Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszony sufit na części sufitu - konstrukcja do oceny

dudi82

Recommended Posts

Witam

W pokoju 3x4m w bloku z wielkiej płyty chcę na części sufitu podwiesić płyty g/k (rys) i opuścić je o ok. 15cm. Poza podstawową wiedzą teoretyczną mam tylko chęci. Na necie o sufitach podwieszonych jest sporo ale o takich zakrywających część sufitu już mniej. Dlatego chcę się upewnić, czy to co planuje zrobić będzie ok. Chodzi mi o samą konstrukcję. Chcę ją zrobić w jednej płaszczyźnie, bez łączników krzyżowych. Sufit będzie się stykał tylko z dwiema ścianami. Przy oknie 32cm przerwy na karnisz. Od przodu będzie wnęka z paskami led oświetlającymi sufit właściwy Od dołu standardowe oczka halogenowe. Do dwóch ścian przykręcę profile ścienne. Między nimi profile nośne podwieszone w 6 miejscach za pomocą wieszaków ze sprężyną. Czy taka ilość wieszaków wystarczy? Sufit ten będzie miał 80cm szerokości. A może jednak muszą być 2 płaszczyzny z profilami głównym i nośnym łączone łącznikami krzyżowymi?

Gzyms od przodu planuję zrobić wysokości 5cm więc nad nich zostanie szczelina 10cm.

Legenda:

Czerwony – Profil nośny CD60

Niebieski – Profil ścienny UD30

Czarny – wieszak obrotowy ze sprężyną

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Dzisiaj był gipsiarz i namówił mnie na zmianę. Na ścianie z drzwiami będzie szafa zabudowana. Nad nią jest bardzo krzywy sufit z różnicą między płytami ok 2cm. Żeby tego nie równać gipsem, którego masę by tam trzeba było dać, to w tym miejscu też będzie podwieszony sufit. Martwię się tylko, czy drgania spowodowane odsuwaniem drzwi w szafie nie będą się przenosiły na sufit i powodowały jego pęknięcia.

FlashBack - co to jest profil do szachtów?

6.JPG

7.JPG

Prowadnica nie będzie bezpośrednio na gk. W kolejności planuje dać: podwieszony CD60, płyta gk, płyta laminowana 18mm i dopiero do tego prowadnica drzwi. O sztywność konstrukcji się nie martwię tylko o drgania, które będą się przenosiły na całość podwieszonego sufitu. Dlatego rozważam zrobienie dwóch osobnych konstrukcji.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Dla mnie już tak, ale dla potomnych? Ktoś robiąc podobny sufit będzie od nowa pytania zadawał zamiast skorzystać z gotowca.

Witam!

No własnie mam kilka pytań.

1.Jak głęboko są taśmy led.

2.Czy taśma jest na spodzie czy na ściance pionowej z tyłu wnęki.

3.Jak głęboka jest ta wnęka bo rozumiem ze nie widać profili.

4.Czy 6cm wysokości tej wnęki wystarczy.

To na razie. Pozdr.

• 2 weeks później...
Witam!

No własnie mam kilka pytań.

1.Jak głęboko są taśmy led.

Od krawędzi ok. 20cm.

2.Czy taśma jest na spodzie czy na ściance pionowej z tyłu wnęki.

Na ściance pionowej na wysokości 6cm od płyty dolnej.

3.Jak głęboka jest ta wnęka bo rozumiem ze nie widać profili.

Jaka wnęka? Z ledami? Patrz odp 1.

4.Czy 6cm wysokości tej wnęki wystarczy.

Wystarczy i 1 cm ale dziwnie by to wyglądało. U mnie sufit jest opuszczony o ok. 15cm a pionowy pas ma 5cm wysokości. Zostaje, w zależności od krzywizny sufitu właściwego, około 10-12cm luzu.

To na razie. Pozdr.

.

Można z oświetlenia zrezygnować bo przecież i tak będziesz dawał od dołu oczka. Mi się jednak takie oświetlenie sufitu podoba, w pokoju jest fajny nastrój, światło jest fajnie rozproszone. Na Twoim miejscu obniżyłbym te 10-11cm a krawędź dał 3cm tak, żeby tylko zakryć profil. Będziesz miał 6-8cm szczeliny a to już sporo i światło z pasków ledowych się ładnie rozejdzie.

Pamiętaj tylko o tym, że sufit oświetlony ledami musi być zrobiony idealnie. U mnie gipsiarz zrobił go dobrze, ale ja gruntowałem go zwykłym pędzlem i po pomalowaniu i zapaleniu ledów widać ślady po pędzlu. Przyzwyczaiłem się do tego, ale na początku byłem na siebie zły.

Jeśli z ledów zrezygnujesz to może lepiej cały sufit obniżyć i dać więcej oczek od dołu?

• 2 months później...
dudi,

rozumiem że konstrukcję do której mocowałeś płyty zostawiłeś tak jak z postu z 15/11? Jakie profile przymocowałeś do sufitu (i w jakim układzie) - te do których mocowałeś potem wieszaki...

Konstrukcja tak jak 15.11. Profile na suficie to CD. Do nich przykręcone są pionowe kawałki płyt, do których z kolei zamontowane są paski LED. Natomiast wieszaki nie są montowane do tych profili, tylko śruba trzymająca wieszak trzyma jednocześnie profil.

A po paru miesiącach od zrobienia sufitu powiem tylko, że w jednym miejscu na łączeniu płyt wyszło pęknięcie. Przeglądając fotki z czasu remontu zauważyłem, że wzdłuż tego łączenia nie przykręciłem płyt i pewnie stąd to pęknięcie. Na szczęście niewidoczne bo stoi tam szafa zabudowana. Innych błędów na razie nie stwierdzono.

• 4 months później...

dudi82 rozumiem że szerokość tego paska podwieszonego jest większa niz 20 cm, czyli w powiedzmy połowie zrobiłem pionową ściankę i do nie doczepiłeś led?

Czemu przyjołeś ze cofniecie 20 cm będzie w porządku?

Kolejne pytanie jakie ledy zastosowałeś chodzi mi o ilość bo sa chyba 150 czy 300?

Dałeś zimną czy ciepłą barwę białego?

Z góry dzieki za odpowiedzi

dudi82 rozumiem że szerokość tego paska podwieszonego jest większa niz 20 cm, czyli w powiedzmy połowie zrobiłem pionową ściankę i do nie doczepiłeś led?

Czemu przyjołeś ze cofniecie 20 cm będzie w porządku?

Kolejne pytanie jakie ledy zastosowałeś chodzi mi o ilość bo sa chyba 150 czy 300?

Dałeś zimną czy ciepłą barwę białego?

Z góry dzieki za odpowiedzi

Całość ma szerokość 80cm, a część z ledami chyba koło 20cm. Od dołu są oczka, więc więcej jak 20cm nie mgło być, bo bym oprawek nie zmieścił a poza tym chciałem ukryć wieszaki. Mniej niż 20cm spowodowałoby, że ten pionowy pasek byłby widoczny z podłogi, czego chciałem uniknąć. Częściowo się udało, chociaż stojąc w drzwiach trochę tego paska jednak widać.

Jeśli chodzi Ci o ilość diod na 5 metrach, to moje mają 300 - 3 diody na 5 cm.

Barwa ciepła. Moim zdaniem zimna nie nadaje się do oświetlenia ozdobnego, a tym bardziej użytkowego, bo męczy wzrok, jest nienaturalna, trupia. Zimna jest dobra do kasetonów z banerami, reklamami. Żarówki energooszczędne, czy standardowe, dają światło ciepłe. Ale sam musisz zdecydować, czy podoba Ci się sufit żółtawy (ciepłe diody) czy niebieskawy (zimne). Ewentualnie doinwestuj, kup diody RGB i będziesz mógł sobie barwę zmieniać. Gdybym robił sufit jeszcze raz to takie bym dał.