DorotaiArtur 14.11.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Dzien dobry,Jak juz w tytule pisałam chce wybudwac dom. W marcu mam zamiar kupic działke i to najlepiej budowlana zeby niektórych powolen uniknąc. Nistety wogole sie nieznam na budownictwie. Przeczytałam te forum wzdłuz i wszerz ale nadal nic nie wiem. Tak naprawde to nawet nie wiem z czego wybudowac dom a chce żeby był energooszczedny. Jak ktos był by taki miły i pomogł mi odpowiadajac na banalne dla was pytania bo dla mnie to czarna magia.Wybrałam juz projekt to dom parterowy 120 m2 plus garaz dwu-stanowiskowy. Oczywiscie projekt moze ulec zmianie bo niewiem jaka bede miala dzialke ale to napewno bedzie parterowka 1. z czego wybudowac dom znaczy jaki materiał. co sie najlepiej opłaca2. Jak ocieplic dom. jaki mam wybor3. jakie ogrzewanie. rozwazałam nadmuchowe ....4. no i pytanie o dach co wybrac. Wiem ze to banalne pytania ale ja naprawde chciała bym sie czegos dowiedziec zeby ten dom był moj a nie jakiejs firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.11.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 To z czego tak naprawdę wybudujesz nie ma znaczenia, buduj z materiału który jest bardziej dostępny i tańszy w twoim rejonie np. ja budowałem z betonu komórkowego, Do ocieplenia domu możesz wybrać wełnę lub styropian. Większość wybiera styropian ze względu na cenę. Ogrzewanie to już inna bajka tu się musisz sam zastanowić nad jego rodzajem . Jak masz dostęp do gazu to ja bym się nawet nie zastanawiał i zrobił gazowe. Jak nie ma dostępu, to wybrałbym dobry kocioł ekogroszek, lub zwykły kocioł połączony z buforem. Kominek Ci odradzam sam mam kominek z płaszczem wodnym i trudno mi się przyznać ale wiem że to był mój błąd, mam już dosyć podkładania drewna do kominka. I jeszcze jedno jak wybierasz projekt zwróć uwagę czy posiada odpowiednio dużą kotłownie, bo wiele kotłowni jest małych ze względu na to że w projekcie przewidziane jest ogrzewanie gazowe. Co za tym idzie przy ogrzewaniu kotłem trzeba w takim projekcie zwiększyć średnicę przewodu dymowego. Na dach to już według upodobań co Ci się bardziej podoba. Mi osobiście bardziej podoba się dachówka w domach parterowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Przeczytałam te forum wzdłuz i wszerz ale nadal nic nie wiem. Jakoś ciężko w to uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 14.11.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Ja naprawde przeczytalam te forum ale moze tobie cieżko w to uwierzyc bo znasz sie na wszystkim. Dla mnie albo jest napisane tak że nic nie rozumiem czyli dla ludzi co maja duzą wiedze na temat budownictwa albo jest sprzed 3 lat i wydaje mi sie juz troche nieaktualne a może sie myle ?? dziekuje również za normalna odpowiedz chociaz interesowały by mnie jeszcze szczegóły. A co do gazu to jezeli nie bede go miała przy działce to moge postawic taka wielka butle? U niektórych przy domach takie stoją. Interesuje mnie takze jakie sa minusy ogrzewania nadmuchowego i tu może wypowiedział by sie ktoś kto je ma ?? czy słychac jak chodzi??czy jest ono drożesze od podłogowego i o ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Ja naprawde przeczytalam te forum ale moze tobie cieżko w to uwierzyc bo znasz sie na wszystkim. Nie znam się na wszystkim. Wręcz przeciwnie uważam że człowiek uczy się całe życie. Zaczynając przygodę z budownictwem też nie wiedziałem wielu rzeczy ale czytałem, czytałem i jeszcze raz czytałem!!! A później zadawałem pytania. dziekuje również za normalna odpowiedz chociaz interesowały by mnie jeszcze szczegóły. Po prostu jesteś leniwy/a i chcesz odpowiedzi prosto pod nos. Odpowiedz na 1 pytanie. Wystarczy poszukać chwilę i mamy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?116430-Z-czego-budowa%C4%87-%C5%9Bciany-zewn%C4%99trzne http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=102996 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=906 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=114345 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=4520 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=103474 2. Jak ocieplic dom. jaki mam wybor Styropian, wełna pianka PUR. Ściana 1 ,2 3 warstwowa. Edytowane 14 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Jak nie ma dostępu, to wybrałbym dobry kocioł ekogroszek, lub zwykły kocioł połączony z buforem. Ma to być dom energooszczędny więc te rozwiązanie od razu bym skreślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 14.11.2010 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Dziekuje za odpowiedzi prosto pod nos !!!! A propo lenistwa to daruj sobie niezbedne komentarze i popatrz na swój nos !!! Jeżeli nie chcesz mi pomoc to poprostu sobie daruj !! Jak juz pisalam po przeczytaniu forum oczywiscie nie całego bo to niemożliwe ( mam 9-miesieczna córke) raczej dalej nic nie wiem bo ludzie odpowiadajac na pytania pisza tak fachowymi zagadnieniami ze sie nie orientuje. Poprostu czarna magia. Takze dla tych którzy chca mi pomoc to z góry dziekuje a inni niech sobie daruja głupie komentarze.Jezeli nie kocioł ekogroszek ani kocioł z buforem to co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Jezeli nie kocioł ekogroszek ani kocioł z buforem to co ?? Gaz, prąd, pompa ciepła. To co będzie najlepsze w twoim przypadku zależy od tego czy gaz masz blisko i od tego jakie zapotrzebowanie będzie mieć twój dom. Jak masz blisko gaz i małe opłaty za przesyłowe to pewnie najlepsze rozwiązanie. Ale czasami lepiej grzać pompą ciepła a nawet zwyczajnie prądem. Niestety nie mogę ci tu napisać co dla ciebie będzie najlepsze bo przecież nawet nie masz projektu. A jeżeli chcesz mieć dom energooszczędny to szukaj projektu z małymi oknami od strony północnej i dużymi od południowej. Edytowane 14 Listopada 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 14.11.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Może napisz przykładowo jakich zwrotów fachowych nie rozumiesz, tu uzyskasz odpowiedz i będziesz czytała ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Jak juz pisalam po przeczytaniu forum oczywiscie nie całego bo to niemożliwe ( mam 9-miesieczna córke) raczej dalej nic nie wiem bo ludzie odpowiadajac na pytania pisza tak fachowymi zagadnieniami ze sie nie orientuje. Poprostu czarna magia. Takze dla tych którzy chca mi pomoc to z góry dziekuje a inni niech sobie daruja głupie komentarze. Skoro nie rozumie jakiegoś pojęcia skorzystaj np. z google. Proste ? Jeżeli nie masz zielonego pojęcia o budowie (tak twierdzisz), nie masz czasu itp. to wynajmij fachowców co znają się na robocie. Myślisz że inni nie maja rodzin i pracy mają czas siedzieć cały dzień na forum i odpowiadać po 100 raz na temat z czego wybudować ściany zew. ? Nie wiem co głupiego jest w moich komentarzach ? A pomagać lubię osobą które wykazują choć odrobinę inicjatywy. Edytowane 14 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 15.11.2010 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Czy on jest głupi czy tylko udaje ?? Widze że fenix2 sie bardzo nudzi i nie ma rodziny i ma czas siedziec na forum bo ciagle dodaje moze nie głupie ale napewno nie na temat odpowiedzi. A tak wogole to juz bys sobie darowal bo ja chce sie czegos naprawde dowiedziec a ty piszesz zbedne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 15.11.2010 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A wogole to myślałam ze niczego sie tu nie dowiem bo każdy patrzy na siebie także dziekuje za forum które nie jest do niczego potrzebne i w niczym nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 czemu konkretnie ci się bufor nie podoba w domku energooszczędnym ?? Z doświadczenia Piczmana. Sam dzisiaj wybrałby prąd albo pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.11.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o piec (kocioł) do ogrzewania domu to polecam piec na pelety. Paliłem przez jeden sezon ekogroszkiem (tzn. węglem) i powiedziałem NIGDY WIĘCEJ.Po każdej wizycie w kotłowni (załadunek+usuniecie popiołu) musiałem się kąpać z myciem głowy włącznie. Teraz sypię do kotła pelety w "białej koszuli" (no może trochę przesadziłem). I nie ma tego duszącego dymu (pelety to drewno). No i oczywiście ekogroszkiem też można palić. Ogrzewanie prądem będzie drogie w eksploatacji (choć sama instalacja pewnie tania).Pompy ciepła (+instalacja) są drogie - ich koszt się amortyzuje ...dziesiąt lat.... choć w obu przypadkach nic nie dymi. PS Ja mam sąsiada który pali jakimiś plastikowymi rolkami - Jak się już wprowadzę wypowiem mu wojnę (trudno - będę miał dozgonnego wroga na szczęście to sąsiad dwa płoty dalej) Edytowane 15 Listopada 2010 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy1234 15.11.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 DorotaiArtur Zdecydowanie przeginasz, Jesli sie nie znasz, to zatrudnij odpowiednia ekipe, znajdz architekta, a oni Ci wszystko wytłumacza i doradza. Twoje kasliwe komentarze niczemu nie służa.Złośliwoscia nie uzyskasz pomocy. A jesli juz chcesz sie czegos dowiedziec, to polecam odpowiednia lekture.Nawet typu Nowy poradnik majstra budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ogrzewanie prądem będzie drogie w eksploatacji (choć sama instalacja pewnie tania). Pompy ciepła (+instalacja) są drogie - ich koszt się amortyzuje ...dziesiąt lat. Poczytaj trochę forum to może zmienisz zdanie bo jak na razie to lepiej nie doradzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 15.11.2010 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Dokładnie.... Jeśli nie wiesz dlaczego ktoś poeca BK(beton komórkowy,taki materiał na ściany) a inny Porotherm(taki materiał na ściany) albo dlaczego jeden ogrzewa pompą ciepła(takie urządzenie wytwarzające ciepło w domu) a drugi kotłem na paliwo stałe lub na prąd czy gaz(takie urządzenia wytwarzające ciepło) to Twoje pytania o doradzenie mijają się z celem bo nie osądzisz czy jakieś rozwiąanie będzie celowe do Twojego przyszłego domu. Nie wiem czy zrozumiałaś ale dosadnie rzecz ujmując to przed zadaniem pytania pomyśl czy wiesz coś na temat swojego pytania.Jeśli nie to żadna odpowiedź nie będzie sensowna dla Ciebie,bo ile osób tyle rozwiązań. Nie ma jedynej słusznej recepty na wybudowane domu ! np.ściana z BK24+15cm styropianu będzie miała podobny współczynnik przewodzenia ciepła jak Max29+20cm styropianu. Który system wybierzesz i dlaczego taki ?? A ha,zapomniałem,że ne wiesz nic-współczynnk przenikania ciepła to ogólnie rzecz ujmując określa ile ciepła jaka nam ucieka przez przegrody(ściany,stropy),im niższy tym lepiej Więcej o tym m.in na forum lub google Także utul dzieciątko do snu i jak chcesz dobrze "sama" budować zabieraj się za lekturę... czyli według ciebie jak nic na ten temat nie wiem to mam sie nie pytac bo po co? a myślałam ze po to zadaje sie pytania zeby sie czegoś dowiedziec. Myslałam ze znajde tu pomoc. A co znalazłam ?? Pełno egoistów i ludzi którzy uważaja że wiedza wszystko a jak ktos nie wie to neich "spada do lektury" Ale jak bym chciała poczytac lekture to poszła bym do ksiegarni . chcialam pomocy ludzi . zyczliwych ludzi Także dziekuje bardzo wszystkim za nic. Mam jeszcze ostatnie pytanie Dlaczego jest wam tak ciezko odpowiadac na moje pytania i jezeli wszystkim tak jest to po co wogole piszecie mam wrazenie ze nie macie co z czasem robic ulzylo wam ze zniecheciliscie mnie do waszego forum lubicie gnebic nowych nie wzstarczylo napisac ...przeczytaj forum ..... albo nic nie pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.11.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Dorota ... spokojnie... ja jak zaczynałem budowę dwa lata temu też gówno wiedziałem... wszyscy w/w mają rację z tym czytaniem forum....choć nie do końca zgadzam sie o jego pożyteczności w niektórych kwestiach. na pewno nie znajdziesz tu odpowiedzi na postawione pytanie z 20 minut... tak naprawde zacznij od dzienników.... to kopalnia wiedzy... zdjęcia... opisy... ja tak zaczynałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaiArtur 15.11.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Dorota ... spokojnie... ja jak zaczynałem budowę dwa lata temu też gówno wiedziałem... wszyscy w/w mają rację z tym czytaniem forum....choć nie do końca zgadzam sie o jego pożyteczności w niektórych kwestiach. na pewno nie znajdziesz tu odpowiedzi na postawione pytanie z 20 minut... tak naprawde zacznij od dzienników.... to kopalnia wiedzy... zdjęcia... opisy... ja tak zaczynałem.... Ja czytam codziennie tyle ile mi dziecko pozwala. Dziekuje za doradzenie zwłaszcza ze odpowiedz nie była kąsliwa. Zamierzam przeczytac dzienniki budowy. Dziekuje. Acha mam jeszcze prośbe do tamtych "zyczliwych" ludzi, którzy maja albo znaja dzieci które przez pół dnia śpia - przyjme je na jeden dzien a oddam moja ktora spi 3 razy po 30 min a mam jeszcze mieszkanie do ogarniecia ale co ja wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.11.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) Budowa domu, dla osoby która tego jeszcze nie robiła (a 90% osób budujących, buduje raz w życiu), jest dużym wyzwaniem - biorąc pod uwagę ilość rzeczy które można spiepszyć.Dobrze jest sporo poczytać - można zacząć od teorii z gazet.Prawdziwa-żywa wiedza jest NA TYM FORUM. Zanim wybierze się projekt i rozwiązania warto o nich tu poczytać.Opinie i przestrogi osób które już zbudowały są tutaj:Co byś zmienił(a), budując jeszcze razOczywiście każdy udziela rady subiektywnej i samemu trzeba podjąć decyzję. Moje (subiektywne) doświadczenia z budowy:-Jeśli się da nie łączyć garażu (i kotłowni z piecem na paliwo stałe) z częścią mieszkalną. Zrobić wejście jedynie z zewnątrz.Z garażu zawsze zalatuje benzyną, olejami itp (oprócz samochodu każdy tam trzymać będzie różne płyny mniej lub bardziej śmierdzące). A i tak z doświadczenia wiem że łatwiej się pakuje samochód po wyprowadzeniu z garażu. Czy muszę tłumaczyć dlaczego kotłownia z piecem na paliwo stałe nie powinna mieć połączenia z czystym, pachnącym domem?? Kto miał do czynienia z taką kotłownią wie to doskonale. No i problem z wentylacja mechaniczną (nie można jej łączyć z grawitacyjną, a taka musi być w kotłowni) -Zamocować bramę garażową nie do wewnętrznej krawędzi ściany, ale głębiej (przesunąć ją do zewnątrz). Trzeba to zrobić na etapie murowania (a najlepiej projektowania garażu). Dzięki temu uzyskujemy nawet 20 cm długości garażu więcej (o szczegóły pytać w firmie gdzie kupować będziemy bramę) -Jeśli planujesz piorunochrony, nie zapomnij o zamocowaniu bednarki do zbrojenia fundamentów (piorunochrony z zamontowaniem przez dekarza kosztowały mnie ok 1300zł-chyba warto) -Nie zapomnij o uziomie (do prądu) tak jak do piorunochronów, tylko od strony wewnętrznej, tam gdzie będzie skrzynka z bezpiecznikami -Nie malować betonu dysperbitem (izolacja przeciwwilgociowa fundamentów) gdy temperatura może spaść poniżej zera. -Przypomnij murarzom żeby zaprawę kładli też pod izolacja poziomą ścian (powinno być: ściana fundamentowa/zaprawa/izolacja pozioma/zaprawa/ściana) -Sprawdzić zagęszczenie piasku pod chudziakiem (podłoga na gruncie siądzie po latach -popękają fugi i kafelki)cyt:”Panie, od pintnastu lat tak robie i nie miołem kłopotu”(murarz nie miał kłopotu -kłopot będzie miał inwestor)http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htm http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85"]http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85"]http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85(sprawdza się wbijając pręt zbrojeniowy dużym młotkiem-powinien wejść nie więcej jak 15-25 cm) -Nie polecam papy do izolacji poziomej fundamentów i podłogihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?158144-mam-problem-z-izolacj%C4%85-poziom%C4%85-budynku&highlight=izolbet„mam zrobioną pozioma izolacje , izolbet k następnia papa isolbet, folia, styropian i wylewka. Po 4 latach mieszkania dał sie odczuwać zapach lepiku z zostawionych przerw dylatacyjnych miedzy ścianami a wylewką. Nie wiem co mam robić. ????????? Proszę pomózcie.” -Nie murować ścian pod sam dach. Jak potem zachować ciągłości izolacji cieplnej ścian i dachu ? -Warto pomyśleć o podbitce już na etapie wykonywania więźby (cieśle szlifują krokwie wystające poza ściany, a dekarz maluje i przybija podbitkę (wychodzi taniej, solidniej i ładniej)(jeśli ma być malowane na jasny, półkryjący kolor – konieczna impregnacja więźby bezbarwnym preparatem) -komin wystający ponad dach z cegły klinkierowej pełnej (droższa ale długowieczna) -pomyślcie o cyrkulacji ciepłej wody. Czekanie aż doleci ciepła jest denerwujące. -Brać ekipy z polecenia -najlepiej z polecenia innych inwestorów (ja jeździłem po okolicznych budowach i pytałem) -Sprawdzać kąty proste (podczas murowania i tynkowania)Przed tynkowaniem sprawdź kąty (90 stopni) w łazience i kuchni (tam gdzie będzie wanna narożnikowa, brodzik, blat kuchenny, szafa wnekowa itp.). Jeśli nie ma kątów prostych to niech tynkarze poprawią! Ja nie sprawdziłem i mam wszędzie krzywo. -Uważać na uproszczenia murarzy -jeśli już to je konsultować z kierownikiem budowy. Choć u mnie cieśla sam zaproponował dwie poprawki. Dołożył płatwie, i zasugerował zamianę słupa drewnianego w ścianie, na samą ścianę. Kierownik budowy zaakceptował i jest znacznie lepiej. -Drzwi balkonowe/tarasowe i wejściowe muszą być zamontowane tak żeby przestrzeń pod nimi można było wypełnić styropianempoczytać:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=142997 -Przy wentylacji mechanicznej zrobić jeden mały wyciąg z wnętrza szafki z koszem na śmieci (jest to jedno z bardziej śmierdzących miejsc w domu) -Wylewki końcowe robić przez ekipę która ci zagwarantuje 2mm różnicy na 2m – zapisać to w umowie – płacić dopiero po 2 dniach po sprawdzeniu poziomów (dwumetrową poziomicą) -Doglądać, pytać, przypominać(najlepiej z kierownikiem budowy). Podczas budowy (przygotowująć się do kolejnego etapu) można zaglądać tutaj:Najczęściej zadawane pytania na forum Z każdym wykonawcą spisać umowę z datą zakończenia prac (i z odsetkami karnymi za przekroczenie terminu) - jeśli nie chcesz budować latami Edytowane 15 Listopada 2010 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts