Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Switch do instalacji audio-video

Recommended Posts

Mam jpytanie odnośnie switcha. Plan jest taki..internet + TV od UPC następnie zwrotnica multimedialna, sygnał z TV do poszczególnych pomieszczeń, a sygnał DATA do Routera WiFi a z routera WiFi do switcha kablem RJ-45 z switcha kablem RJ45 do dysk(ów) sieciowych (2-3 wyjścia) do każdej jednostki muzycznej (4-5 wyjść-może w przyszłości też łazienka), do odtwarzaczy HDD (2-3 wyjścia), do TV (3-4 wyjścia) po jedym luźnym kablu do każdego z pomieszczeń (4-5 wyjść) mamy w sumie 22 wyjścia do obsłużenia plus router co nam daje 23 zajęte gniazda. I teraz zasadnicze pytanie czyli jaki ten switch. Zauważyłem, że są tzw zarządzalne lub nie-jaki mi jest potrzebny? czy an coś mam zwrócić szczególną uwagę?

Myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/switch-24-port-tp-link-tl-sf1024-rack-i1302225797.html

i czemu identycznie wyglądający:

http://allegro.pl/netgear-jgs524ge-switch-24-portowy-10-100-jgs524-i1306262745.html

kosztuje 500zł więcej?

Pozdrawiam

Edytowane przez witu102

Pierwsze co rzuca się w oczy to przepustowość: 10 krotna różnica.

tylko po pierwsze wifi to wifi, i raczej filmu full HD mi nie pociągnie....router WiFi 1GB?

Kable i takl będę kładł..koszt skrętki to max 1,5zł/m więc tragedii nie ma...poza tym np jak bym chciał odtwarzacz HDD do WiFi to kosztuje mnieto dodatkowo 100zł za adapter, do TV to samo...więc koszty kabli raczej się zwrócą, a i tak mam miejsce gdzie wszystko pomieścić...instalacja kablowa ma jeszcze taką zaletę, że nikt z klatki mi się do niej tak prosto jak do WiFi nie podepnie....

• 3 weeks później...
Czy nie możesz użyć Wi-Fi do wszystkiego.Bez kilometrów kabli po domu.

Głośniki w pomieszczeniach w których chcesz słuchać muzyki,radia itp z kompa.

Głośniki łaczysz z kompem ze sterowaniem przez telefon lub inny portal z wi-fi.

Eeee... w takich rozwiązaniach to jedynie kable. Raz, że taniej, dwa że bardziej przyszłościowo, trzy że stabilniej, cztery że smogu elektromagnetycznego w domu nie robi.

Jeśli chodzi o megabit, to ja myślę, że jeszcze nie dzisiaj. Kup jakiś tani standardowy switch a jak nie da rady, albo za kilka jak wzrosną wymagania, to go wymienisz i po sprawie.

Switcha zarządzalnego też raczej nie potrzebujesz. Za to zwróciłbym uwagę na producenta. TP-Linkowi nie ufam, bo go nie znam - mówią, że jest ok. D-Linka znam i mogę polecić, Netgeara także. To z tych tańszych rozwiązań. Jeżeli masz gdzie zamontować, to można poszukać poleasingowego, profesjonalnego sprzętu na Allegro. Niedawno jakieś Exteme Networks były. Nawet jeśli one pracowały 10 lat, to u Ciebie popracują jeszcze 20.

Edytowane przez sidi_tg