Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moge podłaczyć do układu zamkniętego kocioł na groszek??

Gość

Recommended Posts

Witam

aktualnie mam piec na gaz i zamkniety układ CO

w dobie róznych perturbacji na rynku gazowym chciałem sie zabezpieczyć

przed brakiem gazu i myśle sobie o wstawieniu kotła na eko groszek

ale coś mi sie wydaje ze taki kociołemk musi pracować w otwartym układzie CO, jeżeli tak to jak to zrobić by te dwa układy pogodzić.

pozdrawiam

roman

Nie można takiego kotła podłaczyć do instalacji "zamkniętej" (czytaj pod ciśnieniem)! 8) Głównie dla tego, iż "ekogroszek" to paliwo stałe i jako takie trudniej sterować temperaturą "na kotle". Co by się stało gdyby pod nieobecność gospodarzy został wyłączony prąd (wysiadło sterowanie oraz stanęła pompa) a piec byłyby załadowany do oporu?! BUM!!!! :wink:

Nie można takiego kotła podłaczyć do instalacji "zamkniętej" (czytaj pod ciśnieniem)! 8) Głównie dla tego, iż "ekogroszek" to paliwo stałe i jako takie trudniej sterować temperaturą "na kotle". Co by się stało gdyby pod nieobecność gospodarzy został wyłączony prąd (wysiadło sterowanie oraz stanęła pompa) a piec byłyby załadowany do oporu?! BUM!!!! :wink:

A czy mozna sie bawic mina?

-

tak!

A czy bezkarnie?

Ja podziwiam jak wielu mamy szalencow ktorzy montuja sobie bombe w domu

Hydraulik który instalował mi centralne nie chciał podłączyć pieca na ekogroszek z podajnikiem do obiegu zamknietego. Stwierdził że to niezgodne z przepisami bo w Polsce do obiegu zamkniętego nie wolno podłączać piecy węglowych a takim jest piec na ekogroszek.

to jeden na tysiac.

Wiekszosc instalatorow jest tak durna ze zrobia wszystko czego zarzada inwestor

Jacy sa inwestorzy?

Tacy co mysla ze mozna cos za pol darmo :D

Gdyby jeszcze inwestorzy wiiedzieli jak dostaja w poroże dajac brylant do oszlifowania brukarzowi :D .

Ja podziwiam jak to jest ze Polska jest tak bogatym i tak rozrzutnym krajem?

Oczywiście że są.

Wymiennik płytowy o odpowiedniej mocy i po stronie wtórnej i pietwotnej pompy obiegowe. No i armatura połaczeniowa.

No i oczywiscie wlasna elektrownia na wypadek jak braknie pradu :cry: :roll:

Ale mazna sluzyc w rozminowywaniu :D

Jak ktos lubi?

Prawda panie profesorze? :D

Cześć mam ekogroszka wpiętego w zamknięty obieg. Nie żebym sobie to sam wymyślił, tak zrobił autoryzowany instalator. Warunek był jeden - to musiał być ekogroszek bez uniwersalnego paleniska - bo te niedają się przewidzieć i można zagotować wodę...

A Ty Gościu, który prorokujesz piękne boom przy wyłączonym prądzie i pełnym zasobniku chyba nigdy takiego "ekogroszka" nie eksploatowałeś... Odmalowana przez Ciebie sytuacja zdarzyła się kilka razy w moim domu i... dom w dalszym ciągu stoi... Piec wygasza się samoczynnie - a w najgorszym przypadku zadziała grupa bezpieczeństwa (u mnie 2 naczynia wzbiorcze i odpowiednie zawory - jeszcze nigdy nie musiała zareagować). Wszystko to kwestia odpowiedniej instalacji...

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami w kwestii przepisów - ekogroszek należy do grupy kotłów na paliwa stałe i jako taki, może pracować wyłącznie w instalacji otwartej.

Pozdrowienia

Cześć mam ekogroszka wpiętego w zamknięty obieg. Nie żebym sobie to sam wymyślił, tak zrobił autoryzowany instalator. Warunek był jeden - to musiał być ekogroszek bez uniwersalnego paleniska - bo te niedają się przewidzieć i można zagotować wodę...

A Ty Gościu, który prorokujesz piękne boom przy wyłączonym prądzie i pełnym zasobniku chyba nigdy takiego "ekogroszka" nie eksploatowałeś... Odmalowana przez Ciebie sytuacja zdarzyła się kilka razy w moim domu i... dom w dalszym ciągu stoi... Piec wygasza się samoczynnie - a w najgorszym przypadku zadziała grupa bezpieczeństwa (u mnie 2 naczynia wzbiorcze i odpowiednie zawory - jeszcze nigdy nie musiała zareagować). Wszystko to kwestia odpowiedniej instalacji...

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami w kwestii przepisów - ekogroszek należy do grupy kotłów na paliwa stałe i jako taki, może pracować wyłącznie w instalacji otwartej.

Pozdrowienia

No więc co stwierdzam .

Radzę ten układ otworzyć , bo przepisy( z 04.2002) wyraźnie mówią ,że ;"zabronione jest montowanie wszelkich kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych" tak że instalator jakiś taki do kitu.

Fakt! Na zachodzie montuje się wężownicę wychładzajacą,która odbierze ciepło w razie zagotowania,ale u nas nie.

Inna sprawa :czy wiesz ,że przec. po roku eksploatacji zawór bezp. możesz sobie wsadzić w buty???Bo ja nie spotkałem kogoś kto by go co ok.2-4 tyg. "przestrzeliwał"(a tak powinien robić).a jak ktoś to zrobi po roku to mu z reguły cieknie i nadaje sie do wymiany.

To tak w skrócie.

ps.widziałem już "miny" po wybuchu w kotłowniach i uwierz mi to nie jest miły widok.Zwłaszcza jak sa ofiary...

Potwierdzam, że stosowanie pieca na ekogroszek w układzie zamkniętym jest bardzo możliwe, ale jak narazie nie zezwalają na to polskie przepisy. W krajach skandynawskich jest dopuszczalne stosowanie nowoczesnych pieców na paliwa stałe w obiegu zamkniętym. Możliwość wybuchu jest niemożliwa, ponieważ w danej chwili spala się tylko niewielka ilość węgla jaka akurat jest potrzebna do utrzymania zadanej temperatury. Musiała by się chyba uszkodzić elektronika, żeby podajnik i wentylator pracował non stop. W razie wyłączenia prądu piec po około 2 godzinach wygasa i nie powoduje to wzrostu temperatury. Mimo obiegu zamknietego, latem ogrzewam tylko bojler 140 l i nie ma żadnych problemów z jakimś niekontrolowanym wzrostem temperatury.

• 1 year później...
problem w tym, że nasze normy nie nadążają za rozwiązaniami pojawiającymi się na naszym rynku. Z drugiej strony jeśli dominują u nas konstrukcje "kowalskie" i tym podobne dziwolągi to może lepiej jeśli przepisy są rygorystyczne .... przynajmniej w świetle prawa ludziska sobie krzywdy nie zrobią

No wlasnie pytanie - czy po stronie kotlowej tez ma byc jakas pompka. Ten obieg bardzo malutki - tylko piec wymiennik i naczynie. Ja niemam pomki, Czy powinienem ją tam dorzucić?

chyba powinna być pompka , wymiennik może stawiać pewnien opór przepływu , i może dojść do sytuacji gdy po stronie instalacji działa pompa , a po stronie kotłwej nie ma jej i wtedy grawitacyjnie cyrkulująca woda może nie zdążyć ogrzać wymiennika i dostarczyć odpowiedniej ilości ciepła.