Angrafran 28.10.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witajcie, jestem zwolennikiem piecow typu ekogroszek mam pytanie jak sie to ma w pezypadku tkz wymiennika plytowego a piec zwykly na 99° i tu nagle brak pradu a uklad zamkniety tzn ten drugi nie jest w 100% grawitacyjny niech mi ktos powie jaka to jest bomba bo moi zdaniem woda z tego kotla wyparuje po chwili bo nie ma mozliwosci odprowadzenia nadmiaru ciepla. Jezeli sie myle to prosze o wyjasnienie mi tego .Jestem posiadaczem pieca "ekogroch" i w razie braku pradu ten piec gasnie oczywiscie nie natychmiast. Prosze o komentarze Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 29.10.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 ...możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankee2 06.03.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam Zwróciliście uwagę, iż przy instalacjach typu otwartego różni producenci grzejników stosują wybiegi w gwarancjach swoich produktów.Np. Często warunkiem gwarancji grzejnika w układzie otwartym jest stosowanie inhibitorów korozji w obiegu grzewczym. Warto zwrócić uwagę na warunki gwarancji grzejników pisane małym druczkiem, o czym nawet niektórzy instalatorzy nie wiedzą. pozdrawiamJanusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek333 04.09.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Sporo tych pytań i odpowiedzi, teraz na mnie kolej 1. zgodnie z przytoczonym wczesniej rozporządzeniem kotły na paliwa stałe nie mogą być stosowane w ukł zamknietym 2. to rozporządzenie jest sprzeczne z polską normą, która przyjeła w całości normę eurpejską. jest to norma PN EN 303/5 3. norma 303/5 dopuszcza stos kotłów na paliwa stałe o mocy do 100kW w ukł zamknietym, zabezpieczonym naczyniem przeponowym, ale dodatkowo muszą być zabezpieczenia: wężownica schładzająca z odpowiednia armaturą (takie stb dla kotła stałopalnego, które powyżej 92 stopni celsjusza otwierz przeplyw zimnej wody , ktora przeplywajac przez wspomniana wezownice schladza kociol i odplywa do kanalizacji) a takze bufor, ktorego pojemnosc dobierana jest do mocy kotla tak, aby odebral nadmiar ciepla wytworzonego przez kociol - to tak w duzym skrocie - dociekliwych odsylam do normy. dotyczy to kotłów z nieregulowalnym paleniskiem!!! czyli zwyklych weglakow. kotly z paleniskiem regulowanym, a wiec ekogroszki takze - norma dopuszcza do 300kW !!! 4. niestety i tak rozp min bud (gospodarki) jest nadrzedne nad polska norma wiec zgodnie z prawem nie mozna - ale zgodnie ze sztuka i polska norma mozna taki uklad bezpiecznie wykonac i eksploatowac!!! ZATEM NIE PRZEKLINAJCIE INSTALATORA KTORY MA WIEDZE I POTRAFI TAKA INSTALACJE WYKONAC 5. Mowi sie w branzy, ze do konca tego roku prawo budowlane ma uwzgl te norme i bedzie mozna juz zgodnie z prawem "zamykac" weglaki 6. dla ciekawskich - kazdy nowoczesny 20kW zeliwny kociol gazowy czy olejowy ma pojemnosc wodna ook 14-20 litrow. masa zeliwa ponad 100 kg,wiec jak akurat grzeje cwu i wychodzi na 80 C bo tak jest ustawiony sterownik, a tu znika prad , wiec staje kociol, ale tez i pompy - w ciagu paru minut woda sie gotuje - wynika to z energi cieplnej zakumulowanej w 100 kg masie zeliwnego korpusu kotla. oczywiscie wczesniej wlaczy sie stb (dziala jak w starych czajnikach - zwykly bimetal) a wtedy po obnizeniu temperatury kocil nie chce sie wlaczyc samoczynnie - trzeba recznie wcisnac to stb a co z groszkiem? mysle ze 70 litrow wody w stalowym korpusie o masie ok 120kg w tych samych warunkach sie nie zagotuje - ale doswiadczen wlasnych nie mam. konczac: nie twierdze ze groszek jest bezpieczniejszy od gazowca czy olejowca, prawdopodobienstwo zdarzenia jakie opisalem jest... chyba bardzo znikome, poza tym po to jest zawor bezp i naczynie przeponowe, ale skoro w groszku bez pradu staje podajnik paliwa, oraz wylacza sie wentylator (a jak widzialem przy braku dmuchania wentylatora znika plomien i zostaje garstka zarzacych sie wegielkow powodujac wzrost temp o kilka stopni) to wcale sie nie dziwie ze te kotly sa montowane w ukl zamknietych. uffff.... koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts