Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skład betonu

dunicjusz

Recommended Posts

Witam ponownie, Panowie myślałem że tu udzielicie mi więcej fachowych rad,

niestety pewnie i tu jak wszędzie indziej pełno pseudo-fachowców.

Panowie otóż czy skład betonu z proporcją cementu portlandzkiego II 25kg na betoniarkę jest w porządku?

Znajomi wylewali u siebie taki na stropy i było ok, jest naprawdę mocny,

Dodam że będę robił strop teriva i na to pójdzie ten beton.

W 3 pomieszczeniach mam już strop dobry tylko chcę zrobić wylewkę na podłogowe ogrzewanie?

jaki powinien być skład tego betonu? jaki też beton na schody?

Interesuje mnie skład na betoniarkę 50l, ile cementu, piachu, żwirku?

Liczę na konkretne odpowiedzi! Panowie dzielmy się doświadczeniami i fachowymi poradami!

Objętościowo kruszywo/cement 32,5 = 4/1, 42,5 =3/1 do tego woda w połowie wagowej ilości cementu przy wilgotnym kruszywie + plastyfikator2-3% względem ilości cementu. Przy suchym kruszywie możesz zwiększyć ilość wody o 10% a plastyfikatora o kolejne 2%.

Proporcje odpowiednie dla swojej betoniarki na pewno sobie policzysz. Pozdrawiam.

300kg/m3 cement

155kg/m3 woda = 0/52 w/c

0,05% dodatki

1005kg/m3 piasek o/2mm

670kg żwir 2/8mm

wylewka na ogrzewanie podłogowe o grubości 6cm. Po wylaniu nie zapomnij o nakryciu folia na kilka dni. Pomoże to w pełnej hydratacji. Zacieranie mechaniczne wylewki wytworzy na powierzchni bardzo twardą i cienką zgorzel, która utrudnia wysychanie wylewki.

dziękuję za odpowiedzi, wiem co myślicie, że mała betoniarka itd. Do domu który kupiłem większa nie potrzebna:)

jarekkur podałeś mi wytyczne niczym z podręcznika, za co serdecznie dziękuję, wiadomo że w domowych warunkach bardzo ciężko uzyskać takie proporcje.

Cement jaki uzywam to 32,5.

4/1? to już bardziej po "domowemu"

Wiecie chodzi o to że teoretycznie wiadomo ile ma się czego dać, a gdy mamy do dyspozycji materiały, łopatę i betoniarkę, liczy się to trochę inaczej,

Nie jest przesadzone dawać 25kg cementu na betoniarkę 50l?

ktoś pisał że przy podłogówce za mocny beton szkodzi...

Z tego betonu jestem zadowolony przy stopie który mi robili 10 lat temu, nie ma mowy o jakimkolwiek uszkodzeniu.

jeżeli chcesz mieć "porządny" beton 32,5MPa wytrzymałość na ściskanie musisz dodać zróżnicowane kruszywo. sam piasek 0-1mm da około 10MPa. Jeżeli 4/1 to pytanie ile piasku,a ile żwiru na jedną łopatę cementu. Musisz usiąść i sobie policzyć. To proste. Wody nie przelewaj, nie bierz za mokrego piachu. Jak będziesz pracował według receptury to uzyskasz około 20MPa, a to będzie b.dobrze. Później pielęgnacja wylewki.

tak wiem policzyć to łatwo dajmy na to 3 łopaty piachu 2 żwiru i 1 cementu:) posiadam piach o większej frakcji niż 0-1

Wydaje mi się, że to wychodzi Ci 5/1.

Do wylania schodów możesz dać piasek ze żwirem w proporcjach pół/pół, przez co uzyskasz odpowiednią dla tej konstrukcji wytrzymałość.

Inaczej jest w przypadku wylewki pod ogrzewanie podłogowe, gdzie poza wytrzymałością jako taką istotna jest przenikalność cieplna podkładu.

Wpływ na nią ma porowatość betonu- ograniczona ilość wody zarobowej, więcej plastyfikatora.

Ponadto istotne znaczenie dla przenikania ciepła ma odpowiednie zagęszczenie mieszanki i otulenie przewodów grzejnych.

Wydaje mi się, że zastosowanie drobniejszego, czystego kruszywa da w tym przypadku najlepsze efekty. Pozdrawiam.

tak wiem policzyć to łatwo dajmy na to 3 łopaty piachu 2 żwiru i 1 cementu:) posiadam piach o większej frakcji niż 0-1

Piasek 0-1 pozwoli Ci wykonać podkład grzejny jedynie pod podłogi pływające. W moim poprzednim poście pisząc o drobnym kruszywie miałem na myśli mieszankę piasku 0-2 ze żwirkiem 2-4 w podobnych proporcjach. Pozdrawiam.

Po przeliczeniach na naszą dużą betoniarkę proporcja była taka: wiadro wody z 200ml plastyfikatora i 1/5 paczki włókien polipropylenowych, 1,5 worka cementu, 6 wiader piasku, 9 wiader żwiru. Wiadra 10l. Zależnie od wilgotności kruszywa dodawaliśmy lub nie jeszcze trochę wody - konsystencja gęstoplastyczna wychodziła ładnie.

Po przeliczeniach na naszą dużą betoniarkę proporcja była taka: wiadro wody z 200ml plastyfikatora i 1/5 paczki włókien polipropylenowych, 1,5 worka cementu, 6 wiader piasku, 9 wiader żwiru. Wiadra 10l. Zależnie od wilgotności kruszywa dodawaliśmy lub nie jeszcze trochę wody - konsystencja gęstoplastyczna wychodziła ładnie.

A co z wytrzymałością? Do czego stosowałeś taki beton?

Wg. Twojej receptury wychodzi stosunek objętościowy cement/kruszywo bliski 1/5 (gęst. nasyp. 1,2/1,65).

Uważam, że jak na konstrukcję schodów czy solidny podkład betonowy to trochę za mało cementu.

Osobiście dorzucił bym jeszcze ok 10kg na betoniarkę. Zakładam, że zastosowałeś typowy dla rynku, cement 32,5 z dodatkami grupy B.

Ilość wody OK. przy bardzo wilgotnym kruszywie ok. 4%.

Pozdrawiam.

Wylewki - wyszły w porządku. Kruszywo było akurat po deszczu. :) Na schody niestety nie pamiętam proporcji, ale na pewno trochę inne. Coś mi się majaczy, że z 2 worków był kręcony beton, ale ilości kruszywa nie przypomnę.