Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vesila - trochę klasyki na przedmieściu

Recommended Posts

Widze ze Ci sie moj pomysl spodobal :p

Jesli nie znajdziesz lustra z listewkami - mozesz je sama zrobic.

Poduszki mi sie podobaja , Pszczolka tez takie kupila.

Gazetnik wyglada teraz lepiej :p

Wyglad szybek...mialam robic tak samo na swojej jesli pamietasz...koniec koncow nie zrobilam, zostawilam i czeka sobie.

Eeee...czy przypadkiem nie pisalas u mnie ze nie jestes funka sztucznych?? :lol2: zmieniasz zdanie jak ja? :lol2:

Zajrzyj do mnie bo tydzien temu zaczelam kombinowac ze sztucznymi, zobaczysz kilka pomyslow na lawe itp :p

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania,

spodobał, spodobał :yes: jak cały Twój dom :lol:

Sztucznym kwiatkom nadal mowie nie, chodzi mi o te takie doniczkowe, natomiast wiem, że sa piękne kwiaty-kwiaty, takie cięte, co do wazonika można wstawić, ale ja jeszcze takich nie spotkałam, a chętnie takie bym kupiła :p

Lustro ze szprosami to tylko na zamówienie, tak jak i witrynę.

Gazetnik co jakis czas zmienia ustawienie, zależy czy stolik pomocniczy stoi przy sofie czy za sofa z klatką chomika :lol2: bo chomik to tak wędruje - raz pokoju młodych, raz w salonie :rolleyes: zależy od widzimisię młodej ;)

zrobiłam wizke z przeszkloną witryną:

salon-witryna1.jpg

zamawiać taką?????

czy ją modyfikować?

można np dodać na samym dole jedną szufladę, albo szprosy X wszystkie, lub tylko po bokach, albo boki pełne - nie przeszklone.....

jeszcze mam takie inspiracje z X na drzwiach witryny/biblioteki:

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/59/e2/92/59e292b8b146dd2118c7361cdc410887.jpg

z prawej widac kawałek czarnej witryny

http://brucekading.com/wp-content/uploads/NorthOaks31.jpg

Ja swoja rozpalcelowalam i zrobilam "pajeczarke" :lol2: bo mam mniejszy salon i chcialam lzejszy mebel...ale Ty masz duzo miejsca - stawiam na X - ladniejsze, orginalniejsze - boki tez cale przeszklone. Takie same bede u siebie zakladac...jak sie zabiore, ale jak sie bede zabierac tak jak za schody to czarno to widze :lol2:

Zrob sobie wizualke tak zeby obie sciany bylo widac i naloz jeszcze lustro na druga sciane, naloz kratki i zobacz czy sie nie bedzie gryzlo bo moze z x'ami lepiej bedzie czyste lustro. Z listewkami zawsze mozesz gdzies indziej wsadzic. Ale witrynka zdecydowanie z X

Vesi,

dwie takie witrynki po bokach okna świetnie by wyglądały u Ciebie!

I wiesz co, zdolna z Ciebie bestia wizualkowa:)

Ale Ty masz ładnie zamocowane parapety!! - proszę napisz, ile wchodzą w ściany po bokach i ile wystają poza mur?

Sharlot

dzieki, jak jest dobra perspektywa obiektów to łatwo je dopasowywać w power point ze sobą, to bardzo łatwe:yes:

A parapety właśnie zmierzyłam: są 3 cm wpuszczone w ścianę po bokach i 8cm wystają poza mur od czoła.

Kombinowałam ze szprosami X w witrynie, w programie sketchup zrobiłam taki projekt witryny, który jednak nie przypadł do gustu zacnemu gronu Halinek i Grażynek :p

1654123_828824713800731_1269080239_n.jpg

ostatecznie poprosiłam więc o wycenę tej witryny nic w niej nie zmieniając:

http://www.maisonsdumonde.com/images/produits/FR/fr/taille_hd/1/0/129847_1.jpg

http://www.maisonsdumonde.com/images/produits/FR/fr/taille_hd/1/0/129847_2.jpg

Tymczasem poddasze robi sie już 6 tydzień, fotki w dzienniku

Hej Vesi,

jaką macie w sumie warstwę wełny (ile cm)?

