nodan 13.11.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 (edytowane) Naczytałem się trochę, ale na wszystkie moje pytania nie znalazłem odpowiedzi, czami był problem bo ilość podstron była nie do ogarnięcia dlatego zrobiłem sobie małą listę: 1. Czy okna montowanie na ścianie-właściwej- czy w warstwie ocieplenia są bardziej energooszczędne i czy jest duża różnica cenowa samych okien?2. Czy aby osadzić okna w warstwie ocieplenia potrzebne są zmiany w projekcie?3. Czy do położenia większej grubości wełny na stropie drewnianym na poddaszu nieużytkowym potrzebne są zmiany w projekcie?4. Jak zrobić i zabezpieczyć wejście na taki stryszek- aby nie generował strat ciepła?5. Czy rury od rekuperatora powinny iść na warstwie wełny czy pod nią-same będą ocieplone6. Czy projekt wentylacji mechanicznej musi być ujęty w projekcie domu do uzyskania pozwolenia na budowę?6. Czy projekt GWC musi być ujęty w projekcie domu do uzyskania pozwolenia na budowę?7. Czy zmiana grubość izolacji cieplnej podłoża musi być zmieniona w projekcie także?8. Obecnie w projekcie jest zrobione ogrzewanie oparte o kaloryfery czy projektant adaptujący musi to zmienić i zaprojektować podłogówkę?9. Ile kosztować będzie mniej więcej instalacja GWC +reku ( jako glowne ogrzewanie gazowe) w porównaniu to samego rekuperatora? - parterowy dom 113m210.Gdzie jest lepsze miejsce na rekuperator: poddasze nieużytkowe czy pomieszczenie gospodarcze - z GWC lub bez GWC11. Na jakim etapie prac powinien być montowany rekuperator. Na razie tyle , ale myślę że dopiszę co nieco wkrótce. pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2010 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.11.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 4. Jak zrobić i zabezpieczyć wejście na taki stryszek- aby nie generował strat ciepła? Zamykać go szczelnie klapą z izolacją tak samo grubą, jak izolacja stropu. 5. Czy rury od rekuperatora powinny iść na warstwie wełny czy pod nią-same będą ocieplone Masz na myśli wełnę w połaci dachowej, czy wełnę na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 13.11.2010 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Masz na myśli wełnę w połaci dachowej, czy wełnę na stropie? wełnę na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Ad.1 Okna są takie same i ich cene również. Sam montaż jest droższy powoduje że są mniejsze straty.Ad.2 Nie. Ad.3 Uważam że nie.Ad.4 Mogą iść w warstwie. Ad.7 Jakiego podłoża ?Ad.8 Nie musi. Ad.10 Zależy od projektu. Najlepiej powieszenie dobrze zaizolowane. I żeby rury się dobrze rozprowadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 14.11.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Ad.7 Jakiego podłoża ? Chodzi o powierzchnie pod posadzką Tak sobie myślę, że jeżeli specjalista wykonałby mi projekt, dobrał odpowiedni reku do moich potrzeb to można zamontować to samemu przy odpowiednich zdolnościach technicznych ? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.11.2010 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ad.7 Nie musi. Możesz sam zamontować poczytaj trochę i do dzieła. I popraw błąd w tytule wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.11.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 wełnę na stropie Ja bym puścił rury od rekuperatora na stropie, pod kołderką z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts