Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duzy pytań: Projekt, rekuperator, Gwc, podłogówka,okna ...

nodan

Recommended Posts

Naczytałem się trochę, ale na wszystkie moje pytania nie znalazłem odpowiedzi, czami był problem bo ilość podstron była nie do ogarnięcia dlatego zrobiłem sobie małą listę:

1. Czy okna montowanie na ścianie-właściwej- czy w warstwie ocieplenia są bardziej energooszczędne i czy jest duża różnica cenowa samych okien?

2. Czy aby osadzić okna w warstwie ocieplenia potrzebne są zmiany w projekcie?

3. Czy do położenia większej grubości wełny na stropie drewnianym na poddaszu nieużytkowym potrzebne są zmiany w projekcie?

4. Jak zrobić i zabezpieczyć wejście na taki stryszek- aby nie generował strat ciepła?

5. Czy rury od rekuperatora powinny iść na warstwie wełny czy pod nią-same będą ocieplone

6. Czy projekt wentylacji mechanicznej musi być ujęty w projekcie domu do uzyskania pozwolenia na budowę?

6. Czy projekt GWC musi być ujęty w projekcie domu do uzyskania pozwolenia na budowę?

7. Czy zmiana grubość izolacji cieplnej podłoża musi być zmieniona w projekcie także?

8. Obecnie w projekcie jest zrobione ogrzewanie oparte o kaloryfery czy projektant adaptujący musi to zmienić i zaprojektować podłogówkę?

9. Ile kosztować będzie mniej więcej instalacja GWC +reku ( jako glowne ogrzewanie gazowe) w porównaniu to samego rekuperatora? - parterowy dom 113m2

10.Gdzie jest lepsze miejsce na rekuperator: poddasze nieużytkowe czy pomieszczenie gospodarcze - z GWC lub bez GWC

11. Na jakim etapie prac powinien być montowany rekuperator.

Na razie tyle , ale myślę że dopiszę co nieco wkrótce.

pozdrawiam

Edytowane przez nodan

4. Jak zrobić i zabezpieczyć wejście na taki stryszek- aby nie generował strat ciepła?

Zamykać go szczelnie klapą z izolacją tak samo grubą, jak izolacja stropu.

5. Czy rury od rekuperatora powinny iść na warstwie wełny czy pod nią-same będą ocieplone

Masz na myśli wełnę w połaci dachowej, czy wełnę na stropie?

Ad.1 Okna są takie same i ich cene również. Sam montaż jest droższy powoduje że są mniejsze straty.

Ad.2 Nie.

Ad.3 Uważam że nie.

Ad.4 Mogą iść w warstwie.

Ad.7 Jakiego podłoża ?

Ad.8 Nie musi.

Ad.10 Zależy od projektu. Najlepiej powieszenie dobrze zaizolowane. I żeby rury się dobrze rozprowadzało.