Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas niedaleko eksploatują hałdę przy hucie jako podłoże pod autostrady. Idealne do wysypania dookoła domu. Troche to promieniuje ale za to tanie ;)
Promieniowanie też może się przydać. Wystarczy dodać do tego ekrany fluorescencyjne i będzie oświetlenie w nocy za darmo.

Qurcze chopy. Wszycy zdzierają i nie ma, żadnej życiowej firmy od pomp ciepła.

Pompa z DZ kosztuje 20 tysi a pompa kupowa w "normalnej " firmie 40 tysi za 3 dni roboty.

20 tys za 3 dni pracy. Wychodzi ponad 130 tys brutto zarobku w miesiącu przy pełnym obłożeniu.

WOW

Kurcze po co ja studia kończyłem.

Chyba znalazłem niszę na rynku. Chłopy zrzucamy się i zakładamy firmę.

Kupimy wiertnicę, zresztą mój ojciec przez 40 lat wiercił studnie w tym takim fajnym urządzeniem jak wiertnica OP1200.

Idę do niego na nauki.

Jak dam narzut na jedną robotę tylko 5 tys to zysk firmy ponad 30 tys brutto/mc.

Składam papiery o dofinansowanie z UE albo Boś banku.

W PRL wiercenie studni było nierentowne i wszystkie przedsiębiorstwa wiertnicze poupadały. Teraz to się nazywa ekologia i kosztuje grube pieniądze i każdy jest zadowolony.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał TomekBudujeDomek http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

No to po kolei:

Skutki uboczne monotematycznej diety.

W kwestii formalnej zapytam: jego, czy jej ??

Macie w tej kwestii jakieś doświadczenia w tej materii bo ja bardziej tu myślę o wcieleniu w życie ale

w zakresie działania bardziej ANTY niż PRO.

I o jakich dawkach mówimy ;)

Edytowane przez pawgar

Przesadziłeś zdeczka. Powiedz mi dlaczego jak idę do firm instalacyjnych i pytam o PC z DZ do ogrzewania domu to wyceny zaczynają się od 40 tyś.

Czy wszysy ludie są głupi i się w to pakują i tylko Liwko jest mądry że się nie daje? Myślisz że ludzie dla sportu ładują się w ekogroszki, kominki z DGP, kotły kondensacyjne itd?

To prawda, wyceny zaczynają się od 40 tys. zł, ale często kończą znacznie niżej (pierwsza oferta jest zazwyczaj możliwa do negocjacji).

Poza tym te 40 tys. zł trzeba porównać z wycenami instalacji spełniającej te same warunki (bezobsługowość, niskie koszty eksploatacji) opartymi na innych technologiach. W praktyce w pełni tym kryteriom odpowiada energia elektryczna. W mniejszym stopniu gaz ziemny (nie wszędzie dostępny) oraz gaz płynny ze zbiornika lub olej opałowy.

Przy pozostałych rozwiązaniach trzeba także wziąć pod uwagę koszty obsługi (rozpalania, uzupełniania opału, usuwania popiołu, czyszczenia paleniska i komina, itp.), a także koszty dodatkowych pomieszczeń lub miejsca na działce na składowanie opału.

Kurcze po co ja studia kończyłem.

Chyba znalazłem niszę na rynku. Chłopy zrzucamy się i zakładamy firmę.

Kupimy wiertnicę, zresztą mój ojciec przez 40 lat wiercił studnie w tym takim fajnym urządzeniem jak wiertnica OP1200.

Idę do niego na nauki.

Jak dam narzut na jedną robotę tylko 5 tys to zysk firmy ponad 30 tys brutto/mc.

No nie śmiej się, nie śmiej. Sam o tym myślałem. Byłem nawet w Bydgoszczy w firmie gdzie produkują takie wiertnie. Niestety nie miałem nikogo kto by posiadał jakąkolwiek wiedzę na temat odwiertów. Jak masz ojca z praktyką to naprawdę się zastanów bo rynek pomp w Polsce się bardzo rozwija.

Pzdr

bardzo dobrze że o tym wspomniałeś, jesteś idealnym przykładem żeby wykazać w liczbach wymiernych ile kosztuje dodatkowe pomieszczenie dla rozdzielacza, oraz ile ekstra wysiłku kosztuje utrzymanie trawnika na twoim poziomym DZ

[ATTACH=CONFIG]31004[/ATTACH]

Pokazujesz historyczne już zdjęcie sprzed ponad 3 lat :).

Mam działkę narożną, gdzie od jednej strony mam wyznaczoną nieprzekraczalna linie zabudowy w odległości 10m od granicy, co przy szerokości działki 25m daje 250m. Od drugiej granicy musiałem się odsunąć o 5m.

http://republika.pl/hanko2005/foto/zumi.JPG

Wykorzystałem tę powierzchnię, na której i tak nie mógłbym nic zbudować. Razem DZ zajmuje mi ok. 270m2.

