Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiary schodów ze spocznikiem

brachol

Recommended Posts

Pytanie ile człowiek musi zjeść aby żyć jest takim samym pytaniem.

Tia

A potem płacz i zgrzytanie zębów bo zamiast schodów zmieści się tylko drabina

Witam

Chciałbym się zapytać jaką powierzchnię zajmą najmniejsze schody ze spocznikiem róznica wysokości 2,9 metra. Jaka musi być minimalna wielkość klatki schodowej żeby zmieścić takie schody?

Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli schody będą dwubiegowe symetryczne w kształcie U ze spocznikiem w środku

będziesz potrzebował ok 280-300cm długości

i ok 200cm szerokości

Jeśli masz mało miejsca zamiast spocznika proponuję zrobić stopnie zabiegowe

wtedy zamiast 280-300cm długości wystarczy ci 225cm

Jeśli masz inny układ narysuj go a ja ci wyliczę a i może potem obłożę je drewnem:)

edyta

Oj chyba Poznan za daleko;)

Edytowane przez LasekD

Tia

A potem płacz i zgrzytanie zębów bo zamiast schodów zmieści się tylko drabina

Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli schody będą dwubiegowe symetryczne w kształcie U ze spocznikiem w środku

będziesz potrzebował ok 280-300cm długości

i ok 200cm szerokości

Jeśli masz mało miejsca zamiast spocznika proponuję zrobić stopnie zabiegowe

wtedy zamiast 280-300cm długości wystarczy ci 225cm

Jeśli masz inny układ narysuj go a ja ci wyliczę a i może potem obłożę je drewnem:)

edyta

Oj chyba Poznan za daleko;)

schody w kształcie U co do szerokości to jest dobra ale co do długości to mam max 260 tak więc pozostają zabiegowe chociaż nie lubię takich schodów bo mi się po nich żle chodzi. A jakby dać bardziej strome to też się nie uda?

• 3 months później...

Ja tez wole schody ze spocznikiem ale mam na nie mało miejsca. Max 260cm długości i ok 190 szerokości. Wyrysowałam sobie schody ze spocznikiem ale wtedy stopnie mają szerokość 25cm a spocznik ok 85, czyli takie w dolnej dopuszczalnej granicy. Na stopniach mogę zrobić noski, które poszerzą stopień do 27-28 cm. Drugi wariant to schody zabiegowe. Wtedy mogę stopnie od razu dać szersze, bo ok 27 cm do których też mogę zrobić nosek 2-3cm.

A które schody będa wygodniejsze w uzytkowaniu? Te zabiegowe czy takie, z małym bo małym, ale ze spocznikiem?

Ja na wygodne schody ze spocznikiem potrzebowałem 324 x 200cm :-)

8 schodków x 28cm = 224cm + 100cm spocznik czyli 324cm w długości, wys. stropu 3.00m. Wys. schodka 16.7!

Niestety schody to podstawowy grzech projektantów i inwestorów. Każdy chce mieć większe pokoje kosztem schodów :-( a później są wpisy nigdy więcej schodów w domu. Chociaż z drugiej strony w domach developerskich jeżeli schody występują to są jeszcze bardziej niewygodne niż te z gotowych projektów np. muratora.

Edytowane przez phans

Jeszcze napiszę, że my sami rozrysowaliśmy sobie całą konstrukcję schodów.

Umówiliśmy się, że każdy rysuje swoją wersję mając jako dane szerokość i wysokość, i dodatkowo zadanie utrudnione wymiar stopnia - bo mieliśmy je zamówione na długo przed wykonaniem konstrukcji.

Powstały dwa rysunki, zupełnie inne, później powstał kolejny trzeci docelowy - wszystkie były poprawne.