Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piekne :wave::wave:

zobaczysz jak postawisz na polce jak BOMBOWO to wyglada.

Spojrzalam na ta jego zabudowe - wypadaloby jeszcze dwa komplety kupic :yes:

dwa na lewa strone a jedna na prawa

a szachy - oczywiscie, jesli to mistrza to tam musi zostac :D

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vesi piękna witryna, która wygląda rewelacyjnie nawet bez tych wszystkich bibelotów. Zabudowa u syna to już mistrzostwo:yes: Widzę, że masz silną potrzebę jak najszybszego zapełnienia półek ale naprawdę nie musisz. Ciekawe i piękne meble bronią się same, a najlepsze durnostojki zbiera się latami. Wtedy każda ma jakąś historię. Takie rzeczy dużo mówią o właścicielu a jak właściciel potrafi dorzucić o swoich skarbach jakąś opowiastkę to już mistrzostwo zbieractwa :)

P.S. Zabudowę z tajnym wejściem mój mąż oglądał kilka razy. Nie wiem czy jest w stanie przypomnieć sobie jej kolor ale od strony technicznej to już ma na 100% w głowie rysunki techniczne:D

Ja nie wiem Mania cos Ty nakupiła za komplety książek, ale tu to niemal wszytko to sa encyklopedie powszechne (Gutenberga, PWN, Britannica, Oxford, itp) no przeca nie nakupię kilku kompletów encyklopedii o tym samym, inne sa ledwo kilkutomowe, lub jednotomowe. Jeszcze jest ładne wydanie encyklopedia geograficzna 10-tomowa, to chce a co więcej? nie wiem...

Aga, miło mi :) Jak chcesz moge zrobić i podesłać Ci fotki mechanizmu i innych szczegółów, mój stolarz robił takie cos pierwszy raz i uczył sie na błędach, długo to trwało i kilka poprawek było, ale ostatecznie i tak nie udało sie całkiem bez wpadki jak widać :roll:

Vesi dokladnie jest jak piszesz - najwiecej tomow maja encyklopedie.

Ale kazda jest inna, z innych lat, kazda nie ma tego samego - nawet ostatnie wydania nie beda juz aktualne.

Chodzi o oprawki, maja stac i ladnie wygladac, jako dekoracja, jak kazda inna durnostojka, a cieszy sam fakt ze sa stare.

Mam 5-6 roznych wydan encyklopedi, ale tez encyklopedie np samej II wojny swiatowej , dzis dokupilam nastepne wydania :yes:

mam i tomy ewolucji, dzis cywilizacji i indian, sa jeszcze inne, trzeba grzebac :yes:

A to tak to ... no ja sobie myślałam , nie bede z siebie gupa robic i kilku kompletów encyklopedii powszechnej kupować, zwłaszcza ze tydzień temu siedziałam na kompie i przeglądałam allegro w poszukiwaniu jakiegoś niedrogiego kompletu, przyszedł były sąsiad z osiedla do M. zagląda w mojego laptopa i pyta czy książki do czytania czy do stania na półce, trafił w samo sedno:lol2: i wstyd mi sie było przyznać ze bardziej do stania :lol2: wydukałam omijająco ze czytam książki, ale nie dodałam jakie :p bo ja uwielbiam horrory, thrillery i fantastykę a nie encyklopedie :lol2:

Zaklepałam właśnie dwa komplety encyklopedii: geograficzna i biologiczna, piękne wydania :wiggle: przyjdzie ten sąsiad, to mu powiem ze na emeryturę zbieram do czytania, bo wtedy czasu będę mieć duzo ale pieniędzy mało na zakup książek :lol2:

Przy okazji trafiłam na istne cudeńko, przepiękne, kolekcjonerskie wydanie Wiedźmina, ale ludzie trzymajcie mnie jaka cena... 2,5 tys :o za 7 książek :jawdrop:

http://b.allegroimg.pl/original/14/49/85/83/05/4985830539

piętne prawda?

a Tolkien? to juz mało z krzesła nie spadłam 5 tys http://emoty.blox.pl/resource/padam_na_cycki.gif za to:

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/36/28/93/6036289379

Vesi - przepiekne wydania. Fakt cena kosmiczna, nie sa to ksiazki ktore ja lubie (ja thriller & kryminal) ale dla sameych oprawek bym chciala miec :yes:

Widzisz sama - nie tylko tutaj jest popularne kupowanie ksiazek na wystawke, w Polsce tez, a Ty sie wstydzilas :D

Zobacz jeszcze ladne tomy encyklopedi medycznej sa.

Ja wczoraj jedna kupe ksizek przywloklam, dzis nastepna - ze staroci. Udalo mi sie capnac pare fajnych albumow w twardych oprawach. W miekkuch oprawkach nie kupuje zadnej.

A jak ktos powie cos na temat encyklopedi odpowiedz ze chcesz byc madrzejsza i oczy mniej bola od ksiazki niz na co pie wikipedie wertowac :popcorn:

Vesi a nie ma u Was targów staroci ? u mnie raz w miesiącu, chyba 3 sobota miesiąca, podpytać i umówić się na transakcję :)

bo chyba antykwariatów to już nie ma ?

Przy okazji trafiłam na istne cudeńko, przepiękne, kolekcjonerskie wydanie Wiedźmina, ale ludzie trzymajcie mnie jaka cena... 2,5 tys :o za 7 książek :jawdrop:

http://b.allegroimg.pl/original/14/49/85/83/05/4985830539

piętne prawda?

a Tolkien? to juz mało z krzesła nie spadłam 5 tys http://emoty.blox.pl/resource/padam_na_cycki.gif za to:

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/36/28/93/6036289379

I po co ja tu zaglądałam... ;P

Pocieszam się myślą, że już mam i Tolkiena i Sapka skompletowanego, ale serce boli, że takich wydań nie mam ;)

Emila, zgadza się, za ta cenę to musiałabym chyba spać na pieniądzach lub być szalona fanatyczka by tyle za kilka książek dać, mi wystarczy oko nacieszyć :lol2:

Duzo albumów w twardych oprawach maja młodzi, pamiętam jak młodemu kupiłam encyklopedie anatomii człowieka (jakies takie miał wtedy zainteresowania) mial moze 9-10 lat, jak zobaczył naga kobiete to tak sie zbulwersował zawstydzony ze musiałam kartki z tymi rysunkami skleić taśmą :lol2: ale takie albumy sa zazwyczaj w kolorowych oprawach i róznej wielkosci.

Przyszła dziś encyklopedia gutenberga, i szok... u młodego zmieści sie tylko na samym dole :eek::( czyli tam gdzie miały byc albumy rozmiarów A4, tyle razy wałkowałam stolarzowi o wysokości pólek przez telefon, a trza było do niego na warsztat jechać z książkami :bash: nie tak miało być :cry:

Widzisz Mania, wcale nie jest tak do końca profesjonalnie... jakość wykonania jest bez zarzutu, tylko wymiary nie do końca takie jak chciałam :( trudno będą niektóre książki leżeć...

Ja lubie czytac i młoda tez, ostatnimi laty mało czytam ksiazek, więcej kupje niz czytam, a kieyds jak miałam wiecej czasu na ksiązki, to nie kupowałam bo kasy nie było na to - tylko do biblioteki ganiałam, więc teraz wszystko co mam miesci sie na jednym regale który mam w sypialni, ale to jest misz masz rozmiarów i kolorów, wsio w miękkich okładkach, no takie do czytania nie na wystawke :-P

Kjuta, podobno cos jest, lub było...kiedyś słyszałam że ma byc, ale to dawno było... tyle wiem :rotfl:

Iscra, byłam u Ciebie, boszzz jaki piekny projekt domu, i jaki ogrooomy....

az mi szkoda ze juz mam dom, chetnie bym wzięla sie za budowe nowego

Vesi ubawilas mnie tym sklejaniem kartek :lol2:

nie wpadla bym nawet na to :lol2:

bylam wlasnie zmierzyc moje szafki, co prawda moje sa ruchome ( na 5 dziurek kazda polka) ale mam w rownych odstepach, wiec maja 34cm wysokosci.

Encyklopedie polskie sa ok i wlazly na stojaco, ale tutejsze mam kilka ze sa wielkie na 36cm i juz leza - i bardzo je lubie na lezaco. Ksiazki na lezaco sa tez dobrymi podporkami dla tych co stoja a polka nie zapelniona, zeby sie nie przewrocily.

Z encyklopedi najwieksza jest Brtannica, ma prawie 30cm, reszta encyklopedi jest 22-25cm.

Vesi zostalo Ci pytac sprzedawcoa (jesli z internetu) jakie sa duze :yes:

co do albumow ze maja kolorowe okladki. Czasem jakis album ma jeszcze oprawke papierowa. Po sciagnieciu okazuje sie ze albo jest w materiale badz twarda okladka nie jest taka sama jak papierowa na wierzchu i jest ladna. Zwaracaj tez na to uwage. Rozebralam tak kilka albumow.

Mam kilka ktore mi kolorem tam nie pasuja ale musialam je miec i nie ma przebacz.

Jak kiedys trafisz na pchlich targach albo na wyprzedarzach czy na necie starsze ksiazki - normalne do czytania co maja 2-3 tomy - one sa mniejsze, jak normalne ksiazki, to Ci wejda.

Moje normalne ksiazki sa w zamknietej szafce na dole, nie tutaj, widzialas sama. Ksiazki przeczytane. Ja czytam codziennie :lol2: tylko jak wiesz - na tablecie, bo tych pieronow mam kilka tysiecy.

a gdzie fotka encyklopedi na polce?????????????

Iscra, byłam u Ciebie, boszzz jaki piekny projekt domu, i jaki ogrooomy....

az mi szkoda ze juz mam dom, chetnie bym wzięla sie za budowe nowego

Nie idź tą drogą! :D

Masz cudny dom i niech tak zostanie :) Zaglądam i podziwiam :)

Najlepsze książki na wystawkę, to te, które faktycznie są czytane: widać na nich ślady kartkowania. U siebie mam ich już ponad 500 różnej wielkości, koloru, okładki... I cieszy mnie właśnie ta różnorodność, a nie układanie pozycji od linijki :)

a ja uwielbiam swoja "linijke". I nigdy bym nie powiedziala ze takie ksiazki "sa najlepsze na wystawke", bo kazdy ma inne gusta i co innego chce uzyskac.

Moje ksiazki to nie typowa bilblioteka, sa jako dekoracja ale oprocz encyklopedii kazda jest do czytania. A ze sa w twardych i jednokolorowych kolorach? no wlasnie to chcialam uzyskac - tak jak kiedys robili ksiazki w latach 1800 i starszych, byly jednolite, w skorze, w plotnie itp.

a ja uwielbiam swoja "linijke". I nigdy bym nie powiedziala ze takie ksiazki "sa najlepsze na wystawke", bo kazdy ma inne gusta i co innego chce uzyskac.

Moje ksiazki to nie typowa bilblioteka, sa jako dekoracja ale oprocz encyklopedii kazda jest do czytania. A ze sa w twardych i jednokolorowych kolorach? no wlasnie to chcialam uzyskac - tak jak kiedys robili ksiazki w latach 1800 i starszych, byly jednolite, w skorze, w plotnie itp.

Ja nie mówię, że jeśli ktoś ma linijkę i wszystkie książki jednolite to źle :) Jedyne, co mam na myśli, to nawiązanie do starych kamienic, starych domów. Ile razy jestem w takim, gdzie właścicielem (najczęściej) jest starszy człowiek i widzę biblioteczkę, to te książki nigdy nie są takie same. Są z różnych miejsc, różnych lat, różnych rzeczy dotyczą. Zbierane całe życie, a nieraz i pokolenia. Czytane regularnie i widać po nich ślady zużycia, chociaż widać też, że właściciele o nie mocno dbają. Taka biblioteczka, jaką opisuję, jest dla mnie znakiem tego, ze weszłam do domu z historią :) Co więcej, historią, która zaczęła się wieeeeele lat temu i która cały czas się tworzy :)

Mogłabym mówić dalej, ale już zacznę filozofować... :D

temu tez ostatnio wedrowalam po starociach. Bo tam najwiecej starych ksiazek. Mi sie akurat trafilo seriami wiec jest wiecej niz jedna, chociaz takie tez mam. I kazda jest wertoana - jak mnie nie interesuje nie wezme, na "wystawke" sa encyklopedie, reszta ma byc ze wezme, przeczytam, obejrze. Ale jak juz sie ma encyklopedie badz serie - zawsze linijka wyjdzie.

Swoja droga, kusi mnie kupic naprawde cos starego - sa takie z lat 1600-1700, sa w oplakanym stanie przewaznie ale wyglada to naprawde ladnie.

Ostatnia lazac po ksiegarniach nie trafilam ani razu na ladne wydanie jakiejs serii. Perelki w stylu Tolkina co Vesi pokazala sie zdarzaja, ale cena wlasnie - z kosmosu . Szkoda. Nie wiem jak u Was ale u mnie nie bylo nawet takiej ladnej serii, wszystko kolorowe :sick:

ja niestety buduje "sztuczna" historie, bo nie poradze na to ze nie urodzilam sie 100 lat wczesniej :p

Zmierzyłam półki u młodego, dolna ma 26cm, półki wyżej to +/- 24 cm, encyklopedia ma 24cm i mieści sie jeszcze na styk u samej góry :roll:

Do srodkowego regału nie dam tylu ksiązek ze wzgledu wagę, co prawda jest na kółeczkach, ale zawias na którym sie obraca był zamawiany u jakiegos kowala i obawiam sie ze przy dużym obciążeniu pręt pęknie.

20160315_150543.jpg

20160315_150530.jpg

Vesi, bardzo ladnie :yes:

a nie da sie ich wcisnac na wyzsze polki ? Na te nad bialymi pudelkami. Ladniej by sie prezentowaly na wysokosci oczu badz wyzej, nawet jak na wcisk - byle nie zrysowac polek.

Niestety, nie da rady ich wcisnąć wyżej, próbowałam, dosłownie 1mm brakuje, tylko na najwyższej półce sie zmieszczą. Musze pytac o wysokosć przy szukaniu innych.

Kupiłam dwa dni temu w tikeju ramki przestrzenne 30x30cm z buddami, były przecenione bo porysowane, ale to pikus pomalowac farba w spray ramki, ale nie chce tych figurek buddy, kupiłam te ramki dla samych ram i szukam inspiracji co można do takich ramek włożyć...

20160314_075707.jpg

20160314_150050.jpg

Vesi to przestaw je na najwyzsza i jak najblizej brzegu - bedzie je ladnie widac.

I szukaj podporek ksiazkowych :yes:

Shadow boxes - bardzo fajne te ramki, ciekawe co wymyslisz. I gdzie je powiesic masz zamiar?