mania1220 11.03.2016 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Piekne :wave: zobaczysz jak postawisz na polce jak BOMBOWO to wyglada. Spojrzalam na ta jego zabudowe - wypadaloby jeszcze dwa komplety kupic dwa na lewa strone a jedna na prawa a szachy - oczywiscie, jesli to mistrza to tam musi zostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 11.03.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Vesi piękna witryna, która wygląda rewelacyjnie nawet bez tych wszystkich bibelotów. Zabudowa u syna to już mistrzostwo:yes: Widzę, że masz silną potrzebę jak najszybszego zapełnienia półek ale naprawdę nie musisz. Ciekawe i piękne meble bronią się same, a najlepsze durnostojki zbiera się latami. Wtedy każda ma jakąś historię. Takie rzeczy dużo mówią o właścicielu a jak właściciel potrafi dorzucić o swoich skarbach jakąś opowiastkę to już mistrzostwo zbieractwa P.S. Zabudowę z tajnym wejściem mój mąż oglądał kilka razy. Nie wiem czy jest w stanie przypomnieć sobie jej kolor ale od strony technicznej to już ma na 100% w głowie rysunki techniczne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 11.03.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Ja nie wiem Mania cos Ty nakupiła za komplety książek, ale tu to niemal wszytko to sa encyklopedie powszechne (Gutenberga, PWN, Britannica, Oxford, itp) no przeca nie nakupię kilku kompletów encyklopedii o tym samym, inne sa ledwo kilkutomowe, lub jednotomowe. Jeszcze jest ładne wydanie encyklopedia geograficzna 10-tomowa, to chce a co więcej? nie wiem... Aga, miło mi Jak chcesz moge zrobić i podesłać Ci fotki mechanizmu i innych szczegółów, mój stolarz robił takie cos pierwszy raz i uczył sie na błędach, długo to trwało i kilka poprawek było, ale ostatecznie i tak nie udało sie całkiem bez wpadki jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.03.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Vesi dokladnie jest jak piszesz - najwiecej tomow maja encyklopedie. Ale kazda jest inna, z innych lat, kazda nie ma tego samego - nawet ostatnie wydania nie beda juz aktualne. Chodzi o oprawki, maja stac i ladnie wygladac, jako dekoracja, jak kazda inna durnostojka, a cieszy sam fakt ze sa stare. Mam 5-6 roznych wydan encyklopedi, ale tez encyklopedie np samej II wojny swiatowej , dzis dokupilam nastepne wydania mam i tomy ewolucji, dzis cywilizacji i indian, sa jeszcze inne, trzeba grzebac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.03.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Słowniki jeszcze są - można kupować różne w różne mańki na różne języki. Pamiętam takie ładne wydane u mojej matki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 12.03.2016 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A to tak to ... no ja sobie myślałam , nie bede z siebie gupa robic i kilku kompletów encyklopedii powszechnej kupować, zwłaszcza ze tydzień temu siedziałam na kompie i przeglądałam allegro w poszukiwaniu jakiegoś niedrogiego kompletu, przyszedł były sąsiad z osiedla do M. zagląda w mojego laptopa i pyta czy książki do czytania czy do stania na półce, trafił w samo sedno:lol2: i wstyd mi sie było przyznać ze bardziej do stania wydukałam omijająco ze czytam książki, ale nie dodałam jakie bo ja uwielbiam horrory, thrillery i fantastykę a nie encyklopedie Zaklepałam właśnie dwa komplety encyklopedii: geograficzna i biologiczna, piękne wydania przyjdzie ten sąsiad, to mu powiem ze na emeryturę zbieram do czytania, bo wtedy czasu będę mieć duzo ale pieniędzy mało na zakup książek Przy okazji trafiłam na istne cudeńko, przepiękne, kolekcjonerskie wydanie Wiedźmina, ale ludzie trzymajcie mnie jaka cena... 2,5 tys za 7 książek http://b.allegroimg.pl/original/14/49/85/83/05/4985830539 piętne prawda? a Tolkien? to juz mało z krzesła nie spadłam 5 tys http://emoty.blox.pl/resource/padam_na_cycki.gif za to: http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/36/28/93/6036289379 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 12.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Piękne, mój mąż byłby zachwycony ale za tyle kasy można hmmm całą zabudowę biblioteki zrobic np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 12.03.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Vesi - przepiekne wydania. Fakt cena kosmiczna, nie sa to ksiazki ktore ja lubie (ja thriller & kryminal) ale dla sameych oprawek bym chciala miec Widzisz sama - nie tylko tutaj jest popularne kupowanie ksiazek na wystawke, w Polsce tez, a Ty sie wstydzilas Zobacz jeszcze ladne tomy encyklopedi medycznej sa. Ja wczoraj jedna kupe ksizek przywloklam, dzis nastepna - ze staroci. Udalo mi sie capnac pare fajnych albumow w twardych oprawach. W miekkuch oprawkach nie kupuje zadnej. A jak ktos powie cos na temat encyklopedi odpowiedz ze chcesz byc madrzejsza i oczy mniej bola od ksiazki niz na co pie wikipedie wertowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 14.03.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Vesi a nie ma u Was targów staroci ? u mnie raz w miesiącu, chyba 3 sobota miesiąca, podpytać i umówić się na transakcję bo chyba antykwariatów to już nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 14.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Przy okazji trafiłam na istne cudeńko, przepiękne, kolekcjonerskie wydanie Wiedźmina, ale ludzie trzymajcie mnie jaka cena... 2,5 tys za 7 książek http://b.allegroimg.pl/original/14/49/85/83/05/4985830539 piętne prawda? a Tolkien? to juz mało z krzesła nie spadłam 5 tys http://emoty.blox.pl/resource/padam_na_cycki.gif za to: http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/36/28/93/6036289379 I po co ja tu zaglądałam... ;P Pocieszam się myślą, że już mam i Tolkiena i Sapka skompletowanego, ale serce boli, że takich wydań nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 15.03.2016 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Emila, zgadza się, za ta cenę to musiałabym chyba spać na pieniądzach lub być szalona fanatyczka by tyle za kilka książek dać, mi wystarczy oko nacieszyć Duzo albumów w twardych oprawach maja młodzi, pamiętam jak młodemu kupiłam encyklopedie anatomii człowieka (jakies takie miał wtedy zainteresowania) mial moze 9-10 lat, jak zobaczył naga kobiete to tak sie zbulwersował zawstydzony ze musiałam kartki z tymi rysunkami skleić taśmą ale takie albumy sa zazwyczaj w kolorowych oprawach i róznej wielkosci. Przyszła dziś encyklopedia gutenberga, i szok... u młodego zmieści sie tylko na samym dole czyli tam gdzie miały byc albumy rozmiarów A4, tyle razy wałkowałam stolarzowi o wysokości pólek przez telefon, a trza było do niego na warsztat jechać z książkami nie tak miało być Widzisz Mania, wcale nie jest tak do końca profesjonalnie... jakość wykonania jest bez zarzutu, tylko wymiary nie do końca takie jak chciałam trudno będą niektóre książki leżeć... Ja lubie czytac i młoda tez, ostatnimi laty mało czytam ksiazek, więcej kupje niz czytam, a kieyds jak miałam wiecej czasu na ksiązki, to nie kupowałam bo kasy nie było na to - tylko do biblioteki ganiałam, więc teraz wszystko co mam miesci sie na jednym regale który mam w sypialni, ale to jest misz masz rozmiarów i kolorów, wsio w miękkich okładkach, no takie do czytania nie na wystawke Kjuta, podobno cos jest, lub było...kiedyś słyszałam że ma byc, ale to dawno było... tyle wiem Iscra, byłam u Ciebie, boszzz jaki piekny projekt domu, i jaki ogrooomy.... az mi szkoda ze juz mam dom, chetnie bym wzięla sie za budowe nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.03.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Vesi ubawilas mnie tym sklejaniem kartek nie wpadla bym nawet na to bylam wlasnie zmierzyc moje szafki, co prawda moje sa ruchome ( na 5 dziurek kazda polka) ale mam w rownych odstepach, wiec maja 34cm wysokosci. Encyklopedie polskie sa ok i wlazly na stojaco, ale tutejsze mam kilka ze sa wielkie na 36cm i juz leza - i bardzo je lubie na lezaco. Ksiazki na lezaco sa tez dobrymi podporkami dla tych co stoja a polka nie zapelniona, zeby sie nie przewrocily. Z encyklopedi najwieksza jest Brtannica, ma prawie 30cm, reszta encyklopedi jest 22-25cm. Vesi zostalo Ci pytac sprzedawcoa (jesli z internetu) jakie sa duze co do albumow ze maja kolorowe okladki. Czasem jakis album ma jeszcze oprawke papierowa. Po sciagnieciu okazuje sie ze albo jest w materiale badz twarda okladka nie jest taka sama jak papierowa na wierzchu i jest ladna. Zwaracaj tez na to uwage. Rozebralam tak kilka albumow. Mam kilka ktore mi kolorem tam nie pasuja ale musialam je miec i nie ma przebacz. Jak kiedys trafisz na pchlich targach albo na wyprzedarzach czy na necie starsze ksiazki - normalne do czytania co maja 2-3 tomy - one sa mniejsze, jak normalne ksiazki, to Ci wejda. Moje normalne ksiazki sa w zamknietej szafce na dole, nie tutaj, widzialas sama. Ksiazki przeczytane. Ja czytam codziennie tylko jak wiesz - na tablecie, bo tych pieronow mam kilka tysiecy. a gdzie fotka encyklopedi na polce????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.03.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Iscra, byłam u Ciebie, boszzz jaki piekny projekt domu, i jaki ogrooomy.... az mi szkoda ze juz mam dom, chetnie bym wzięla sie za budowe nowego Nie idź tą drogą! Masz cudny dom i niech tak zostanie Zaglądam i podziwiam Najlepsze książki na wystawkę, to te, które faktycznie są czytane: widać na nich ślady kartkowania. U siebie mam ich już ponad 500 różnej wielkości, koloru, okładki... I cieszy mnie właśnie ta różnorodność, a nie układanie pozycji od linijki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.03.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 a ja uwielbiam swoja "linijke". I nigdy bym nie powiedziala ze takie ksiazki "sa najlepsze na wystawke", bo kazdy ma inne gusta i co innego chce uzyskac.Moje ksiazki to nie typowa bilblioteka, sa jako dekoracja ale oprocz encyklopedii kazda jest do czytania. A ze sa w twardych i jednokolorowych kolorach? no wlasnie to chcialam uzyskac - tak jak kiedys robili ksiazki w latach 1800 i starszych, byly jednolite, w skorze, w plotnie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.03.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 a ja uwielbiam swoja "linijke". I nigdy bym nie powiedziala ze takie ksiazki "sa najlepsze na wystawke", bo kazdy ma inne gusta i co innego chce uzyskac. Moje ksiazki to nie typowa bilblioteka, sa jako dekoracja ale oprocz encyklopedii kazda jest do czytania. A ze sa w twardych i jednokolorowych kolorach? no wlasnie to chcialam uzyskac - tak jak kiedys robili ksiazki w latach 1800 i starszych, byly jednolite, w skorze, w plotnie itp. Ja nie mówię, że jeśli ktoś ma linijkę i wszystkie książki jednolite to źle Jedyne, co mam na myśli, to nawiązanie do starych kamienic, starych domów. Ile razy jestem w takim, gdzie właścicielem (najczęściej) jest starszy człowiek i widzę biblioteczkę, to te książki nigdy nie są takie same. Są z różnych miejsc, różnych lat, różnych rzeczy dotyczą. Zbierane całe życie, a nieraz i pokolenia. Czytane regularnie i widać po nich ślady zużycia, chociaż widać też, że właściciele o nie mocno dbają. Taka biblioteczka, jaką opisuję, jest dla mnie znakiem tego, ze weszłam do domu z historią Co więcej, historią, która zaczęła się wieeeeele lat temu i która cały czas się tworzy Mogłabym mówić dalej, ale już zacznę filozofować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.03.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 temu tez ostatnio wedrowalam po starociach. Bo tam najwiecej starych ksiazek. Mi sie akurat trafilo seriami wiec jest wiecej niz jedna, chociaz takie tez mam. I kazda jest wertoana - jak mnie nie interesuje nie wezme, na "wystawke" sa encyklopedie, reszta ma byc ze wezme, przeczytam, obejrze. Ale jak juz sie ma encyklopedie badz serie - zawsze linijka wyjdzie. Swoja droga, kusi mnie kupic naprawde cos starego - sa takie z lat 1600-1700, sa w oplakanym stanie przewaznie ale wyglada to naprawde ladnie. Ostatnia lazac po ksiegarniach nie trafilam ani razu na ladne wydanie jakiejs serii. Perelki w stylu Tolkina co Vesi pokazala sie zdarzaja, ale cena wlasnie - z kosmosu . Szkoda. Nie wiem jak u Was ale u mnie nie bylo nawet takiej ladnej serii, wszystko kolorowe ja niestety buduje "sztuczna" historie, bo nie poradze na to ze nie urodzilam sie 100 lat wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 15.03.2016 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Zmierzyłam półki u młodego, dolna ma 26cm, półki wyżej to +/- 24 cm, encyklopedia ma 24cm i mieści sie jeszcze na styk u samej góry Do srodkowego regału nie dam tylu ksiązek ze wzgledu wagę, co prawda jest na kółeczkach, ale zawias na którym sie obraca był zamawiany u jakiegos kowala i obawiam sie ze przy dużym obciążeniu pręt pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.03.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Vesi, bardzo ladnie a nie da sie ich wcisnac na wyzsze polki ? Na te nad bialymi pudelkami. Ladniej by sie prezentowaly na wysokosci oczu badz wyzej, nawet jak na wcisk - byle nie zrysowac polek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 15.03.2016 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Niestety, nie da rady ich wcisnąć wyżej, próbowałam, dosłownie 1mm brakuje, tylko na najwyższej półce sie zmieszczą. Musze pytac o wysokosć przy szukaniu innych. Kupiłam dwa dni temu w tikeju ramki przestrzenne 30x30cm z buddami, były przecenione bo porysowane, ale to pikus pomalowac farba w spray ramki, ale nie chce tych figurek buddy, kupiłam te ramki dla samych ram i szukam inspiracji co można do takich ramek włożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.03.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Vesi to przestaw je na najwyzsza i jak najblizej brzegu - bedzie je ladnie widac. I szukaj podporek ksiazkowych Shadow boxes - bardzo fajne te ramki, ciekawe co wymyslisz. I gdzie je powiesic masz zamiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts