Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pomalować płytę meblową?

gulon

Recommended Posts

farby jeszcze nie kupiłem - zdarłem tapety i chcę po prostu pomalować ściany i szafę tą samą farbą. Chodzi mi o to aby na pierwszy rzut oka szafa wyglądała na ścianę, a nie mebel. Mam awersję do mebli w domu dlatego ta szafa ma być częścią ściany - która po prostu zmniejszy mi powierzchnię pokoju.

• 2 months później...
no właśnie jaką farbą pomalować płytę meblową? ściany malowałam duluxem, czy będzie ona również odpowiednia do pomalowania boku szafy, aby wyglądała jak ściana. Chcę zrobić szafę z drzwiami przesuwanymi. jeden bok bedzie przylegał do ściany natomiast na drugim bedzie włącznik światła od łazienki bo nie zmieścił się na ścianie dzięki ościeżnicy. właśnie dlatego, żeby włącznik wyglądał jakby był na ścianie a nie na szafie, chce pomalować ten fragment farbą do ścian. Czy ktoś już zastosował takie rozwiązanie i jak to ewentualnie się sprawdziło w praktyce, czy farba nie łuszczy się??

W poprzednim mieszakniu przemalowywałam szafę typu komandor wykonaną ze zwykłej płyty meblowej. Po remoncie jej kolor wcale mi nie pasował, więc na drzwi poszła tapeta a korpus potraktowałam farbą w kolorze niemal identycznym z kolorem ścian. Najpierw przetarłam powierzchnię płyty papierem ściernym a później (po odpyleniu oczywiście) malowałam akrylową emalią do drewna i metalu. Szafa przedpokojowa, używana codziennie, przez dwa lata nic się nie działo. Dla zwiększenia przyczepności można pod farbę dać dodatkowo grunt zwiększający porzyczepność. Jeśli ktoś ma szafę, której kolor z rónych względów już mu nie pasuję a nowej nie chce budować, to uważam to przemalowanie jej za bardzo dobre rozwiązanie.

ja pomalowałam szafę zwykłą farbą do ścian, jakąś z mieszalnika z Casto. Oczywiście zmatowiłam papierem ciernym, ale nie wysilałam sie za bardzo. Mam z pół roku i jest OK