Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vesila - trochę klasyki na przedmieściu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh, miałam narysować nowe regały, ale czasu mi brakło, wzięłam sie za gruntowanie przejść łukowych na dole, muszę je pomalować bo są już nieco ubrudzone, zostało mi Pary ceramicznej tak z 1/3, mam nadzieje że styknie.

Regały chciałabym do sufitu, ale ...

- nie wiem czy stolarzowi uda sie zrobic identyczne listwy

- a jak sie nie uda, to można oczywiście kupić nowe i dać na góre, tylko kto mi to zamontuje??

- to są dodatkowe koszty ;)

Lui,

moja droga, Seart odpada. Kto mi to dopasuje, a zwłaszcza że środkowy regał ma byc otwierany, chyba nie da rady z gotowców :no: i jeszcze jakbym to miała malować, za chiny ludowe :p

Emila,

tak, wszystko rysowałam w tym zwykłym paint windowsa, bo nie mieć nic innego, a bardzo mi zależało by to narysować na fotce tej ściany. Mogłabym w sketch-up zrobić projekt, ale potem nie uda sie mi tego idealnie dopasować do zdjęcia, miałam kiedyś gimp, ale go odinstalowałam z braku miejsca na dyskach :rolleyes:

Oj widze, że Pani nie słyszała o farbach Benjamin Moore ... ten kolor regału to tylko przykład, inspiracja, będe chciała coś w tym odcieniu bo na BM mnie nie stać :-P

W holu i kuchni mam płytki Zirconio Medas, one są grafitowe i jasno szare, płytki czysto czarne i białe są dla cierpliwych, którzy lubią ciągle z mopem latac, bo wszystko na nich widać. Na ścianach ok, ale na podłodze niepraktyczne - choć piękne :) Zapisane mam jeszcze na kompie takie płytki do szachownicy: KEROS Basic, TAU FIBER ,POLCOLORIT ALASKA, wygoogluj sobie, może Ci sie spodobają.

Mania,

ja mam na poddaszu 4 gniazda tv w: pokoju młodego, młodej, holu i salonie nad garażem, tak na wszelki wypadek :razz:

Jak Ci sie nie podobało to tv tam, to co nie gadasz, po to tu wstawiam na publike, żeby ewentualne błędy były wykryte, bardzo cenne są dla mnie również słowa krytyki :yes: nie tylko ochy i achy, i absolutnie nie mam zamiaru sie z tego powodu fochać :D

No niestety, co kraj to obyczaj, nie raz juz sie przekonałam,że mdf nie jest tańszy od drewna, no wiadomo że dąb będzie zdecydowanie droższy, ale różnica między, sosną, czy olchą a mdf, jest chyba żadna, bądź niewielka. Zobaczę co powie stolarz...

Oj z tym mdf to chyba różnie bo u mnie na pewno drewno jest droższe ( o ok 40-50%). Vesi tak jak mówisz wyceń 2 opcje i będzie wiadomo.

Vesi jeżei chodzi o ten tv to też zależy jak masz zrobione kontakty i czy w ogóle jest możliwość dać go gdzieś indziej. Mi on na tym regale najlepiej pasował by na środkowej wysokiej szafce.

Co do listew. Na meble możesz zamontować tą samą sztukaterię co masz na ścianie. Tak naprawdę jakby fachwiec się postarał to możesz zdjąć tą co masz, zabudować do suitu i założyć ją jeszcze raz na meble.

Pszczolka,

kontaktów nie ruszam, zorbie po prostu te półki, w tym jedną lub dwie wyciągane, oraz otwór na kable w tej nad drzwiczkami, tak jak ikea ma w biurkach, w ten sposób, jak młody kiedyś będzie chciał tv to wyciągnie półkę jedną czy dwie i postawi tv.

Musze w końcu sobie to nowe rozrysować, ale w dzień nie mam czasu, a wieczorem padam na twarz...

Mania, jeszcze raz :hug: że o mnie pomyślałaś :)

Amtla,

dziękuję :D a jak Twoje zdrówko kochana??

Hesperius - Hello, hello :)

Jutro ma być stolarz z obudowami słupów, oby, bo miał być już tydzień temu.

A mi zostało jeszcze drugą warstwą pomalować ostatni łuk i finito będzie przejściami łukowymi. Bałam sie że mi braknie farby, ale może z pól litra tylko zużyłam, super ta farba Para Elite Ceramic 4090 , i wysycha błyskawicznie, choć to może przez halogena, miałam włączonego żeby doświetlić a dodatkowo grzał jak te stare żarówki "kwoki" ;)

:goodnight:

Hesperius,

może coś uda Ci sie upolować kiedyś na west, trzeba codziennie zaglądać i z rozsądkiem, bo nie wszystkie okazje są okazją ;)

Stolarz był, okropne słupy juz obudowane.

Tak było

DSCN8014.JPG

tak jest

DSC03418.JPG

w pokoju młodej

DSC03419.JPG

i młodego

DSC03421.JPG

Kolejny etap listwy przypodłogowe, ja tymczasem dalej zastanawiam sie jak tą zabudowę z otwieranym regałem zrobić, stolarz juz mi powiedział, ze na takie wielkie zabudowy to nie ma warunków w warsztacie, ale polecił mi innego.... tylko jak to zrobić???....

poczyniłam taki szkic

DSC03413d.jpg

ale skos mi psuje korone :bash:

meczę to dalej...

DSC03413d.jpg

Hej Vesi :)

Jest dokładnie tak jak piszesz. Czasem się zastanawiam, kto kupuje poduszki za dwie stówy, ale może... niesłusznie się dziwię? ;)

Najgorsze, że jak już mi się coś na Westwing spodoba, to zwykle jest już wyprzedane, ponieważ oferty sprawdzam dopiero po południu. Taki lajf ;)

Opcja z "otwieraną szafą" jest genialna! Fantastyczny pomysł na zrobienie przejścia do innego pomieszczania

A w kwestii tego, co napisała Aniaklasyka. Można zrobić trochę płytsze szuflady (jeśli są konieczne), ale "przykryć je" frontami... ;)

Też mi się wydaje, że szafka wyglądałaby lepiej, ale szuflady są mega poręczne. Pogadaj ze stolarzem, może jemu wpadnie jakieś fajne rozwiązanie do głowy? :)

Oj widze, że Pani nie słyszała o farbach Benjamin Moore ... ten kolor regału to tylko przykład, inspiracja, będe chciała coś w tym odcieniu bo na BM mnie nie stać

bo u mnie jest kwarc na ścianach i malować tego nie będę, więc się farbami nie interesuje :p

Zdecydowanie szuflady nie pasują, Ale tak jak wyżej Hesperius pisze, można je ukryć za frontem szafkowym. tak jak się w kuchniach robi. - albo połaczone fronty, które są frontem szuflady, albo rozwierane szafki i w środku szuflady wewnętrzne.

Hesperius,

może coś uda Ci sie upolować kiedyś na west, trzeba codziennie zaglądać i z rozsądkiem, bo nie wszystkie okazje są okazją ;)

Stolarz był, okropne słupy juz obudowane.

Tak było

DSCN8014.JPG

tak jest

DSC03418.JPG

w pokoju młodej

DSC03419.JPG

i młodego

DSC03421.JPG

Bardzo ładny zielony kolor. Mogę wiedzieć co to za kolor?

Drzwiczki zamiast szuflad juz próbowałam wstawiać pod tym skosem, ale nijak to wyglądało, jeśli byłoby tylko dwoje drzwiczek, to wyszłyby szersze niż wyższe, więc musiałoby byc ich trzy, ale też mi to wizualnie nie pasowało.

Wymiary tej ściany, mierząc od komina (po lewej jest komin z tą małą biała skrzynką):

komin -> drzwi 131cm / drzwi 90cm / drzwi -> scianka kolankowa 167cm. Symetrycznie na trzy części możnaby podzielić, ale srodkowa część byłaby częscowo pod skosem, no i im większy regał tym ciężej będzie go otwierać, tak mi sie wydaje. Więc podzieliłam szuflady na pół i dorysowałam jeszcze szybki w lewym regale, tak na próbę :p

DSC03413e.jpg

Ewelyna :welcome:

chyba pierwszy raz u mnie :D

Kolor zielony to: Benjamin Moore Antique Jade 465, ale zmieszany w castoramie na bazie dulux mat. Kolor śliczny, ale duluxa nie polecam - drogi szajs, po przetarciu ściany szmatką zostają widoczne ślady, farba sie zmywa ze ścian.

[quote=vesila;6608938

Kolor zielony to: Benjamin Moore Antique Jade 465, ale zmieszany w castoramie na bazie dulux mat. Kolor śliczny, ale duluxa nie polecam - drogi szajs, po przetarciu ściany szmatką zostają widoczne ślady, farba sie zmywa ze ścian.

Pocieszę Was, że ja mam oryginalną matową Parę i niestety taki sam efekt co do przecierania, dotykania czymkolwiek suchym czy mokrym. Maty są piękne ale moim zdaniem niestety tragiczne w utrzymaniu ;/ A co do Duluxa do garderoby dorabiałam na lateksie i nic nie schodzi ani się nie plami. Mimo wszystko przy następnym malowaniu dam chyba wszędzie farby ceramiczne bo te są nie do zajechania. :)

Pszczolka,

kombinuję, ale wolno mi idzie, bo czasu mam tyle co pare kresek narysuję i już robota woła :rolleyes:

Tutli,

no to ja nie wiem o co chodzi z tym duluxem, ta baza co ja mam to masakra, tikkurila optiva mat w tej samej cenie a jest po prostu rewelacja, trzeba sie mocno naszorować by dopiero pod światło jakiś ślad zobaczyć. A białą Para ceramiczna pomalowałam sobie właśnie przejścia łukowe, więc cieszę sie że jest nie do zajechania, bo miałam utrapienie z tymi przejściami ciągle toto upaćkane i zmywała sie farba aż do gipsu. Teraz chyba powinno być git:lol: