Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vesila - trochę klasyki na przedmieściu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lui,

matko jedyna dopiero w cytacie zobaczyłam, jakiego byka strzeliłam:oops:, żeś nie miała co cytować :-P

yyy... ja nie widzę żadnego byka oprócz literówek... Chodzi Ci o pokażę? (od pokazać, ż - z = wszystko super, bo przecież nie pokarzę od pokarać rz - r). Dla mnie jest gites.

ZŁOTOL 30 ML - LAKIER DEKORACYJNY SZYBKOSCHNĄCY

Zastosowanie - do malowania wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń , na szkle, skórze, drewnie, metalu i literek na nagrobkach itp.

Kurczę Vesi szkoda, że nie pytalas o złotą farbę to bym Ci doradzila. Zlotol jest kiepskiej jakości i ma to wadę że po jakimś czasie zielenieje i matowieje tracąc swój złoty połysk. Bardzo dobra złota farba do amatorskiego malowania jest z firmy Levis. Sprzedawana w malutkich puszkach w większości sklepików z farbami sciennymi. Bardzo wydajna i z pięknym złotym odcieniem, który nie zmienia się z upływem czasu. Jest droższa od zlotola, koszt małej puszki pewnie coś koło 30zl. ale jakość nie do porównania.

Jesteście nieocenione!!!! Dzięki!

Wczoraj była zjawka, a dziś cd i efekt końcowy:

i mam oto upragnione lustro wypukłe :wiggle:

1496461_1027140917302442_3774721811482673954_o.jpg

a schody nadal nie ruszone :oops:

O kurka!!! Ja też chcę! Ja też! Jak to zrobiłaś? Kupowałaś osobno ramę i lustro? Jak dopasowałaś średnicę. Błagam, daj mały opis! Jest cudowne!

Vesi, ale super lustro! Przepięknie wyszło. Powiem wam, że ja z lustrami mam pewien zgryz. Otóż bardzo mi się one podobają - i wypukłe, i słońca, i różne inne. Uwielbiam oglądać wnętrza z lustrami, zwłaszcza w pięknych kompozycjach. Ale wiecie co - ja boję się luster. No nie wiem, ale widzę w nich coś groźnego (i to raczej nie ma związku z mym groźnym obliczem, haha). Śmiejcie się, śmiejcie ;). Na przykład moment, kiedy idę w półmroku i kątem oka widzę, jak coś się w lustrze rusza (coś, czyli ja ;)). W życiu nie zrobiłabym sobie lustra np. w sypialni i w ogóle sam zamysł wielkich szaf z lustrzanymi drzwiami w sypialni wydaje mi się szalony. Lustro mam tylko w łazience i czeka mnie jeszcze zamocowanie jakiegoś większego w przedpokoju. I chyba podświadomie z tym zwlekam. W sumie to chyba dość pierwotne uczucie, bo w wielu kulturach odbicie (w wodzie czy lustrze) postrzegane jest jako coś niebezpiecznego - takie okno do innego świata (np. dlatego w domach, w których niedawno ktoś umarł, zasłaniano wszystkie lustra). A już lustro wypukłe to dla mnie never-ever, bo nie dość, że odbija, to jeszcze zniekształca. Szkoda, bo naprawdę są piękne. No ale co zrobić, jak się ma (i zawsze miało) bogatą wyobraźnię ;)

Cieszę sie, że Wam też sie podoba :D

Lui,

lusterko wypukłe kupiłam juz chyba z rok temu w tikeju , a stolarza który robił mi drzwi itd, poprosiłam o zrobienie surowej ramy frezowanej dopasowanej do lusterka, ramę pomalowałam czarnym błyszczącym lakierem w spray kupionym w lidlu:

http://fanlidla.pl/files/g/2__33597_11.jpg

reszte wiadomo

Barbe,

nie wiem co napisać, za dużo baśni w dzieciństwie? :lol2:

Ło, Barbe, chyba po raz pierwszy spotykam kogoś z taką fobią... To chyba nie jest fajne...

Haha, Lui, to nie tak! Nie mam fobii, nie boję się luster jako takich, nie boję się w nie zaglądać w celach - powiedzmy to - normalnych ;). Po prostu nieswojo się czuję, kiedy w pomieszczeniu, w którym siedzę / śpię, jest lustro (zwłaszcza duże) i kiedy kątem oka ciągle je widzę. Nie tyle mnie to przeraża, co rozprasza. Jakoś zaburza "normalność" sytuacji. A wynika to być może z tego, że:

Barbe,

nie wiem co napisać, za dużo baśni w dzieciństwie? :lol2:

tak tak :). Zawsze miałam bardzo bujną wyobraźnię. Nie powiem wam, ile lat miałam, kiedy robiłam mikro paczki z mikro ubrankami i innymi utensyliami i zostawiałam je za wersalką - dla Pożyczalskich ;). No i oczywiście zaczajałam się w ukryciu, żeby podglądać potajemne życie moich lalek ;).

O, i teraz mi się przypomniało, że w czasach wczesnopodstawówkowych napisałam baśń o podwójnym świecie (tym normalnym i tym zalustrzanym) i nie miało to nic wspólnego z Alicją po drugim stronie lustra (wtedy jeszcze tego nie znałam).

A co do luster to chyba w feng shui jest tak ze w sypialni nie powinno się mieć luster.

Z ciekawości sobie poczytałam i aż się zdziwiłam, bo te zasady właściwie w 100% zgadzają się z moimi intuicyjnymi odczuciami w odniesieniu do luster ;). No i okazuje się, że zwłaszcza z wypukłymi trzeba uważać, bo to przedmiot o dużej mocy, a niewłaściwie umiejscowiony może mocno zamieszać. Ale oczywiście patrzę na to z przymrużeniem oka ;)

Lui kruszyć się nie kruszy ale jak z wycieraniem po brzegach to nie wiem. Można nią malować każdą powierzchnię. Jeśli zależy Ci na mocnym utrwaleniu to można ją jeszcze zabezpieczyć warstwą lakieru bezbarwnego. http://sklep-kamieniarski.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=240859

• 4 weeks później...

Hej,

cisza u mnie bo nic ciekawego sie nie dzieje, schody jak odstawiłam przed nowym rokiem, tak nadal nie ruszone, nie chciało sie mi nic robić :p Przymierzam sie do zmówienia foteli do salonu. Wysłałam też zapytanie o wycenę witryny do mojego stolarza, ale póki co cisza.

Jedyne na co sie wysiliłam to projekt zabudowy do pokoju młodego z ukrytymi drzwiami. Musze poszukać teraz wykonawcy.

Fotele planuję takie, tylko nie wiem jeszcze jaki kolor

http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/50/87/28/41/5087284159

a to projekt zabudowy pokoj2a.jpg pokoj2b.jpg

Areks38 :welcome:

wysyłm info na priv

• 2 weeks później...