Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę wybudowac dom ale brak mi doświadczenia

Recommended Posts

Te twoje 4 pytania to temat prawie całego forum! Zacznij pytać po kolei. Najpierw poszukaj odpowiedniej działki bo to też jest bardzo ważne. Tu już mogą wypaść niektóre systemy ogrzewania. Potem dowiedz się jakie jest zapotrzebowanie na ciepło twojego domu.

Nie obrażaj się na tych co tutaj piszą bo to jest twoja wina że zadałaś tak nieprecyzyjne pytania.

dokładnie to napisałeś, pewnie dlatego że w swoim fanatycznym promowaniu PCi zaczynasz odpisywać na posty zanim je przeczytasz i zrozumiesz, wypisz wymaluj jesteś ideowym przykładem do wątku

Czy wyczułeś tu z mojej strony chęć jakiejkolwiek pyskówki???

Owszem mam pompę ciepła i bardzo ją sobie chwalę, mało tego będę często do tego rozwiązania zachęcał ale zaproponowałem tu jeszcze oprócz tego jeszcze gaz i prąd więc nie próbuj zaczynać czegoś co jest zupełnie zbędne dla tego tematu.

Zaproponowałem przede wszystkim rozwiązania bezobsługowe.

Te twoje 4 pytania to temat prawie całego forum! Zacznij pytać po kolei. Najpierw poszukaj odpowiedniej działki bo to też jest bardzo ważne. Tu już mogą wypaść niektóre systemy ogrzewania. Potem dowiedz się jakie jest zapotrzebowanie na ciepło twojego domu.

Nie obrażaj się na tych co tutaj piszą bo to jest twoja wina że zadałaś tak nieprecyzyjne pytania.

Skoro byly nieprecyzyjne to trzeba bylo to napisac a nie odrazu krytykowac że jestem leniwa itp itd Masz racje najważniejsza jest dzialka i od niej oczywiscie zaczne ale zalezy mi na czasie. także chciała bym odrazu po tym jak ja juz bede miala ruszyc z cala budowa a nie dopiero wtedy sie zastanawiac. Przepraszam ze tak chaotycznie pisze ale moja corka chce pisac ze mna :)

Ja juz wole nie pytac bo znowu uslysze jaka jestem leniwa i żebym czytała lektury.

Dziekuje za odpowiedz od panfotograf . wszsytko sobie zaraz zapisze, żebym nie zapomniała i napewno przeczytam podane tam strony.

Pozdrawiam

S Masz racje najważniejsza jest dzialka i od niej oczywiscie zaczne ale zalezy mi na czasie. także chciała bym odrazu po tym jak ja juz bede miala ruszyc z cala budowa a nie dopiero wtedy sie zastanawiac.

nie da sie.

projekt musi być wybrany pod działkę. Choćby dlatego, żeby wiedzieć, z której strony taras a z której wjazd. Gdzie mniej okien a gdzie więcej. Przy wyborze projektu możesz się zastanawiać nad ogrzewaniem (kotłownia lub jej brak no i warunki na działce). Potem czeka cię papierologia z załatwianiem pozwoleń. To też wymaga czasu. Wtedy sobie pomyślisz z czego ściany, płyta czy fundament. Wiele rozwiązań wymyślonych zmieni samo życie a inne ekipa budowlana (bo nie będą umieli czegoś zrobić). Czyli spokojnie, nie musisz wiedzieć wszystkiego na raz. Zdążysz poznać terminy budowlane, jak większość z nas.

A i jeszcze jedno - każdy z nas (zwykle) zna tylko jedną opcję. Ja budowałam z maksa inny z BK czy silikatów. Ja umiem powiedzieć jak się mieszka w domu z maksa, ale nie mam pojęcia, jak w domu z silikatów. Więc nie powiem, co jest lepsze :) Podobnie dach, ogrzewanie itd.