Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najłatwiej ocieplić pustkę pomiędzy murłatą a krokwiami

john.doe

Które rozwiązanie powinienem wybrać  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które rozwiązanie powinienem wybrać

• Rozwiązanie 1
      5
    • Rozwiązanie 2
      3
    • Rozwiązanie 3
      0

Recommended Posts

WItam,

zabieram się do ocieplenia poddasza w moim domku i zastanawiam się jak wykonać ocieplenie pomiędzy murłatą, a krokwiami. Dom będzie ocieplany 15cm (lub 20cm) styropianem na wiosnę, więc aby nie przerywać ocieplenia nie murowałem od zewnętrznej strony tej pustki, która powstaje na połączeniu membrany, murłaty i krokwi. Wymyśliłem 3 rozwiązania jak ocieplić te miejsca, ale z racji tego, że nie mam doświadczenia budowlanego proszę Was o pomoc, które wybrać. Chodzi mi o to żeby było najłatwiejsze do wykonania, ale również, żeby rozwiązanie które wybiorę, nie sprawiało późniejszych problemów przy ociepleniu domu.

Rozwiązanie nr 1:

- wełna kończy się na murłacie,

- styropian przylega od zewnątrz do murłaty (tutaj rodzi się pytanie: czy styropian wsadzić na styk, czy nie na styk z pianką niskorozprężną - teraz mam na budowie na styk żeby nie wiało i wydaje mi się, że wystarczy).

ocieplenie1..jpg

Rozwiązanie nr 2:

- wełnę wcisnę poza murłatę tak by ocieplenie ścian zewnętrznych zamknęło szczelnie pustkę (tutaj mam obawę czy wełny mi jakoś nie podniesie za bardzo w stronę membrany co może spowodować nieprawidłowe działanie membrany).

ocieplenie2..jpg

Rozwiązanie 3:

- styropian położyć na murłacie,

- gdy będę ocieplał ściany, dać dodatkowo warstwę wełny (jakieś 8 cm - tle jest między murem a murłatą).

ocieplenie3..jpg

Z góry dziękuję za zainteresowaniem moim tematem :) Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam. ja też kombinowałem jak to zrobić - wymyśliłem dokładnie jak ty - wersja nr 1. przed zimą zrobiłem tylko część....reszte na wiosne, jak wełna wewnątrz się przewietrzy odparuje... ale dalej mam wątpliwości - bo jednak jakaś wilgoć w samej murłacie może być długo... - i teraz ściśle zamykając to styropianem - nie będzie miała możliwości odparować, czy tam się grzyb nie zrobi? najchętniej zerwałbym to styro i wełną docieplił całość. aha - świadomie nie robiłem na styk - tylko wokół pianką. W kazdym razie, jeśli będę kontynuował wersję nr 1 na wiosne - w sumie dwie warstwy styro w tą okolicę idą - więc docieplenie super. Pozdrawiam

Jestem w tym samym punkcie. Chce u siebie zrobić wg rozwiązania nr 2 (układ taki jest pokazany na rysunkach producenta wełny).

Tylko po pierwszych próbach już wiem że nie będzie to łatwe

Krokwie mam 20cm wełna 18cm. Jak zrobić by wełna wysunięta nad murłatą nie wypychała membrany do góry i nie stykała się z łatą? Podcinać klin na wełnie, a może wyciąć pas 20cm i wysunąć go za murłatę. No chyba że wełna 15cm w tym miejscu.

Jak podcinacie wełnę w klin - przeciąć wzdłuż nie problem, tylko jak wyciąć klin by wełna się nie strzępiła.

Z góry dzięki za wskazówki.

Co do rozwiązania 1 - może jako pierwszą warstwę styropianu (bezpośrednio stykającą się z murłatą) zastosować styropian ryflowany (oryginalnie lub własnoręcznie) - taki styropian z "rowkami" stosowany jest na płyty OSB.

Edytowane przez michal2280

• 2 weeks później...