Jaroma 15.03.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 jezeli robicie legary , to jak je przymocowujecie je do podłogi? Czy kładziecie legary bezpośednio na wylewkę betonową, czy też dajecie coś pod legary?jaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 15.03.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 u mnie sa przykrecane srubami do betonu, srednio co 1-1,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.03.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 sprawdzilem na zdjeciach, sruby mam co 2 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 14.04.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 U moich Rodziców są trzy pomieszczenia z deskami na legarach. Dwa z sosną i jedno z dębęm. Sosna rzeczywiście wygląda średnio (jakieś 8 lat od położenia; kuchnia i sypialnia Rodziców), ale dąb mi się cały czas podoba, pomimo tego, że troszeczkę się powiększyły szczeliny pomiędzy deskami. Może dlatego mi się tak podoba, że sam układałem Układany był na pióro i wpust, mocowany wkrętami (ukrytymi we wpuście) na legarach - o ile pamiętam były to połówki belek, takich jak krokwie, kładzione na murowanych podporach i podkładką z kilku warstw papy dla amortyzacji. Deski chyba 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 15.04.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Powiedźcie mi co się dzieje idąc np z mlekiem wyleję je na podłogę. Przeleci to przez deski i ma marne szanse odparować spod legarów. Więc sobie skiśnie pod tą podłogą. Czy ja dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 16.04.2004 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 jeśli masz dobrze położone deski czyli ciasno, potem jeszcze "zakitowane" i pomalowane na gładko lakierem ze 3 razy to nie ma prawa U mnie przynajmniej, przy w/w ochronie takie rzeczy sie nie dzieją Bułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 16.04.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Przy obecnym kładzeniu desek na piór-wpust taka sytuacja jest niemal nierealna. Chytba że kupisz, jak to się teraz często zdarza, deski niedosusoszone i porobią Ci się taaaakkkie szpary w międzyczasie...Ja zdecydowałem się na niemocowanie legarów do podłoża (podłoga pływająca), natomiast należy niezapominać od daniu pod nie podkładek tłumiących dźwięki, np. pasów pilśni, korka, wykładziny czy jak niektórzy chcą punktowo pianki montażowej (aczkolwiek niejestem zwolennikiem tego pomysłu).Legary dałem, tak jak poprzednicy o wys. 16, żeby mi się wygodnie wełna 100-tka pomiędzy zmieściła, niełatwo jest jednak kupić takie długie legary, a ja nie chciałem łączyć, stąd w salonie mam przekrój 16x16 - samochodem można jeździć...Pamiętajcie o wentylacji takiej podłogi!!!M.in. legary na przemian lekko odsunięte główkami od ścian i szczelina między deskami a ścianami dookoła pomieszczenia 0,5-1,5 cm.Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 16.04.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 M.in. legary na przemian lekko odsunięte główkami od ścian i szczelina między deskami a ścianami dookoła pomieszczenia 0,5-1,5 cm. Serdecznie pozdrawiam Co to znaczy "na przemian", mógłbyś sprecyzować? Pozrd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.04.2004 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ja mojej podłogi nie chcę malowac , więc ta woda mi pewnie przeleci. Jakoś nie wierzę , żeby pióro- wpust mozna było potraktować jako zabezpieczenie. A legary nie mocowane - czy przez to podłoga nie jest bardziej narażona na ewentualne rozszczelnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts