Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tak na koniec. PC jest jednym z rozwiązań bezobsługowych. Ty masz ciepło z ciepłociągu więc też masz bezobsługowo, więc dlaczego inni mają mieć gorzej jak ty?

Piszesz że PC zajmuje tyle miejsca co piec, tylko że do takiego pieca bez podajnika trzeba pewnie kilka razy dziennie zaglądać. Piec z podajnikiem juz zajmuje trzy razy więcej miejsca bo trzeba jeszcze pamiętać o wyciąganiu ślimaka jak się zerwie zabezpieczenie. Do tego jeszcze dochodzi miejsce na często różnej jakości opał. Palenie też jeszcze często zależy od ciśnienia. Raz jest dobry cug raz go nie ma. A co z urlopami? Użytkownikom tych pieców wiele czasu zajmuje zanim nauczą się w nich palić, co wtedy? Szybkie szkolenie rodziny, znajomych? Dramat! Piec jest tak upierdliwym urządzeniem że nie rozumiem jak można komuś go polecać. W twojej okolicy ludziska są podłączone do cieplika to pewnie nie odczuwasz zbyt często smrodu węgla a czasami innego świństwa. Ja niestety tak. Mamy XXI wiek i czas zacząć ludziom uświadamiać że można inaczej.

A mi nie przeszkadza eksperymentowanie :).

an-bud, masz rację pomysły są ale nie ma kasy na działkę :(.

Z tą połową to przesadziłeś ale można taniej to prawda.

pzdr

:) Na starcie mniejszy o 20% , a pozostałe 30% to pikuś. Pod mojego szkieletora wystarczy delikatna płytka i mogę ryzykować z prawie darmowym ociepleniem,. Do tej wielkości domku na reku z własną robotą - 2 tyś..Od wbicia szpadla do wprowdzaenia wystarczą 3 miesiące.

Pozdrawiam

Przedewszystkim dla mieszkańców. Niskie koszty grzania, stosunkowo niewielkie koszty podłączenia, małe gabaryty wymiennika.

A co do bezdomnych, daj im Panie Boże dużo ciepła zimą.

Przypomina mi bloki, wieżowce, komunę, drożyznę, częste awarie, czekanie na rozpoczęcie sezonu grzewczego ;)

Zamierzam wykonać GWC glikolowe. Można sie o tym rozczytać szeroko na łamach forum. Widzę same zalety w połączeniu a wentylacją mechaniczną. Temat dość bliski PC. Można dogrzać czerpane powietrze zimą oraz ochłodzić latem. Ja dla mnie bomba!

Zjedźcie mnie za to i wyprowadźcie z błędu.

Jestem ciekawy jak to robicie.

Zamierzam wykonać GWC glikolowe. Można sie o tym rozczytać szeroko na łamach forum. Widzę same zalety w połączeniu a wentylacją mechaniczną. Temat dość bliski PC. Można dogrzać czerpane powietrze zimą oraz ochłodzić latem. Ja dla mnie bomba!

Zjedźcie mnie za to i wyprowadźcie z błędu.

Jestem ciekawy jak to robicie.

W wymienniku bedziesz miał syf bakteriotwórczy a prąd który pobierze pompka glikolowa zniweczy oszczedności na ogrzewaniu.

W wymienniku bedziesz miał syf bakteriotwórczy a prąd który pobierze pompka glikolowa zniweczy oszczedności na ogrzewaniu.

To zależy jaką dasz pompkę. Np taka http://allegro.pl/leszno-pompa-lfp-efekta-25-40-energooszczedna-9w-i1306465755.html a przy mniejszych instalacjach nawet taka : http://allegro.pl/wilo-star-z15-nova-pompa-cyrkulacyjna-tylko-4-5w-i1323985979.html z pewnością Cię nie zruinuje.

Co do syfu, to taki wymiennik mimo wszystko łatwiej wymyć niż rurowy.