Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod?oga z desek na legarach -czy warto?

polanka

Recommended Posts

• 5 weeks później...

U moich Rodziców są trzy pomieszczenia z deskami na legarach. Dwa z sosną i jedno z dębęm. Sosna rzeczywiście wygląda średnio (jakieś 8 lat od położenia; kuchnia i sypialnia Rodziców), ale dąb mi się cały czas podoba, pomimo tego, że troszeczkę się powiększyły szczeliny pomiędzy deskami.

Może dlatego mi się tak podoba, że sam układałem :)

Układany był na pióro i wpust, mocowany wkrętami (ukrytymi we wpuście) na legarach - o ile pamiętam były to połówki belek, takich jak krokwie, kładzione na murowanych podporach i podkładką z kilku warstw papy dla amortyzacji. Deski chyba 8 cm.

Przy obecnym kładzeniu desek na piór-wpust taka sytuacja jest niemal nierealna. Chytba że kupisz, jak to się teraz często zdarza, deski niedosusoszone i porobią Ci się taaaakkkie szpary w międzyczasie...

Ja zdecydowałem się na niemocowanie legarów do podłoża (podłoga pływająca), natomiast należy niezapominać od daniu pod nie podkładek tłumiących dźwięki, np. pasów pilśni, korka, wykładziny czy jak niektórzy chcą punktowo pianki montażowej (aczkolwiek niejestem zwolennikiem tego pomysłu).

Legary dałem, tak jak poprzednicy o wys. 16, żeby mi się wygodnie wełna 100-tka pomiędzy zmieściła, niełatwo jest jednak kupić takie długie legary, a ja nie chciałem łączyć, stąd w salonie mam przekrój 16x16 - samochodem można jeździć...

Pamiętajcie o wentylacji takiej podłogi!!!

M.in. legary na przemian lekko odsunięte główkami od ścian i szczelina między deskami a ścianami dookoła pomieszczenia 0,5-1,5 cm.

Serdecznie pozdrawiam