Liwko 19.11.2010 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Tak naprawdę to nie wiem dlaczego jesteś tak gorącym zwolennikiem XiX wieku:( Pobudka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 I tak na koniec. PC jest jednym z rozwiązań bezobsługowych. Ty masz ciepło z ciepłociągu więc też masz bezobsługowo, więc dlaczego inni mają mieć gorzej jak ty?Piszesz że PC zajmuje tyle miejsca co piec, tylko że do takiego pieca bez podajnika trzeba pewnie kilka razy dziennie zaglądać. Piec z podajnikiem juz zajmuje trzy razy więcej miejsca bo trzeba jeszcze pamiętać o wyciąganiu ślimaka jak się zerwie zabezpieczenie. Do tego jeszcze dochodzi miejsce na często różnej jakości opał. Palenie też jeszcze często zależy od ciśnienia. Raz jest dobry cug raz go nie ma. A co z urlopami? Użytkownikom tych pieców wiele czasu zajmuje zanim nauczą się w nich palić, co wtedy? Szybkie szkolenie rodziny, znajomych? Dramat! Piec jest tak upierdliwym urządzeniem że nie rozumiem jak można komuś go polecać. W twojej okolicy ludziska są podłączone do cieplika to pewnie nie odczuwasz zbyt często smrodu węgla a czasami innego świństwa. Ja niestety tak. Mamy XXI wiek i czas zacząć ludziom uświadamiać że można inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 19.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 A ja mam na działce ciepło z elektrowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.11.2010 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A mi nie przeszkadza eksperymentowanie . an-bud, masz rację pomysły są ale nie ma kasy na działkę . Z tą połową to przesadziłeś ale można taniej to prawda. pzdr Na starcie mniejszy o 20% , a pozostałe 30% to pikuś. Pod mojego szkieletora wystarczy delikatna płytka i mogę ryzykować z prawie darmowym ociepleniem,. Do tej wielkości domku na reku z własną robotą - 2 tyś..Od wbicia szpadla do wprowdzaenia wystarczą 3 miesiące. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.11.2010 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 PCi zajmuje kotłownię tak samo jak każdy inny kocioł opał zajmuje porównywalną przestrzeń jak rozdzielacz do DZ Z podajnikiem? A co do rozdzielacza to tego opału musiało by być strasznie mało bo mój zajmuje jakieś 20cm2:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.11.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Idę mierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.11.2010 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Zwracam honor. Sam rozdzielacz zajmuje mi całe 35cm2 powierzchni domu. Czyli około jednej szypy węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Zwracam honor. Sam rozdzielacz zajmuje mi całe 35cm2 powierzchni domu. Czyli około jednej szypy węgla. A co to te szypy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.11.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A co to te szypy? Łopaty Ale Macie problem, każdy rodzaj ogrzewania jest do d.... W każdym ukryty jest podatek, im większe rachunki tym więcej podatku, instalacja tak samo Jeszcze gorzej być zależnym od ciepłociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 20.11.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Jeszcze gorzej być zależnym od ciepłociągu. Ciepłociąg to komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ciepłociąg to komfort. Dla szczurów i bezdomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 21.11.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dla szczurów i bezdomnych. Przedewszystkim dla mieszkańców. Niskie koszty grzania, stosunkowo niewielkie koszty podłączenia, małe gabaryty wymiennika. A co do bezdomnych, daj im Panie Boże dużo ciepła zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.11.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Przedewszystkim dla mieszkańców. Niskie koszty grzania, stosunkowo niewielkie koszty podłączenia, małe gabaryty wymiennika. A co do bezdomnych, daj im Panie Boże dużo ciepła zimą. Przypomina mi bloki, wieżowce, komunę, drożyznę, częste awarie, czekanie na rozpoczęcie sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 21.11.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Przypomina mi bloki, wieżowce, komunę, drożyznę, częste awarie, czekanie na rozpoczęcie sezonu grzewczego A gdyby do była piękna wioseczka pod miastem, korzystająca całorocznie z gorącej pary z pobliskiej elektrowni? (ogrzewanie domu i wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.11.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 No pewnie że ciepłociąg to fajna sprawa, tylko ile procent lub promili ludzi budujących swe domy ma taką możliwość się do niego podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 21.11.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Liwko: Nasza elektrownia ma duże nadwyżki ciepła. Przeprowadź się do nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.11.2010 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Nie, nie, to jest słaby argument ale dzięki za zaproszenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 21.11.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Zamierzam wykonać GWC glikolowe. Można sie o tym rozczytać szeroko na łamach forum. Widzę same zalety w połączeniu a wentylacją mechaniczną. Temat dość bliski PC. Można dogrzać czerpane powietrze zimą oraz ochłodzić latem. Ja dla mnie bomba!Zjedźcie mnie za to i wyprowadźcie z błędu.Jestem ciekawy jak to robicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Zamierzam wykonać GWC glikolowe. Można sie o tym rozczytać szeroko na łamach forum. Widzę same zalety w połączeniu a wentylacją mechaniczną. Temat dość bliski PC. Można dogrzać czerpane powietrze zimą oraz ochłodzić latem. Ja dla mnie bomba! Zjedźcie mnie za to i wyprowadźcie z błędu. Jestem ciekawy jak to robicie. W wymienniku bedziesz miał syf bakteriotwórczy a prąd który pobierze pompka glikolowa zniweczy oszczedności na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 W wymienniku bedziesz miał syf bakteriotwórczy a prąd który pobierze pompka glikolowa zniweczy oszczedności na ogrzewaniu. To zależy jaką dasz pompkę. Np taka http://allegro.pl/leszno-pompa-lfp-efekta-25-40-energooszczedna-9w-i1306465755.html a przy mniejszych instalacjach nawet taka : http://allegro.pl/wilo-star-z15-nova-pompa-cyrkulacyjna-tylko-4-5w-i1323985979.html z pewnością Cię nie zruinuje. Co do syfu, to taki wymiennik mimo wszystko łatwiej wymyć niż rurowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts