Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

i jeb.....ać ekologię a w szczególności ekologów , przez tę pier.......ną hołotę rozbierają mi obwodnicę a jak rozbiorą to wszystko co zostało zbudowane do tej pory to ludziska sami naje....bią szlaki w te miejsce - szlaka dobra rzecz , mam usypaną drogę na moim osiedlu , mamy z sąsiadami z innych domów przynajmniej dojazd do siebie - chwała burmistrzowi że tak o nas dba , i dzięki ekologom za promowanie doliny rospudy , rzeka i jej brzegi są tak osrane przez turystów - ale ludziska muszą gdzieś srać a jeszcze przy takiej frekwencji na spływach i tej masie ludzkiej nie ma co sie dziwić

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja jeszcze dodam,że głupie ludziska zakłdają jakieś ogrody,sieją trawę a potem muszą ją kosić i kosić aż śmiech bierze.

Wokół domu powinno być swojsko i naturalnie,chaszcze po kolana są malownicze a jak jeszcze na nich szron osiądzie to wygląda jak w bajce.

I kubły na smieci to też jakaś nowoczesna fanaberia,w końcu każdy ma jakiś lasek w pobliżu a jak nie ma to zawsze można sąsiadowi podrzucić;)

J DZ do pompy ciepła można zrobić za 6-7 tyś dla domku 130m2, kupić pompę za 10-12 tyś i śmiać się z rachunków

Przesadziłeś zdeczka. Powiedz mi dlaczego jak idę do firm instalacyjnych i pytam o PC z DZ do ogrzewania domu to wyceny zaczynają się od 40 tyś.

Czy wszysy ludie są głupi i się w to pakują i tylko Liwko jest mądry że się nie daje? Myślisz że ludzie dla sportu ładują się w ekogroszki, kominki z DGP, kotły kondensacyjne itd?

Napisałem że można zrobić za tyle bo można ale samemu. I wcale nie jest to trudne. A firma jak to firma.

A z tobą mpoplaw to już jest coś nie tak. Ale rozumiem, świat idzie naprzód i śmieciuchy w odwrocie.

Czy ja napisałem że we Włoszech wszędzie jest ciepło? Podałeś przykład Francji i Holandii że tam jest mało pomp. No bo jest bo niby po co. We Włoszech zapewne jest ich jeszcze mniej no bo niby po co? A może podasz przykład Cypru?

Prąd do regeneracji złoża w lecie??? A ja myślę że to będzie raczej prąd do chłodnicy rekuperatora.

10mb drewna? A ja myślę że około 1m

Kupować działkę specjalnie pod PC to mogłeś tylko ty wymyślić.

Jakby kto pytał to mpoplawa ogrzewa ciepłownia miejska więc gówno wie o pompach.

I co tam z tymi kiełbaskami bo apetytu narobiliście?

A dom się wogóle opłaca? Może nie budować?

Jasne, że się nie opłaca.

Tylko barany się budują.

Pomyśl i le nerwów, wakacji, zawalonych nocy masz przez budowę. O kredytach i siwych włosach z tego powodu nie wspomnę.

A tak wynajmujesz mieszkanie w blokach. Wali cię to co się tam dzieje co się psuje. Przecież nie twoje. Nie musisz targać worków z ekogroszkiem, naprawiać

przeciekającego dachu, i odśnieżać przed posesją o 5 rano. Wszędzie masz blisko i dojazd jest super. A jak ci się zepsuje samochód to nie jesteś w ciemnej

.... Masz komunikację miejską.

Ni ni hu hu cię nie obchodzi co to jest ta PC i ile kosztuje do niej sprężarka. Nie inwestujesz w dolne źódło ciepła, które na dobrą sprawę jest lodownią a

nie źródłem ciepła.

Koszt wynajmu jest taki sam lub niższy niż wynajęcie mieszkania, więc po co się budować? Co, że w perspektywie 150 lat ten dom spłacisz i będzie twój? I co

do grobu go zabierzesz? Czy dasz swoim dieciakom a dzieci powiedzą, że takiej starej rudery i jeszcze zbudowanym na kruchym Ytongu to oni nie chcą.

Tak sobie myślę, a myśl moja podważa wszystkie powyższe dyskusje na temat opłacalności.

Gdyby kierować się w życiu jedynie kryterium opłacalności, człowiek do dzisiaj siedziałby na drzewie i wcinał darmowe banany. Nie martwiłby się ogrzewaniem tam gdzie rosną bananowce, nie myśląc o żadnym PC, legalecie czy nie daj Boże o jakiejś budowie. Żyłby ekologicznie bo przecież to co by zjadł, wys... by w krzakach. Gdyby skończyły się banany, wskoczyłby na inne drzewo, nie mając wielkiej konkurencji bo raczej nie mnożyłby się nagminnie jadąc ciągle na bananach. Nie było by kłótni czy forumowych pyskówek a świat byłby prosty.

Reasumując. Każdy robi jak mu się podoba. Jedni wolą palić w piecu, inni pompować ciepło np z ziemi. Jedni lubią się wykłocać a inni się z tego smieją. ;)

Ile ludzi tyle racji.

A czymże są nasze problemy wobec ogromu kosmosu?

Słuchajcie, awansowaliśmy!!!:D

Przed chwilą dostałem od redakcji

"Fajny pomysł tej pyskówki. Może dodać: na tematy związane z domem? I chętnie przykleimy ten temat na górze działu.Pozdrawiamy"

I właśnie to robią:D:D:D

Pozdrawiamy Redakcję;)

Edytowane przez Liwko

Przesadziłeś zdeczka. Powiedz mi dlaczego jak idę do firm instalacyjnych i pytam o PC z DZ do ogrzewania domu to wyceny zaczynają się od 40 tyś.

(...)

Uważam, że Liwko podał rzeczywiste liczby. Samo urządzenie pompy ciepła można kupić już za 12-14 tyś (oczywiście są i takie za 30 tyś zł), a koszt kolektora poziomego to z mojego zestawienia zebranych wycen poziom około 2-4 tyś zł (wyceniany miałem pakiet więc cena może być trochę niższa niż liczona osobno.). Czyli przy własnym montażu można spokojnie zmieścić się w 20 tyś zł.

Osobiście jednak uważam, że system CO to na tyle ważny i istotny element domu, że bałbym się robić to samodzielnie bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia.

Hmm, chyba powieniem wpisując się w tytuł wątku dodać od siebie coś siarczystego ;)

No więc .... DO DIASKA! ;)

Edytowane przez dekar

Tak sobie myślę, a myśl moja podważa wszystkie powyższe dyskusje na temat opłacalności.

Gdyby kierować się w życiu jedynie kryterium opłacalności, człowiek do dzisiaj siedziałby na drzewie i wcinał darmowe banany. Nie martwiłby się ogrzewaniem tam gdzie rosną bananowce, nie myśląc o żadnym PC, legalecie czy nie daj Boże o jakiejś budowie. Żyłby ekologicznie bo przecież to co by zjadł, wys... by w krzakach. Gdyby skończyły się banany, wskoczyłby na inne drzewo, nie mając wielkiej konkurencji bo raczej nie mnożyłby się nagminnie jadąc ciągle na bananach. Nie było by kłótni czy forumowych pyskówek a świat byłby prosty.

Reasumując. Każdy robi jak mu się podoba. Jedni wolą palić w piecu, inni pompować ciepło np z ziemi. Jedni lubią się wykłocać a inni się z tego smieją. ;)

Ile ludzi tyle racji.

A czymże są nasze problemy wobec ogromu kosmosu?

Niektóre "rzeczy" podlegają opłacalności I akurat system c.o. jest taką "rzeczą" podobnie jak ocieplenie domu.

No to po kolei:

To jeszcze napisz gdzie się ten kosmos kończy i co jest za nim.;)

Tylko Chuck Norris to wie. Spytaj go ;)

Ten passus mnie zafrapował, możesz rozwinąć ??

pzdr

Skutki uboczne monotematycznej diety.

Niektóre "rzeczy" podlegają opłacalności I akurat system c.o. jest taką

"rzeczą" podobnie jak ocieplenie domu.

Nie przeczę.

Edytowane przez TomekBudujeDomek

przykład Finlandii, Austrii, Niemiec, Czech, Estonii, UK, Irlandii, tobie też nie odpowiada ponieważ jasno wynika z danych że szału nie ma ?

Najważniejsze że nie palą wunglem a podejrzewam że oprócz Czech (tak do tyłu jak my) są to systemy bezobsługowe. I o to panie chodzi. jeszcze raz zacytuję. Bo dom jest po to aby w nim mieszkać a nie po to aby się z nim pier...

Ok. Budujemy dom bez działki na kurzej stopie. Kupujemy pompę powietrze woda za 20tyś i mamy to samo tylko nieco droższe rachunki. Zamiast zapłacić 1500zł za cały rok zapłacimy 2000. I co można? Można he, he. Jeszcze latem mogą fajnie chłodzić:D

Odpuść Boże, nie.

Zastanawiam się czy reglamentować ślubnej...........

Żaden ze mnie dietetyk, może coś podpowie Ci Zbigniew100 na swoim forum o walkce z nadwagą

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151263-Walka-z-nadwagÄ…-dziennik&p=3797787#post3797787

Powodzenia

Szacun dla Tomek buduje domek !!! Na forum muratora liczą się tylko forumowicze z numerm do 300 reszta to zawodowcy !! Kończę budowę i o wiele rzeczy tu się pytałem !!! I mam 10 jako indeks nie będę dłużej pisał jak dojdę do 100 . Solary , pompy ciepła to lipa jeśli masz gaz to tym się nie przejmuj, jak nie to hgw...