tatawitka 14.11.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam Nie mogę się dogadać w szczegółach ze swoimi hydraulikami odnośnie instalacji c.o. Głównie chodzi mi o zainstalowanie bufora ciepłej wody. Skleciłem mały rysunek i chciałbym się doradzić czy to miało by jakiś sens. Najważniejsze jest dla mnie podłączenie bufora czyli ładowanie go ciepłą wodą i czerpanie z niego ciepłej wody. Ładowaniem miałby sterować sterownik pieca.Po osiągnięciu odpowiedniej temp. w zbiorniku C.W.U przełącza zawór 3 drożny i otwiera górny elektrozawór - nadwyżki ciepła kierowane są do bufora. Po wygaśnięciu pieca górny elektrozawór się zamyka a otwiera się dolny startuje pompa do rozładowania bufora i ciepła woda z bufora rusza w obieg. Czy mógłby ktoś popatrzeć na ten rysunek i stwierdzić czy to by działało. Z góry dziękuję Mój rysunek znajduje się pod tym linkiemhttp://picasaweb.google.com/lh/photo/EAZWbSCRQSIU4GRaR-Qsprld4LLm2KGuXgJKdforjPI?feat=directlink Edytowane 14 Listopada 2010 przez tatawitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 14.11.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Przekombinowałeś, ewentualnie coś musiałeś źle "posklecać". Zakładam że mówimy o kotle na paliwo stałe "zasypowym" - bo w przypadku kotła z podajnikiem bufor wogóle jest bez sensu. Przede wszystkim podłogówki i kaloryfery zasilasz wodą o tej samej temperaturze (z jednego rozdzielacza), po drugie czemu ładujesz bojler wodą chłodną zza zaworu 4d...Można znaleźć tyle PROSTYCH układów z buforem... oczywiście jeśli w ogóle jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 tak, przekombinowane to chyba, wystarczyłby prosty układ z buforem, do którego wpinasz solar i cwu (grzaną pojemnościowo lub przepływowo), bez zbędnych elektrozaworów, zaworów 3d czy 4d (jeden by wystarczył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatawitka 15.11.2010 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) Dziękuje za zainteresowanie. Trochę za mało opisałem planowaną instalację. Kocioł już mam jest to Klimosza Ling M 4W . Solary też już mam - 30 rur próżniowych zbiornik c.w.u 300l. Dlaczego chciałbym zainstalować bufor. Są 2 podstawowe powody: 1. - piec który mam jest z podajnikiem ale ma także ruszt na którym można spalać drewno tzw. opalanie w trybie ręcznym a ponieważ mam trochę odpadów drewna więc na pewno będę z tej funkcji korzystał. 2. - chciałbym latem wykorzystać solary do podgrzania wody w buforze np do podgrzania podłogi w łazience ( tak aby nie było czuć zimna od podłogi podnieść temp. o kilka stopni) Patrzyłem na schematy klimosza ale one są trochę niewyraźne. Pokazali ładny rysunek pieca , który zasłania trasy rur. Podłączenie podłogówki i grzejników nie stanowi problemu oczywiście są one rozdzielone na osobnych listwach. ... czemu ładujesz bojler wodą chłodną zza zaworu 4d... Można znaleźć tyle PROSTYCH układów z buforem... oczywiście jeśli w ogóle jest potrzebny. Właśnie to jest dla mnie trochę niejasne. Producenci zastrzegają sobie aby piec zabezpieczać zaworem mieszającym aby na powrocie do pieca nie była zbyt zimna woda a na swoich strona mają rysunki na który powrót ze zbiornika c.w.u omija zawór mieszający . Czy jest to poprawne i nie stwarza zagrożenia dla pieca? Sam jestem elektrykiem i mam brata który dobrze zna się na automatyce więc z tymi zaworami nie było by żadnego problemu. Chciałbym aby moja instalacja była jak najsprawniejsza i prosta ponieważ nie ma mnie na co dzień w domu i będzie ją obsługiwać żona. Zmieniłem trochę mój układ Pytanie : Czy powrót z wężownicy c.w.u może być w puncie A czy powinien być w punkcie B albo czy moną to zrobić jakoś inaczej. http://picasaweb.google.com/lh/photo/MxobCKWxeFhz0ZSlhyRap7ld4LLm2KGuXgJKdforjPI?feat=directlink Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2010 przez tatawitka uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 15.11.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Powrót wody z zasobnika cwu jest wbrew pozorom bardzo gorący i nie powoduje wychłodzenia wody powracającej. U mnie zasobnik cwu jest wpięty "równolegle" do zaworu 4d i warunek ochrony powrotu jest spełniony. Jeśli będziesz ładował zasobnik wodą zza zaworu 4d to przecież będzie ona dużo chłodniejsza niż ta z "obiegu kotłowego" i w efekcie dużo dłużej zajmie nagrzanie cwu.Odnośnie tych zaworów elektromagnetycznych to są całkowicie zbędne - ten sam efekt uzyskasz wyłączając pompę + zawór zwrotny i jescze przy okazji tej pompy, to co ona właściwie pompuje?Nie wiem czy widziałeś moją kotłownię (w dzialeOgrzewanie...) spórz jeszcze na bardzo ładny schemat zaworu 4d http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Według mnie niepotrzebnie podporządkowujesz - komplikujesz- instalację pod kątem bufora. W sezonie grzewczym będziesz grzał tonę wody na darmo. Zastanowił bym się nad prostym układem (powiedzmy głównym) pracującym zimą i tym "drugim" z buforem pracującym latem. Oba są możliwe do połączenia... ale nie mam czasu teraz nad tym myśleć... Może ktoś coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatawitka 16.11.2010 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PTAK123 01.12.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Do tego układu zastosować odpowiedni sterownik np. http://www.tmk.com.pl/ i siłownik do zaworu czterodrogowego - posiadam ten sterownik, jest wyśmienity. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts