Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięta ściana działowa

artoroko

Recommended Posts

Dzień dobry

Wybudowałem dom w 2004 r. 120 m2, dom z poddaszem. Wszystko było początkowo w porządku. Do domu wprowadziłem się w roku 2006 - grudzień. Po jakimś czasie, w połowie 2007 r. zauważyłem w kuchni na ścianie działowej pionowe pęknięcie - rysa. Do tego momentu z rysy zrobiło się pęknięcie. Dołem ok. 2 mm, stopniowo się zwęża do góry. Jest już na całą wysokość ściany. Ściana wybudowana jest z pustaka pianowego 12 cm na zaprawie cementowo - wapiennej na fundamencie. Ściana nie ma dylatacji przy stropie. Strop był wylany na tej ściance. Z tym, że w stropie nad ścianką jest belka zbrojona, która miała trzymać strop. Chciałbym przystąpić do remontu i nie wiem co robić z tą ścianą. Czy mam robić jakieś klamry, filary, czy wyburzyć ścianę i wybudować ją jeszcze raz z dylatacją ? Co robić. Nie wiem do kogo zwrócić się z problemem. Czy są fachowcy od tego typu spraw ? Moim zdaniem należałoby ustalić jakąś przyczynę.

Jeśli ktoś chciałby udzielić jakichś cennych rad będę wdzięczny. Mogę również przesłać zdjęcia pęknięć.

Nic nie burzyc to raczej pewne, opisac dokladnie może fotki wstawić.

próbowąleś czymś to "łatać" czy odrazu planujesz burzenie ?

Wg mnie strop uginjąc sie obciązył ściane i sie porysowala, zaklej akrylem szczeline i zamaluj i zapomnij . No może kiedyś wylezie ale za kilka lat. Problem jak rozmumiem to oparcie stropu na działówce.

Problemem jest głównie to, że rysa się powiększa. Jak wspomniałem, początkowo było lekkie zarysowanie, a w tej chwili ma już ok. 2 mm. Pojawiły się również drobne rysy pionowe i poziome w pobliżu głównego pęknięcie. Może trzeba wykonać jakąś podporę stropu itp. ? Kto to może stwierdzić co należy zrobić ?

Nie wiem jaką spełnia rolę fundament pod działówką. Fachowcy twierdzili, że tak będzie lepiej. Mam na dole 3 działówki i wszystkie są na fundamencie. Martwi mnie to ponieważ zastanawiam się czy gdyby tej działówki nie było to strop siadł by jeszcze bardziej ? Może muszę zrobić jakieś filary, podpory lub coś podobnego ?

Nie wiem jaką spełnia rolę fundament pod działówką. Fachowcy twierdzili, że tak będzie lepiej. Mam na dole 3 działówki i wszystkie są na fundamencie. Martwi mnie to ponieważ zastanawiam się czy gdyby tej działówki nie było to strop siadł by jeszcze bardziej ? Może muszę zrobić jakieś filary, podpory lub coś podobnego ?

A może te ściany powinny być nośne (25cm) a nie działówki, choć pewnie gdyby zastąpili ściany nośne działówkami to pewnie pisalibyśmy teraz o katastrofie budowlanej zarwanego stropu a nie tylko o rysach :o Z tym, że ściany działowe nie podtrzymują stropu a jedynie dzielą otwarta powierzchnie na poszczególne pomieszczenia. Strop powinien się utrzymywać sam, na ścianach nośnych a działówki odgrywają w tym role jedynie symbolicznie. U mnie działówki stawiali na końcu, jak juz strop dawno był zalany i rozstemplowany .

Jeśli to faktycznie ściana działowa to zrób tak jak napisał wick i nie ma innej rady - na całej długości ścianki wykuj pod stropem dziurę, wypełnij paskiem styropianu, połóż siatkę, zagipsuj a miejsce łączenia stropu ze ścianką pociągnij silikonem. Przy szczelinie skuj tynk z dwóch stron po jakieś 15 - 20 cm nałóż siatkę i zagipsuj.

Niestety płytka również pękła. Najgorsze jest to że ta rysa się wciąż powiększa. Do kiedy będzie się powiększać ? A jeżeli ona faktycznie podtrzymuje coś strop to jak wykuję zgodnie z radą ścianę u góry to strop być może jeszcze bardziej siądzie. Wszystko miało być zgodnie ze sztuką budowlaną...

Moim zdaniem pęknięcie nie ma nic wspólnego ze stropem. Gdyby strop naciskał na działówkę to górna część ścianki działowej musiała by być pokruszona, lub mieć jakieś inne ślady nacisku (pęknięcia).

Tam nic nie ma.

Ścianka działowa siada wraz z podłogą. Pewnie środkiem pomieszczenia pod chudym jest dziura i wylewka się ugina. Ponieważ siada coraz niżej to i szczelina w ścianie się powiększa od dołu (założenie jest oczywiście, że ścianka stoi na chudziaku). Przyłóż długą (3 m lub więcej) łatę na podłogę i będziesz widział czy masz środkiem nieckę.

Proponuję powiększyć szparę, zaszpachlować na siatce, zagładziować i pomalować. Czekać. Albo się uspokoi, przestanie osiadać, a siatka utrzyma gładź w czasie huśtania się ścianki na wylewce (w czasie np. tańców), albo wreszcie pęknie wylewka w podłodze i przejdziesz do wątku "Ratunku mam dziurę w podłodze".

Widziałem taką rysę na działówce z cegły modularnej, ale ona stała na stropie, który się ugiął. Wyglądała identycznie, no i dalej już przestała się powiększać, choć były problemy z utrzymaniem jej ryzach (tańce :)).

Edytowane przez BigPiotr

To racja, chociaż przyłożenie łaty rozjaśniło by obraz. Gdyby jeszcze przyłożył ją do sufitu (założywszy, że był zrobiony równo) to zrobiło by się całkiem jasno.

Nie pasuje mi nacisk ze stropu bez objawów od góry. Tynki są kruche każdy nacisk zaraz robi pęknięcia.

Bardziej mi pasuje fundament "na słowo honoru" niż nacisk ze stropu.

Oczywiście nie upieram się, bo nie jestem rzeczoznawcą, tylko sam stawiałem u siebie takie ścianki i na razie stoją no i chłopski rozum.

artoroko musi sam dojść co u niego się dzieje, może widział fundament?