Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpiętość stropu

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie o rozpiętość stropu. Po długich poszukiwaniach wybrałem projekt który mi sie podoba i spełnia prawie wszystkie wymagania Jest jednak problem z salonem. Otóż chciałbym go powiększyć do wymiarów 8,75x6 m po obrysie wewnętrznym. Wymaga to zmiany stropu ale chciałbym koniecznie by był bez żadnych podpór w środku. W projekcie jest strop żelbetowy wylewany.Będzie to jednocześnie podłoga dla następnej kondygnacji. Ma też być na niej wodne ogrzewanie podłogowe. Czy jest to wykonalne i czy nie będzie problemów z użytkowaniem?

pzdr

zbigor

jeśli będą podpory w rozstawie 6m o jest to całkowicie wykonalne , grubość wylewanego stropu 22-24cm. Jeśli będą podpory w rozstawie 8,75 to tylko płyty sprężone, albo jakiś z systemów wysokich stropów gęstożebrowych (np. sukiennik). Jeśli podpory będą po obwodzie , to może być monolit pracujący dwukierunkowo i wtedy grubość 20-22cm. A poza tym, jak zmieniasz projekt typowy to lepiej zamów już indywidualny, będzie taniej i lepiej.

w osi ściany między pom.gosp a pok.dziennym można dać belkę podpartą pośrednio na tym wypizdku ściany dł.85cm (btw- po co on jest to nie mam pojęcia pasuje jak siodło do krowy) i na ścianie zewnętrznej i na to prosty strop 6m czyli każdy (teriva, łyty kanałowe etc). Ew można zrobić bez belki, ale wtedy płyta dwukierunkowo zbrojona więc wykoawca jakiś bardziej kumaty by się przydał co potrafi zrobić coś zgodnie z rysunkiem. Grubość tej płyty 22-24cm wyjdzie.

W ogóle dziwny projekt nie widzę w salonie miejsca na telewizor i kuchnia bez spiżarni na takiej powierzchni co najmniej podejrzane.

W ogóle dziwny projekt nie widzę w salonie miejsca na telewizor i kuchnia bez spiżarni na takiej powierzchni co najmniej podejrzane.

Dlatego chce pokombinować z salonem żeby TV sie znalazł na zielonej ścianie. Kuchnia będzie tam gdzie teraz pokój gościnny i łazienka Generalnie sporo do zmian w środku ale to by w ramach adaptacji dało się zrobić. To projekt "Z Klasą " pracowni Domy z Wizją. Podoba mi się z zewnątrz ale nie w środku. Dlatego kombinuje ze stropem

Belka mi nie przeszkadza bo mógłbym np obok niej zabudować kanał nawiewny od rekuperatora.

A jak wygląda sprawa ścian działowych na tym stropie? W końcu jakoś muszę wydzielić pokoje czy łazienke. Tylko jakiś gipskarton czy moge myśleć o silce czy pełnej cegle?

pzdr

zbigor

Nie widzę problemu z wykonstwem jak zrobisz to jak mówi Sławek.

Podciąg w osi ściany pomgospodarcze/salon (a żeby poprawić to ten załom po prawej stronie przesunac w oś tej j wspomnianej ściany. Na podciągu ustawić gęstożebrowy strop taki jak wspomniana teriva - ceramiczny coby mniejsza masa była.

Wtedy jest rozpietość 6m i nie ma problemu większego.