I czy masz może zdjęcie pokazujące sposób mocowania drugiej warstwy? Z tego, co zauważyłam, pierwsza jest mocowana na sznurki. A jak była kładziona druga warstwa?

Lui,

pozwól, że odpowiem Ci w komentarzach :)

mamy dwie warstwy wełny po 15 cm, w sumie 30 cm.

po zamocowaniu pierwszej warstwy wełny sznurkami do krokwi, zrobiony został stelaż z profili alu do płyt k-g, odpowiednio odsunięty od krokwi

DSC03171.JPG

DSC03128.JPG

potem wciskali za te stelaże druga warstwę wełnyDSC03163.JPG

DSC03159.JPG

potem na te profile naklejali punktowo kawałki taśmy dwustronnie klejącej i przyklejali taką żółtą folie paroizolacyjną po całości, na zewnątrz tych stelaży

niestety nie zrobiłam zdjęć tej naklejonej foli

na tym zdjęciu poniżej, trzeba sie dobrze przyjrzeć, bliżej łazienki widać na skosie właśnie te kawałki brązowej taśmy klejącej na profilach

DSC03205.JPG

no i na koniec przykręcali płyty k-g do tych konstrukcji

:D

Edytowane przez vesila

Vesi barrrrodzo dziękuję! A czy potrafiłabyś mi powiedzieć, w jaki sposób jest rozwiązany problem ruszania się dachu? Tzn. pod wpływem zmiany temperatur dach się porusza, ale warstwa k-g musi być nieruchoma oczywiście. Dopytuję, bo utknęliśmy na etapie pierwszej warstwy wełny i nie wiemy, jak rozmieścić uchwyty metalowe pod drugą warstwę, żeby stwarzały możliwość dla pracy dachu, a jednocześnie utrzymywały k-g nieruchomo (no bo wiadomo, że jeśli stelaże będą chodzić razem z k-g to na ścianach od strony pomieszczeń zrobi się masakra).

Mam nadzieję, że nie namotałam za bardzo.

Na koniec muszę tylko westchnąć, że zazdroszczę ci tego ocieplenia, że już je masz, chociaż przyznam, że u nas nawet tylko z pierwszą, nieskończoną warstwą widać kolosalną różnicę. Nieocieplony dach to jest okropna okropność.

lw zobacz tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania/page515chowo można podpytac lub zobaczyć jak robią inni :rolleyes:

Ivy,

zaczęłam czytać kiedyś ten wątek, ale stwierdziłam, że zginę marnie w tych wszystkich materiałach, nazwach technicznych... jakbyśmy mieli sami to robić to pewnie i przeczytałabym uważnie wszystko, ale zdałam sie na ekipe, mam nadzieję że nie pożałuję :-P

pójdę potem na górę, to podpytam.

Och, super! Dziękuję!

Ivy,

zaczęłam czytać kiedyś ten wątek, ale stwierdziłam, że zginę marnie w tych wszystkich materiałach, nazwach technicznych... jakbyśmy mieli sami to robić to pewnie i przeczytałabym uważnie wszystko, ale zdałam sie na ekipe, mam nadzieję że nie pożałuję :-P

Otóż to :) Już tam byliśmy i też dostaliśmy pomieszania ... konceptów ;)

Vesi, a co do ekipy, określili Ci może cenę za 1m2 ocieplenia dachu? Czy płacisz za wszystko i nie znasz tej stawki?

Grazynki i Halinki zepsuly koncepcje X'ow :lol2: a czemu to Vesilka nie decydowala?

Tutaj jak kladzie sie sie plyty od poczatku jak dom buduja klada na drewniane framy, Latwiej potem jak sie rozwala scianke, przesuwa scianke lub wymienia plyte. Z aluminium juz gorzej moze byc. No i drewno sluzy tez jako support na wieszanie czegos (np. szafki w kuchni badz ciezkie obrazy) badz do przymocowania czegos - nawet drugiej sciany. To tylko tak gwoli ciekawosci.

Vesila wycenili juz ta witrynke?

UWAGA, to jest giga post dla lw i wszystkich zainteresowanych :lol2:

Po położeniu pierwszej warstwy wełny mineralnej między krokwiami i zamocowaniu jej sznurkami, zrobine zostały tynki na ściankach działowych z ytonga, gdy tynki schły - robili stelaże z profili aluminiowych pod płyty g-k.

Profile alu mocowane sa do krokwi przy użyciu takich "grzybków", stelaż jest zawieszony w takiej odległości od krokwi by zmieściła sie druga warstwa wełny. Jak widać na zdjęciu, profile są zahaczone o te odwrócone grzybki, nie skręcone z nimi na stałe.

DSC03244.JPG

DSC03247.JPG

tutaj ściana będzie ocieplona dodatkowo styropianem, wiec jest nieotynkowana

DSC03245.JPG

do krokwi ukośnej (nie wiem jak sie nazywa profesjonalnie) przymocowali tak :rolleyes:

DSC03267.JPG

do ścian profile przykręcili wkrętami na stałe

DSC03248.JPG

położyli drugą warstwę wełny pod stelaż zasłaniając krokwie, tu widać pierwszą warstwę zasznurowaną miedzy krokwiami i częściowo położoną drugą warstwę za profilami

DSC03266.JPG

oraz druga warstwa po całości za profilami

DSC03271.JPG

DSC03272.JPG

na profile nakleili folie paroizolacyjną taśmą dwustronną i przykręcili płyty g-k,

na łączeniach płyt ze ścianami i podłogami zostawili takie malutkie szczeliny dylatacyjne, które będą pokryte akrylem - podobno elastycznym

tutaj kawałek sufitu

DSC03263.JPG

i przy podłodze

DSC03255.JPG

wszystkie płyty na łączeniach ścinali na brzegach

DSC03258.JPG

tutaj kawałek ścianki kolankowej, również docieplonej: warstwa wełny + folia + płyta osb + płyta g-k,

widać tu ścinanie krawędzi na łączeniach g-k i pierwsze szpachlowanie

DSC03257.JPG

DSC03259.JPG

DSC03260.JPG

DSC03256.JPG

wszędzie tak jest robione

DSC03278.JPG

I to chyba tyle

wrzucę jeszcze czego używają do szpachlowania g-k :jawdrop:, ale nie wiem w jakiej kolejności co kładzione :razz:

DSC03251.JPG

DSC03252.JPG

taśm zauważyłam trzy rodzaje :o

DSC03253.JPG

DSC03276.JPG

DSC03277.JPG

KONIEC...

Vesi, a co do ekipy, określili Ci może cenę za 1m2 ocieplenia dachu? Czy płacisz za wszystko i nie znasz tej stawki?

Nie ma liczone za m2 całego ocieplenia, tylko wyszczególnione rózne prace i etapy, np osobno liczone ocieplenie szczytu, osobno za ścianki działowe, za skosy, osobno tynki ...

Grazynki i Halinki zepsuly koncepcje X'ow :lol2: a czemu to Vesilka nie decydowala?

Tutaj jak kladzie sie sie plyty od poczatku jak dom buduja klada na drewniane framy, Latwiej potem jak sie rozwala scianke, przesuwa scianke lub wymienia plyte. Z aluminium juz gorzej moze byc. No i drewno sluzy tez jako support na wieszanie czegos (np. szafki w kuchni badz ciezkie obrazy) badz do przymocowania czegos - nawet drugiej sciany. To tylko tak gwoli ciekawosci.

Vesila wycenili juz ta witrynke?

Czekam jeszcze na wycene

Mania dlatego u mnie sciany działowe są z pustaków ytong, moge na nich choć co wieszać :yes: a na sciankach kolankowych konstrykcje pod osb robili właśnie z drewnianych czegoś tam, no nie wiem jak sie te prostokątne profile z drewna fachowo nazywa :p

Ja też nie rozumiem siły sprawczej Grażynek i Halinek...

Co to Luśki i Mańki wiedzą gorzej? ;)

Oj tam, bo tych Grażynek było więcej, wśród nich nasza Madzia - Zetka :lol:

dostałam taka radę od Zetki:

Regał z iksami to tylko otwarty

a mi zależało na zamkniętym, żeby nie zarypać sie ze ścieraniem kurzy z tego, ale też lekkim wizualnie. Ot co :D