Zresztą działka, którą kupiliśmy była jedną z najmniejszych oferowanych przez Gminę w przetargu (988m2). Mniejsza była tylko działka na południowy zachód od mojej, ta z domem o grafitowym dachu, ale jej cena (po licytacji) znacznie przekroczyła cenę naszej działki.

Rozdzielacz na 3 obwody mam w studzience umieszczonej w chodniku. Nie jest to tylko trawnik, ale podjazd do garażu, miejsca postojowe przed garażem (z płytek betonowych ażurowych) oraz chodnik do głównego wejścia. Pompa ciepła wraz z urządzaniami technologicznymi kotłowni zajmuje przestrzeń 0,7m x 1,5m :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=8677

Edytowane przez HenoK

Tylko musi na coś się w końcu zdecydować z tym grzaniem:)

A mi nie przeszkadza eksperymentowanie :).

an-bud, masz rację pomysły są ale nie ma kasy na działkę :(.

Z tą połową to przesadziłeś ale można taniej to prawda.

pzdr

Mniejsza była tylko działka na południowy zachód od mojej, ta z domem o grafitowym dachu, ale jej cena (po licytacji) znacznie przekroczyła cenę naszej działki.

Pamiętam że za pierwszym razem jak polazłem na przetarg to też szukałem małej działki. Najmniejsza była 900m. No i polazłem na licytację. Na tą działkę przyszło 10 osób a na drugą większą o 600m przyszła 1 i kupiła ją za cenę wywoławczą plus jeden procent. Ta mała poszła w podobnej cenie. Na drugi przetarg więc polazłem na dużą. Trochę się policytowaliśmy bo było nas trzech ale udało mi się ją kupić. Na tym samym przetargu była znowu działka 900m i na nią przyszło chyba z 15 osób. Jak cena zbliżyła się do ceny tej większej zrozumiałem że na tych mniejszych musi być jakaś ropa albo co innego. Kurcze trzeba było się bić do upadłego o te małe:(

Pokazujesz historyczne już zdjęcie sprzed ponad 3 lat :).

Bo to pasuje do teorii :)

Tak swoja droga to moja PCi zajmuje miejsce w pom. gospodarczym ok. 1mx1m, zreszta gdzies musialbym umiescic zbiornik na cwu wiec chyba tragedii nie ma.

Bylem jakis czas temu u znajomego, ktory ma piec na ekogroszek i taki piec zajmuje znacznie wiecej miejsca, dodatkowo miejsce na wspominany czesto opal no i szuflowanie do pieca (paliwa) i z pieca (popiolow).

Teraz juz jest lepiej bo z workow wysypuje sie a popioly chyba tez jakos wygodniej wyrzuca sie, nie mniej jednak wymaga to obslugi i zonie bym tego nie zrobil :)

Pzdr.

i na tym trawniku już drzewa nie posadzisz, nawet krzaczka ozdobnego, ani tui bo korzenie mogły by poszarpać rury, czemu o tym nie wspomnisz ?

czym konkretnie się rożni kasa wydana na tą studzienkę od kasy wydanej na drewutnię ? albo czym różni się powierzchnia zajmowana przez jakikolwiek kocioł od twojego 0,7x1,5m ?

czyli sugerujesz że żeby mieć kocioł na groszek trzeba najpierw wybudować drugi dom i przeznaczyć go na pomieszczenia gospodarcze ? nie przesadzasz trochę ?

przy okazji mój węzeł cieplny do dalkia łodz zajmuje 0,2x1m, czy z tego powodu mam płakać ?

Nie wiem czy o kase chodzi czy o zajete miejsce na drrewutnie -skladzik na "wungiel".

Nie napsalem ze trzeba wybudowac drugi dom - Ty to "powiedziales" hehe...

Tak powaznie, mialem na mysli, ze urzadzenie u owego kolegi zajmuje okreslona powierzchnie i nie mowie o samym urzadzeniu. Swoje wymoary "zajetosci" podalem dla stojacego juz urzadzenia, odsunietego od scian itp. i tak samo piec na opal.

Jesli chodzi o teren nad kolektorem poziomym to fakt, nie mozna tam zasadzic drzew ktore beda zbyt gleboko ukorzenione, mozna natomiast zalozyc sobie klomb-rabaty etc... Osobiscie mam pionowy wiec i problem raczej mizerny.

