Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zniwelować zbyt wysoką ścianę fundamentową?

lepiszcze

Recommended Posts

Witam

Mam mały problem, podczas robienia wieńca ściany fundamentowej walnąłem się lekko w obliczeniach i ściana fundamentowa w salonie wyszła o 5 cm wyżej niż chciałem :bash:

Ponieważ fundament ma 3 różne poziomy więc trzeba to teraz wyrównać i widzę następujące opcje:

1. Podnieść pozostałem poziomy o te 5cm na wylewce - rozwiązanie chyba najprostsze ale wolałbym go uniknąć ponieważ ściany i tak są już dosyć wysokie (spadek + brak podpiwniczenia)

2. Obniżyć ten salon poprzez wylanie tam chudziaka poniżej poziomu ścian fundamentowych - to rozwiązanie bardziej by pasowało ze względów estetycznych i ergonomicznych ale obawiam się mostka cieplnego w związku z tym, że styropian na podłodze będzie się częściowo "stykał" ze ścianą fundamentową... (W projekcie przewidziane jest 10cm styropianu pod podłogą - 5 cm by wyszło w fundamencie a 5 powyżej)

Moje pytanie to czy da się jakoś zniwelować ten mostek cieplny (np. dać grubszą warstwę styro poniżej fundamentu lub inny materiał izolacyjny )? Czy jednak nie ryzykować i wybrać pierwsze rozwiązanie?

A może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie...