Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O Pewnym Małżeństwie Co Kupiło Pierwsze Własne Mieszkanko...

Recommended Posts

Przeglądając galerie użytkowników, zwłaszcza wątek nemi, postanowiłam założyć swój własny... (może ktoś tu zaglądnie).. żeby nie zajmować swoimi wypocinami innych wątków.

W tamtym roku stwierdziliśmy, że najwyższa pora kupić mieszkanie, bo ceny w krakowie znacznie spadły i trzeba tą okazję wykorzystać. Kusiły nas mieszkania na rynku wtórnym, bo cena znacznie niższa niż na rynku pierwotnym. Tak więc zaczęliśmy oglądać mieszkania na własną rękę, potem z agencją nieruchomości i nic... Aż pewnego dnia znaleźliśmy... to odpowiednie, nawet z przystępną ceną. Ale kiedy 3 dni później chcieliśmy je kupić okazało się, że jest sprzedane (przynajmniej tak nam powiedział pośrednik). Proponował nam inne mieszkania z tej lokalizacji, ale mieliśmy dość... Wróciliśmy do poszukiwań na rynku pierwotnym. Deweloper, od którego brat kupil mieszkanie, rozpocząl inwestycje w atrakcyjnej dla nas lokalizacji. Umowilismy sie wiec na spotkanie i dwa dni później podpisaliśmy umowę przedswstępną! Kupiliśmy ostatnie malutkie mieszkanie. Tylko był jeden problem... dziura w ziemi. Zdecydowaliśmy się jednak zaufać deweloperowi, i co jakiś czas obserwowaliśmy mieszkanko jak rośnie. Noi doczekaliśmy się!!! 3 listopada odebraliśmy klucze!!

Tak naprawdę mieszkanie było gotowe już w lipcu, ale wiadomo, wykończenie korytarzy, odbiory techniczne troszkę trwały. Urządzanie mieszkania rozpoczęliśmy od zakupu sprzętu agd. W MM trafilismy na promocje druga rzecz za pol ceny. Takze w dobrej cenie udalo nam sie kupic agd. Potem zaczelismy sie rozgladac za szafami wnekowymi. Postawilismy na firme duet, lub komandor, poniewaz mielismy takie do tej pory i bardzo je sobie chwalilismy. W duecie dostalismy dobra cene, podjechalismy do komandora, a tam promocja (ktora konczyla sie za dwa dni) 20 % na nasze fronty. Z tym, że do odbioru było jeszcze dwa miesiace, ale obsługa bez problemu zaznaczyla ze wazne zeby zrobic teraz pomiar, a potem wykonanie, może być nawet w grudniu. Takze zdecydowalismy sie zamowic te szafy, bo cena ok. 1000 nizsza niz zakladalismy. Potem rozgladalismy sie za kuchnia. Od razu powiem, że nie mieliśmy za dużo kasy, bo na całe wykonczenie (z meblami, sprzetem itp) przeznaczyliśmy max 40tys. Nasza kuchnia, jest wlasciwie aneksem i ma dosc nieregularny kształt, także cięzko nam było ustawić w sensowny sposób wszystkie urządzenia kuchenne. Chcieliśmy zamówić kuchnie na wymiar, ale jeden gościu umowil sie z nami i nie przyszedl, w innym zamawiaja eleemnty w brw, a w innych powalila nas cena. Zostały do wyboru ikea i brw. Ikea ma wiekszy wybor szafek, ale zadne z frontow nas nie powaliły. Pojechaliśmy do brw. Trafliśmy na bardzo pomocną Panią Dorotę, któa poswiecila nam naprawde duzo czasu i udało nam sie stworzyc projekt. Nie jest może do końca doskonały, ale myślę że jak na taki rozkłąd pomieszczenia będzie dla nas odpowiedni.

Odległość miedzy jedna stroną to 93 cm, ale nie jestesmy grubasami wiec mam nadzieje ze sie zmiescimy :)

Tutaj wstepny projekcik... fronty beż połysk, korpus i blaty wenge. Kuchnia od salonu bedzie oddzielona cegla, ale inny odcien niz na tej wizualizacji.

http://img830.imageshack.us/img830/5525/88332226.jpg

Edytowane przez w_usuniete_5
dodano zdjecie

Największy problem mieliśmy z wyborem płytek do łazienki... Ale trafiliśmy promocje w bonarce na płytki które nam sie podobały i w sumie od razu się zdecydowaliśmy.. Płytki Paradyż Nelia.. http://img51.imageshack.us/img51/7383/20101010066.jpgŁazienka ma 180 cm szerokości 220 długości, czyli genrealnie szału z wielkością nie ma :) Ściany będą beżowe, wanna brązowa z jednym paskiem mozaiki. Szafka pod umywalkę wenge, pdołoga jasna. Mam nadzieje ze w tym tygodniu łazienka będzie gotowa i będę mogła polecić ekipę, która ją robi.

W sypialni wybraliśmy farbę wiosna groszkowa Nobiles, i panele dąb vancouver http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/0d/a2/6f1a4cea062848815ea8e1f9da23-43785994_d.jpg Drzwi DRE Piano kolor jesion z szybami mlecznymi.

Salon kuchnia i przedpokówj, ponieważ są połączone beda pomalowane jednym kolorem jesień lniana z Nobilesu. W salone panele egger orzech sienna http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/87/11/01/1287110162 Mebelkii Mezo z BRW.

W kuchni na ścianach płytki salsa ecri z krowami :) na podłodze płytki madeira http://www.ceramika-arte.pl/images/Image/ara/madeira_pp1.jpg

Ok narazie tyle :p W najbliższych dniach postaram się wrzucić więcej fotek i plan mieszkanka :)

Witaj wesolutka85:welcome:

Gratuluję mieszkanka i życzę w wspaniałaj przygody w jego wykańczaniu...

Czekam na kolejne fotki!

Ps. Joliska po tym co wkleiła wesolutka absolutnie nie można stwierdzić, że będzie to, jak to określiłaś "sieczka" !

Poza tym nie jest to wątek w stylu "Pochwalcie się. swoimi...( w domyśle oceńcie)" a czyjaś galeria, co wymaga większego wyczucia w stawiaiu takich ocen!

Pozdrawiam w ten słoneczny jesienny poranek:)

joliska, jeden pokoj to bez z brazem, a drugi bez z zielenia. Mysle ze nie bedzie zle :) A oglądałam twoje mieszkanie i napewno wiem, że takiego efektu własnie nie chcemy. Zależy nam żeby było po prostu przytulnie i praktycznie, a nie tak sterylnie i surowo jak u Ciebie ( w sensie, że Wasze mieszkanko przynajmniej na tych zdjęciach bardziej wyglada jak jakis pensjonat a nie jak dom). Ale mam nadzieje ze nie obrazisz sie za taka opinie.

Pola dzięki za miłe słowo. Nie ukrywam, że urządzanie pierwszego mieszkania, bez żadnych doświadczeń jest dla nas wyzwaniem. I zdjaemy sobie sprawe ze nie wszystko do konca moze pasowac, ale nie jestesmy profesjonalnymi projektantami, a bazujemy jedynie na swoich gustach :)

Nemi czyżyny :) Tak mały bloczek obok carrefoura :)

Gratuluję własnego mieszkania i życzę powodzenia w urządzaniu!

Jak Joliska, też przestrzegam przez "mieszaniem" różnych odcieni podłóg - w mieszkaniu 50 m mam we wszystkich 3 pokojach i na korytarzu identyczne podłogi, to samo planuję teraz w domu, prawie 200 metrów- dlatego, że ta sama podłoga wprowadza pewną spójność, harmonię, co wcale nie znaczy, że nuuuudę.

Wesolutka85 dziewczyny mają rację - my też planujemy w całym mieszkaniu podłogi takie same. Jedynie łazienka i kuchnia będą w płytkach, a pokoje i przedpokój ten sam wzór paneli. Mamy niestety zbyt małe mieszkania, żeby kombinować. Choć u moich rodziców w domu o powierzchni ok. 500 m2 (też w Krakowie) podłogi również są takie same na wszystkich piętrach.

Przemyślcie to jeszcze - takie rozwiązanie optycznie nieco powiększy przestrzeń i będzie ona bardziej spójna.

Dzięki. Tak farby Nobilesu widziałam na żywo (nawet jeden kolor ten sam). Jutro chłopaki kończą szlifować gładzie, a w łazience wszystko gotowe pod płytki! Można się już wykąpać, wc też już zamontowany na stelażu, gładź na suficie wyszlifowana, a ściany zagruntowane :p

• 1 month później...
  • 1 month później...

joliska, jeżeli chodzi o materialy to pewnie gdybymy mogli cofnąć czas to inaczej byśmy malowali, bo przez to że mieszkamy w nowym bloku tynki wchłoneły prawie cały kolor i trzeba będzie poprawiać napewno w niedługim czasie. Jeżeli chodzi o sprzęty to zmienilibyśmy zmywarkę i kuchenkę mikrofalową, bo obie były już serwisowane, a nie kupowaliśmy najtańszych...

A resztę pewnie byśmy zostawili, bo nam się bardzo dobrze mieszka. Aha i przekonałam się do aneksu kuchennego, a byłam zwolenniczką osobnej kuchni.

A i łazienka...

http://img580.imageshack.us/img580/3131/dsc00389medium.jpg