Pzdr.

i na tym trawniku już drzewa nie posadzisz, nawet krzaczka ozdobnego, ani tui bo korzenie mogły by poszarpać rury, czemu o tym nie wspomnisz ?
Nie przesadzaj. Rury są na głębokości 1,5m. Drzew tam oczywiście nie będę sadził, ale niskopienne krzewy bez żadnego problemu.

czym konkretnie się rożni kasa wydana na tą studzienkę od kasy wydanej na drewutnię ?
Spróbuj umieścić drewutnię pod chodnikiem, to się przekonasz :).

czyli sugerujesz że żeby mieć kocioł na groszek trzeba najpierw wybudować drugi dom i przeznaczyć go na pomieszczenia gospodarcze ? nie przesadzasz trochę ?
Spotkałem się z domem, w którym był kocioł olejowy, kominek z płaszczem wodnym i umieszczony w osobnym budynku kocioł na ekogroszek :).

przy okazji mój węzeł cieplny do dalkia łodz zajmuje 0,2x1m, czy z tego powodu mam płakać ?

Ależ skąd. Chętnie skorzystam z ciepła dostarczonego przez Dalkię Łódz, jeżeli nie będzie mnie to kosztowało więcej jak moja instalacja z pompą ciepła (może złożą mi konkurencyjna ofertę, w końcu to ~400km ciepłociągu).

No nie śmiej się, nie śmiej. Sam o tym myślałem. Byłem nawet w Bydgoszczy w firmie gdzie produkują takie wiertnie. Niestety nie miałem nikogo kto by posiadał jakąkolwiek wiedzę na temat odwiertów. Jak masz ojca z praktyką to naprawdę się zastanów bo rynek pomp w Polsce się bardzo rozwija.

Pzdr

:yes:

Pamiętam że za pierwszym razem jak polazłem na przetarg to też szukałem małej działki. Najmniejsza była 900m. No i polazłem na licytację. Na tą działkę przyszło 10 osób a na drugą większą o 600m przyszła 1 i kupiła ją za cenę wywoławczą plus jeden procent. Ta mała poszła w podobnej cenie. Na drugi przetarg więc polazłem na dużą. Trochę się policytowaliśmy bo było nas trzech ale udało mi się ją kupić.

Ja poszedłem na całość. Były dwie działki jedna tak do 1tys metrów, druga troszkę wieksza. Cena była podobna więc po co przepłacać. Wziąłem dużą i teraz jestem rolnikiem. Ostatnio Urząd Statystyczny się do mnie odezwał z pretensjami dlaczego nie zgłaszam się na spis rolny :)

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał mpoplaw http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

czym konkretnie się rożni kasa wydana na tą studzienkę od kasy wydanej na drewutnię ?

Spróbuj umieścić drewutnię pod chodnikiem, to się przekonasz :).

Posikałem się :D

Ależ skąd. Chętnie skorzystam z ciepła dostarczonego przez Dalkię Łódz, jeżeli nie będzie mnie to kosztowało więcej jak moja instalacja z pompą ciepła (może złożą mi konkurencyjna ofertę, w końcu to ~400km ciepłociągu).

A przez internet się nie da. Bo handlowcy z Netii mówili że wszytko się przepchnie?Zadzwoń zapytaj.

No i może nie chodziło o VPN, tylko IPN ? ;)

To znaczy, że oni nie byli raczej z Netii:confused:

No teraz to zacząłem się bać.

No i rozumiem dlaczego mówili, że w trosce o klienta wszytkie rozmowy itd..

Wiesz co Henok, ty lepiej do nich nie dzwoń. Dobra.

Edytowane przez pawgar

rzeczywiście

wydawałoby się, że będzie pranie się po ryjach,

a tu ględzenie o wyższości jednego z rozwiązań nad drugim

zawiodłem się

każdy przekonuje do tego co akurat ma i generalnie goowno wie, jak zachowałby się ten drugi układ

pasowałoby sobie po 4 chałupy wybudować z różnymi systemami i sprawdzać, tylko jak w nich mieszkać?

zapraszam zwolenników pompy ciepła i czegokolwiek na prąd do mnie na ranczo, gdzie wyłączanie prądu zdarza się dosyć często

a zwolenników palenia paliwem stałym do wafki na moje osiedle

w erze stosowania grubych izolacji najlepiej jest wybrać najtańszy, dostępny w najbliższej okolicy sposób dostarczenia ciepła, najmniej skomplikowany, bo zgodnie z prawem Murphiego, coś co ma się spie... to się spie.., niekoniecznie dlatego, że chińskie,

dla jednych będzie to gaz, dla drugich prąd, a dla innych coś stałego, choćby z powodu mieszkania tuż obok biedaszybów, bądź gazociągu jamalskiego

dla jednego bezobsługowe i przyjemne może być zabawa raz w roku w rąbanie drewna, podrzucenie paru polan do kominka, wysypanie popiołu, sukcesywne zasypanie ekogrochem podajnika, dla innych serwisowanie kotłów i PC, pielęgnowanie trawki nad źródłem

i nikt nikogo nie przekona, że akurat jego sposób zapewnienia podgrzewania doopy jest tym jedynym słusznym

no może oprócz niecentralnego zadaniowego, ale to już inna baja

więc Panowie (i Panie) ad rem

a nie chwalić się kto ma dłuższego, bądź...