dudi82 14.11.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam W pokoju 3x4m w bloku z wielkiej płyty chcę na części sufitu podwiesić płyty g/k (rys) i opuścić je o ok. 15cm. Poza podstawową wiedzą teoretyczną mam tylko chęci. Na necie o sufitach podwieszonych jest sporo ale o takich zakrywających część sufitu już mniej. Dlatego chcę się upewnić, czy to co planuje zrobić będzie ok. Chodzi mi o samą konstrukcję. Chcę ją zrobić w jednej płaszczyźnie, bez łączników krzyżowych. Sufit będzie się stykał tylko z dwiema ścianami. Przy oknie 32cm przerwy na karnisz. Od przodu będzie wnęka z paskami led oświetlającymi sufit właściwy Od dołu standardowe oczka halogenowe. Do dwóch ścian przykręcę profile ścienne. Między nimi profile nośne podwieszone w 6 miejscach za pomocą wieszaków ze sprężyną. Czy taka ilość wieszaków wystarczy? Sufit ten będzie miał 80cm szerokości. A może jednak muszą być 2 płaszczyzny z profilami głównym i nośnym łączone łącznikami krzyżowymi? Gzyms od przodu planuję zrobić wysokości 5cm więc nad nich zostanie szczelina 10cm. Legenda: Czerwony – Profil nośny CD60 Niebieski – Profil ścienny UD30 Czarny – wieszak obrotowy ze sprężyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 14.11.2010 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 14.11.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Do czego masz zamiar przykręcić płyty na rogach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 14.11.2010 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Chodzi o ten pionowy pas wysokości 5cm? Na łukach planuje go przykleić do poziomych płyt a od przodu wzmocnić plastikowym narożnikiem do łuków. Tak jak na tym filmiku: Ale oczywiście rady w tym względzie są jak najbardziej mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 15.11.2010 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Dzisiaj był gipsiarz i namówił mnie na zmianę. Na ścianie z drzwiami będzie szafa zabudowana. Nad nią jest bardzo krzywy sufit z różnicą między płytami ok 2cm. Żeby tego nie równać gipsem, którego masę by tam trzeba było dać, to w tym miejscu też będzie podwieszony sufit. Martwię się tylko, czy drgania spowodowane odsuwaniem drzwi w szafie nie będą się przenosiły na sufit i powodowały jego pęknięcia. FlashBack - co to jest profil do szachtów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 18.11.2010 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Prowadnica nie będzie bezpośrednio na gk. W kolejności planuje dać: podwieszony CD60, płyta gk, płyta laminowana 18mm i dopiero do tego prowadnica drzwi. O sztywność konstrukcji się nie martwię tylko o drgania, które będą się przenosiły na całość podwieszonego sufitu. Dlatego rozważam zrobienie dwóch osobnych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 23.12.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Trochę to trwało, ale sufit właściwie jest gotowy. 9 oczek z 2 watowymi żarówkami led i paski led nad sufitem w zupełności wystarczają. Dziękuje wszystkim za doradztwo (tylko dlaczego te rady zniknęły?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 26.12.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 bo staly sie niepotrzebne Dla mnie już tak, ale dla potomnych? Ktoś robiąc podobny sufit będzie od nowa pytania zadawał zamiast skorzystać z gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronaldinho98 03.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 witam. A ja mam troche inne pytanie. w jakim programie można robić takie projekty sufitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 04.01.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 witam. A ja mam troche inne pytanie. w jakim programie można robić takie projekty sufitów? Ja robiłem w PRO100, który teoretycznie jest do projektowania mebli ale do g/k jak widać też się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 06.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 sliczne ,prawie tak ladne jak krasnale ogrodowe .podziwiam ziomala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 10.01.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dla mnie już tak, ale dla potomnych? Ktoś robiąc podobny sufit będzie od nowa pytania zadawał zamiast skorzystać z gotowca. Witam! No własnie mam kilka pytań. 1.Jak głęboko są taśmy led. 2.Czy taśma jest na spodzie czy na ściance pionowej z tyłu wnęki. 3.Jak głęboka jest ta wnęka bo rozumiem ze nie widać profili. 4.Czy 6cm wysokości tej wnęki wystarczy. To na razie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 20.01.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam! No własnie mam kilka pytań. 1.Jak głęboko są taśmy led. Od krawędzi ok. 20cm. 2.Czy taśma jest na spodzie czy na ściance pionowej z tyłu wnęki. Na ściance pionowej na wysokości 6cm od płyty dolnej. 3.Jak głęboka jest ta wnęka bo rozumiem ze nie widać profili. Jaka wnęka? Z ledami? Patrz odp 1. 4.Czy 6cm wysokości tej wnęki wystarczy. Wystarczy i 1 cm ale dziwnie by to wyglądało. U mnie sufit jest opuszczony o ok. 15cm a pionowy pas ma 5cm wysokości. Zostaje, w zależności od krzywizny sufitu właściwego, około 10-12cm luzu. To na razie. Pozdr. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 20.01.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 I wygląda to mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 24.01.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ja mogę obniżyć 10 max 11 cm i dlatego przyjąłem 6cm luzu talko się zastanawiam jak to będzie wygladalo.A może lepiej zrezygnować z tej wnęki, a zarazem z oświetlenia.Sufit mam 4 x 5 boki planuje po 120cm z wszystkich czterech stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 24.01.2011 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Można z oświetlenia zrezygnować bo przecież i tak będziesz dawał od dołu oczka. Mi się jednak takie oświetlenie sufitu podoba, w pokoju jest fajny nastrój, światło jest fajnie rozproszone. Na Twoim miejscu obniżyłbym te 10-11cm a krawędź dał 3cm tak, żeby tylko zakryć profil. Będziesz miał 6-8cm szczeliny a to już sporo i światło z pasków ledowych się ładnie rozejdzie.Pamiętaj tylko o tym, że sufit oświetlony ledami musi być zrobiony idealnie. U mnie gipsiarz zrobił go dobrze, ale ja gruntowałem go zwykłym pędzlem i po pomalowaniu i zapaleniu ledów widać ślady po pędzlu. Przyzwyczaiłem się do tego, ale na początku byłem na siebie zły.Jeśli z ledów zrezygnujesz to może lepiej cały sufit obniżyć i dać więcej oczek od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 06.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 dudi, rozumiem że konstrukcję do której mocowałeś płyty zostawiłeś tak jak z postu z 15/11? Jakie profile przymocowałeś do sufitu (i w jakim układzie) - te do których mocowałeś potem wieszaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 07.04.2011 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 dudi, rozumiem że konstrukcję do której mocowałeś płyty zostawiłeś tak jak z postu z 15/11? Jakie profile przymocowałeś do sufitu (i w jakim układzie) - te do których mocowałeś potem wieszaki... Konstrukcja tak jak 15.11. Profile na suficie to CD. Do nich przykręcone są pionowe kawałki płyt, do których z kolei zamontowane są paski LED. Natomiast wieszaki nie są montowane do tych profili, tylko śruba trzymająca wieszak trzyma jednocześnie profil. A po paru miesiącach od zrobienia sufitu powiem tylko, że w jednym miejscu na łączeniu płyt wyszło pęknięcie. Przeglądając fotki z czasu remontu zauważyłem, że wzdłuż tego łączenia nie przykręciłem płyt i pewnie stąd to pęknięcie. Na szczęście niewidoczne bo stoi tam szafa zabudowana. Innych błędów na razie nie stwierdzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackluk 27.08.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 dudi82 rozumiem że szerokość tego paska podwieszonego jest większa niz 20 cm, czyli w powiedzmy połowie zrobiłem pionową ściankę i do nie doczepiłeś led?Czemu przyjołeś ze cofniecie 20 cm będzie w porządku? Kolejne pytanie jakie ledy zastosowałeś chodzi mi o ilość bo sa chyba 150 czy 300? Dałeś zimną czy ciepłą barwę białego?Z góry dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 28.08.2011 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 dudi82 rozumiem że szerokość tego paska podwieszonego jest większa niz 20 cm, czyli w powiedzmy połowie zrobiłem pionową ściankę i do nie doczepiłeś led? Czemu przyjołeś ze cofniecie 20 cm będzie w porządku? Kolejne pytanie jakie ledy zastosowałeś chodzi mi o ilość bo sa chyba 150 czy 300? Dałeś zimną czy ciepłą barwę białego? Z góry dzieki za odpowiedzi Całość ma szerokość 80cm, a część z ledami chyba koło 20cm. Od dołu są oczka, więc więcej jak 20cm nie mgło być, bo bym oprawek nie zmieścił a poza tym chciałem ukryć wieszaki. Mniej niż 20cm spowodowałoby, że ten pionowy pasek byłby widoczny z podłogi, czego chciałem uniknąć. Częściowo się udało, chociaż stojąc w drzwiach trochę tego paska jednak widać. Jeśli chodzi Ci o ilość diod na 5 metrach, to moje mają 300 - 3 diody na 5 cm. Barwa ciepła. Moim zdaniem zimna nie nadaje się do oświetlenia ozdobnego, a tym bardziej użytkowego, bo męczy wzrok, jest nienaturalna, trupia. Zimna jest dobra do kasetonów z banerami, reklamami. Żarówki energooszczędne, czy standardowe, dają światło ciepłe. Ale sam musisz zdecydować, czy podoba Ci się sufit żółtawy (ciepłe diody) czy niebieskawy (zimne). Ewentualnie doinwestuj, kup diody RGB i będziesz mógł sobie barwę zmieniać. Gdybym robił sufit jeszcze raz to takie bym dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts