brachol 14.11.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 WitamChciałbym się zapytać jaką powierzchnię zajmą najmniejsze schody ze spocznikiem róznica wysokości 2,9 metra. Jaka musi być minimalna wielkość klatki schodowej żeby zmieścić takie schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 14.11.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Pytanie ile człowiek musi zjeść aby żyć jest takim samym pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.11.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Pytanie ile człowiek musi zjeść aby żyć jest takim samym pytaniem. Tia A potem płacz i zgrzytanie zębów bo zamiast schodów zmieści się tylko drabina Witam Chciałbym się zapytać jaką powierzchnię zajmą najmniejsze schody ze spocznikiem róznica wysokości 2,9 metra. Jaka musi być minimalna wielkość klatki schodowej żeby zmieścić takie schody? Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli schody będą dwubiegowe symetryczne w kształcie U ze spocznikiem w środku będziesz potrzebował ok 280-300cm długości i ok 200cm szerokości Jeśli masz mało miejsca zamiast spocznika proponuję zrobić stopnie zabiegowe wtedy zamiast 280-300cm długości wystarczy ci 225cm Jeśli masz inny układ narysuj go a ja ci wyliczę a i może potem obłożę je drewnem:) edyta Oj chyba Poznan za daleko;) Edytowane 14 Listopada 2010 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 14.11.2010 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Tia A potem płacz i zgrzytanie zębów bo zamiast schodów zmieści się tylko drabina Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli schody będą dwubiegowe symetryczne w kształcie U ze spocznikiem w środku będziesz potrzebował ok 280-300cm długości i ok 200cm szerokości Jeśli masz mało miejsca zamiast spocznika proponuję zrobić stopnie zabiegowe wtedy zamiast 280-300cm długości wystarczy ci 225cm Jeśli masz inny układ narysuj go a ja ci wyliczę a i może potem obłożę je drewnem:) edyta Oj chyba Poznan za daleko;) schody w kształcie U co do szerokości to jest dobra ale co do długości to mam max 260 tak więc pozostają zabiegowe chociaż nie lubię takich schodów bo mi się po nich żle chodzi. A jakby dać bardziej strome to też się nie uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.11.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Na bide da radę7x25=175+85spocznik=260Możesz spocznik podzielic na pół też będzie wygodnie a zyskasz jeden stopieńwięc pozostałe mogą być trochę szersze niż 25 albo będziesz mógł zrobić szerszy spocznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 14.11.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 ok dzięki przemyślę jeszcze tą sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 05.03.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ja tez wole schody ze spocznikiem ale mam na nie mało miejsca. Max 260cm długości i ok 190 szerokości. Wyrysowałam sobie schody ze spocznikiem ale wtedy stopnie mają szerokość 25cm a spocznik ok 85, czyli takie w dolnej dopuszczalnej granicy. Na stopniach mogę zrobić noski, które poszerzą stopień do 27-28 cm. Drugi wariant to schody zabiegowe. Wtedy mogę stopnie od razu dać szersze, bo ok 27 cm do których też mogę zrobić nosek 2-3cm.A które schody będa wygodniejsze w uzytkowaniu? Te zabiegowe czy takie, z małym bo małym, ale ze spocznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 06.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Ja na wygodne schody ze spocznikiem potrzebowałem 324 x 200cm 8 schodków x 28cm = 224cm + 100cm spocznik czyli 324cm w długości, wys. stropu 3.00m. Wys. schodka 16.7! Niestety schody to podstawowy grzech projektantów i inwestorów. Każdy chce mieć większe pokoje kosztem schodów a później są wpisy nigdy więcej schodów w domu. Chociaż z drugiej strony w domach developerskich jeżeli schody występują to są jeszcze bardziej niewygodne niż te z gotowych projektów np. muratora. Edytowane 6 Marca 2011 przez phans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 06.03.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 U mnie schody ze spocznikiem zajmują 210x300 cm, i juz wiem, że biegi mogłyby być szersze, spokojnie na 110, czy nawet 115 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 07.03.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 U koleżanki są schody ze spocznikiem a ma mało miejsca - spocznik jest przecięty na pół i jest nadprogramowy schodek, ale dzięki temu wszystko się zmieściło - wygląda to ładnie i jest dość wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 07.03.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jeszcze napiszę, że my sami rozrysowaliśmy sobie całą konstrukcję schodów.Umówiliśmy się, że każdy rysuje swoją wersję mając jako dane szerokość i wysokość, i dodatkowo zadanie utrudnione wymiar stopnia - bo mieliśmy je zamówione na długo przed wykonaniem konstrukcji.Powstały dwa rysunki, zupełnie inne, później powstał kolejny trzeci docelowy - wszystkie były poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 07.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 To widzę, że jednak więcej zwolenników mają schody ze spocznikiem, nawet małym, niż zabiegowe. Jakbym mogła to bym zrobiła je długości 400cm i szerokości 250, ale nie mogę bo mój domek będzie bardzo mały i muszę racjonalnie gospodarować tą powierzchnia jaką mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.03.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 moim zdaniem lepsze i wygodniejsze są ze spocznikiem niż zabiegowe a co do wielkości to wydaje mi się że szybko się można przyzwyczaić do schodów jeżeli nie są przesadnie strome i zbyd wysokie stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts