbedne instalacje czy tez urzadzenia ktore tylko kosztuja a nigdy sie nie zwroca. Latem otwierac okna zeby wydawalo nam sie ze jest chlodniej, zima wata uszczelniac okna i palic w piecu, najlepiej takim na wungiel -jest jakby najtanszy. Nie kupowac szczelnych okine bo to zbytek, zwykle dwuszybowe a drzwi tez niekoniecznie cieple - bo i po co, skoro palimy w piecu to cos z tym cieplem trzeba zrobic Wentylacja zapewniona przez "drobne" nieszczelnosci, przeciez szwagier budowali nam dom a Oni wiedza jak i co zeby bylo dobrze. Po co izolowac fundamenty czy podloge? Jak sie dobrze napali wieczorkiem to i tak za cieplo bedzie spac ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Jak ktoś nie będzie miał poczucia humoru to za chwile Piczman zostaniesz rozszarpany:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.11.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 No, moze cos ruszy wreszcie zgodnie z tematem... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2010 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ja jeszcze dodam od siebie że nie warto robić żadnych polbruków czy granitów przed domem bo po co. Lepiej wysypać zwykłą szlakę. Tanio, szybko i... no nie za bardzo przyjemnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 17.11.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ja jeszcze dodam od siebie że nie warto robić żadnych polbruków czy granitów przed domem bo po co. Lepiej wysypać zwykłą szlakę. Tanio, szybko i... no nie za bardzo przyjemnie:( U nas niedaleko eksploatują hałdę przy hucie jako podłoże pod autostrady. Idealne do wysypania dookoła domu. Troche to promieniuje ale za to tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts