Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod?oga z desek na legarach -czy warto?

polanka

Recommended Posts

Ja zrobiłam zwykły parkiet i płytki i teraz żałuję, głównie ze względu na dzieci /można chodzić boso i nikt się nie przeziębi/ i jest zdecydowanie cieplej. Myślę ,że koszt i parkietu i podłogi na legarach aż tak bardzo by się nie różnił- ja mam parkie4t z egzotyków i kleje kosztowały majątek. Radziłabym jednak pomśleć o czymś innum niż sosna/chyba, że w sypialni/ bo to jest bardzo miękkie drewno. :D

Gość MR

Koniecznie na legarach. Po pierwsze: są bardziej stabilne. po drugie w przypadku ewentualnego rozsychania robią się mniejsze szpary i nie trzeszczą tak przy chodzeniu. Najlepiej gdy legary sa przynajmniej częściowo wbetonowane w ostateczną wylewkę. Do nich przybija się lub wkręca deski.

Mam podłogę sosnową na legarach - użytkuje ją od pażdziernika. W sumie jest OK - fajnie wygląda ale drewno jest trochę zbyt miękkie - szczególne do miejsc najbardziej użytkowanych: hol i salon. W sypialniach OK.

Gość tomek_2
Sosna jest ok pod warunkiem, ze jestesmy gotowi na cyklinowanie i lakierowanie co jakies 2-4 lata. Jest miekkim drewnem, zwlaszcza te deski, ktore dzisiaj sa dostepne (no chyba, ze sa miejsca, gdzie drewno sosnowe jest lepszej jakosci, nie wiem). W pokoju mam podloge sosnowa z lat 60-tych i sie jeszcze jakos trzyma jest po jednym cyklinowaniu i lakierowaniu 8 lat temu i w tej chwili nadaje sie w sumie do cyklinowania i lakieru. W kuchni za to mam podloge sosnowa z nowych desek (ma 4 lata) i wyglada fatalnie, nadaje sie tylko do lakierowania. Jest b. miekka i sie srednio nadaje do eksploatowanych pomieszczen (np w kuchni - tak jest u mnie) :( Tym niemniej jest to wybor ekologiczno-ekonomiczny ale malo praktyczny chyba.

Gość maginda

A my słyszeliśmy (jeszcze nie mamy doświadczenia, bo podłoga dopiero za 3 m-ce), że postęp w dziedzinie chemii budowlanej umożliwia już klejenie desek (bez legarów). Są dwa takie fajne sklepy na Bartyckiej w Warszawie, gdzie można usłyszeć wiele ciekawych rzeczy.

W nowobudowanym domku będziemy mieć podłogę z desek dębowych. Za radą naszego stolarza (pełne zaufanie - robił nam parkiet do mieszkania) będą one miały wymiary 12 cm x ok. 100 cm (podobno mniejsze ryzyko łódkowania). Użyjemy też dobrego kleju np. Uzin.

Jeśli chodzi o rodzaj drewna, gorąco polecam wiąz. Mamy taki parkiet w mieszkaniu, ale niestety nie udało nam się teraz dostać tego drewna.

podloga na legarach musi byc zaplanowana i uklada sie ja bezposrednio na plycie lub stropie ( zadne zalewanie betonem ) mozna polozyc deski swierkowe sosnowe lub modrzewiowe;na podloge mozna pozniej polozyc parkiet tylko trzeba to uwzglednic przy ustalaniu poziomu podlogi

u mnie to wygląda tak: legary, pomiędzy legarami wełna akustyczna i deski na pióro i wpust. Użytkujemy od około roku deskę sosnową, ale tylko w sypialniach i mimo to można ją bardzo szybko uszkodzić. Wystarczy, że spadnie komuś np. wieszak z szafy na podłogę i już jest mała ryska :( . Nie wspomnę o moim 10 m-cznym synku, który właśnie przechodzi etap stukania wszystkim co mu wpadnie w rączki w podłogę... :cry: :cry:

Wygląda pięknie, ale trzeba naprawdę uważać przy użytkowaniu.

Bułka

w calym domu mam deski, na polpietrze w sypialniach swierkowe a na parterze (saloon, kuchnia, korytarz, gabinet) modrzewiowe, wygladaja pieknie, pieknie:), ale widac rysy po kilku miesiacach, jednak mnie to nie przeszkadza, lubie podniszczone rzeczy, to nie znaczy, ze nosze same lekkie ubrania, na wage :)

deski sa na legarach, pomiedzy nimi welna mineralna a pod legarami punktowo pianka

Kolega namowil mnie na podloge z olchy.

Nawet kupilem juz deski, ale przeczytalem na stronie Instytutu Technologii Drewna, ze olcha jest rakotworcza i alergogenna.

To co ja mam teraz zrobic ??

Jakiego drewna nalezy uzyc na przyzwoita podloge na legarkach??

czy mozesz podac jakis link do tej opinii ze olcha jest rakotworcza, interesuje mnie kto cos takiego wymyslil i na jakiej podstawie.