Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsza złączka, beczka do kabla koncentrycznego

Recommended Posts

Witam

Nie wiem jak sprawa wygląda ale sądze że lepiej wymienić przewód na jakiś lepszy w ekranie niż szukać złączki i go łączyć... a jeśli się nieda to trzeba łączyć ale przyznam się szczerze że nie spotkałem się z innymi złączkami niż te standardowe...acz kolwiek niewiem czy to coś da jak nawet zastosujesz pozłacaną złączke

Pozdrawiam

Skoro tak to podaj wreście typ i nazwę producenta tej pozłacanej beczki.

Idz do sklepu i zapytaj. Albo poszukaj w guugl.

gf-gf-beczka-ppc-hq:

http://allegro.pl/przejscie-gf-gf-beczka-ppc-hq-i1304108854.html

http://www.avteam.pl/sklep/osprzet-tv-sat/398-zlacze-typu-f.html

http://a.imageshack.us/img573/9896/beczka.th.jpg

Edytowane przez fenix2

Tomek-P każdy kabel koncentryczny jest ekranowany.

Ale jedne lepiej inne gorzej.

Co do beczki - też jestem zdania, że pozłacana beczka ma tutaj taki sens, jak kable audiofilskie przy głośnikach, znaczy poprawia samopoczucie inwestorowi i nic więcej. Wymiana kabla na lepszy da o wiele lepsze rezultaty, niż beczka złocona choćby 24karatowym złotem, a żeby się w zbędną robotę i koszty nie wdawać, zacząłbym od połączenia tych kabli zwykłą beczką za złotówkę i sprawdzenia, czy aby nie jest wystarczająco.

J.

Ale jedne lepiej inne gorzej.

Co do beczki - też jestem zdania, że pozłacana beczka ma tutaj taki sens, jak kable audiofilskie przy głośnikach, znaczy poprawia samopoczucie inwestorowi i nic więcej. Wymiana kabla na lepszy da o wiele lepsze rezultaty, niż beczka złocona choćby 24karatowym złotem, a żeby się w zbędną robotę i koszty nie wdawać, zacząłbym od połączenia tych kabli zwykłą beczką za złotówkę i sprawdzenia, czy aby nie jest wystarczająco.

J.

To odaro upiera się przy "najlepszej dostępnej" NIE ja. Przeczytaj wątek od początku.

Zgadzam się. ALE !

Z jednej strony piszesz że kable są lepiej ekranowana a inne gorzej a z drugiej strony piszesz że kable audiofilskie są przesadą. (Co ciągle nie zmienia faktu że każdy kabel koncentryczny jest ekranowany.)

Kabel kablowi nierówny!

A beczka to nie kabel i powoduje pewne straty które można zminimalizować.

Tak jak pisałem że nie zauważy pewnie różnicy. Straty na poziomie 0.05dB.

A koszt beczki 3zł wymiana całego kabla znacznie więcej i pytanie czy się łatwo to da zrobić jak kabel jest np. pod tynkiem ?? Sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie co się bardziej opłaca.

Edytowane przez fenix2

To odaro upiera się przy "najlepszej dostępnej" NIE ja. Przeczytaj wątek od początku.

Oj czytałem, a Ty najwyraźniej robisz to nieuważnie, nie twierdzę przecież, że Ty się przy tym czy owym upierasz, po prostu zgodziłem się z występującą w wątku opinia, że dowolna beczka wystarczy i będzie dobrze, a jeśli przedpiśca chce koniecznie zrobić lepiej, to niech raczej zastanowi się nad przewodem.

Z jednej strony piszesz że kable są lepiej ekranowana a inne gorzej a z drugiej strony piszesz że kable audiofilskie są przesadą.

No tak. Gdzie tu sprzeczność? Koncentryki są przewodami małosygnałowymi, w dodatku pracującymi w paśmie bardzo wysokich częstotliwości i ich jakość jest zależna od miliona stu pięćdziesięciu czynników, z czego na większości tychże czynników producenci tanich kabli usiłują oszczędzać. I tu jakość kabla ma realny wpływ na jakość jego działania.

Kable głośnikowe natomiast przenoszą duże prądy, niewielkie częstotliwości i do poprawnej pracy wystarczy COKOLWIEK, co ma odpowiednio duży przekrój i jest wykonane z w miarę czystej, zapewniającej niską rezystywność miedzi. Cała reszta audiofilskiego bełkotu dotyczącego kabli, to... to właśnie bełkot. I nic więcej.

J.

Zaciskany osprzęt zawsze będzie lepszy od skręcanego, ale i będzie wymagał użycia zaciskarki, której pewnie nie ma pod ręka, trzeba skombinować, no dodatkowa robota po prostu, lepiej klientowi naściemniać, że skręcana lepsza.

Z drugiej strony jednak... nie ma o co się specjalnie pieklić, jeśli to chodzi o to jedno połączenie, różnica między zaciskaną a skręcaną nie jest znów taka duża i sprowadza się bardziej do niezawodności połączenia niż do jego jakości.

J.