Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vesila - trochę klasyki na przedmieściu

Recommended Posts

Dziś wybraliśmy panele... z bólem zgodziłam sie na tańsze Krono Original. Z bólem, bo podobały mi sie Quick Step Classic Dąb Naturalny, ale przyjechał mąż z wygnania i panele te owszem spodobały sie mu ale cena juz w ogóle :sad: nie rozumem faceta...

Sprzedawca wziął próbnik QS i przymierzaliśmy to do tańszych o połowę Krono O. Najbardziej zbliżony odcieniem był Dąb Kolberg...

Złożyliśmy zamówienie w DDD... klamka zapadła... pięknie nie będzie.... mam nadzieję że szybko szlak je trafi i wymienię na coś lepszego:evil:

poniżej foto Dąb Kolberg skopiowane skądś tam w sieci

http://www.kronoarena.pl/users/265/450/high/D-8786_Dab_Kolberg.jpg

http://www.partner-panele.pl/img/9230/products_large/dab_kolberg1.jpg

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i po cholere on przyjeżdżał ? :mad: ;)

A tak na powaznie to co się przejmujesz? Po to wymyslili panele, żeby były tanie i mozna je było co parę lat wymieniać. Teraz to się postarasz żeby się szybko zniszczyły (mopa nie wyciskaj za mocno :p ) i udowodnisz mu, ze nie zawsze opłaca się oszczędzać :D

Ja osobiscie jestem za tym żeby w strefie dziennej były lepsze panele bo bedzie wiecej używana. Takie też (ciut lepsze) wybrałam na dół ale góra bedzie w "zwykłych".

Ps.W DDD byłam ale wczoraj ;)

Wczoraj też byłam w DDD, mają tam super listwy przypodłogowe, te z polimeru, dla tych listew wybrałam zakup w DDD

panele byle jakie, za to z listew jestem very happy

takie wybrałam do paneli i jeszcze do holu - zamiast cokołów z płytek

http://www.panele-podlogowe.eu/zdjecia/9419.jpg

http://www.panele-podlogowe.eu/zdjecia/9421.jpg

Bardzo wysokie te listwy :jawdrop:. My planujemy na 8cm i oczywiście proste :pAle nasze muszą być szerokie dołem na conajmniej 2cm bo szczelinę dylatacyjną będziemy mieć na 1,5cm !

A Wy jaka dużą dylatację planujecie skoro listwy szerokie tylko na 1,3 cm ? Bo z tego co wiem to 1cm dylatacji to minimum a 3mm zapasu na prace panela to chyba trochę za mało....:sick:

Ps. co do mojej łazienki to w sobotę poproszę o wycenę innego stolarza (tego co mi robił antresolę u Julki w pokoju i mur pruski) i wtedy będe widziała ile tamten wziął sobie zapasu ;) Ale jesli mogłabym Cię prosić na namiary na Twojego stolarza to bardzo proszę na priv. Im więcej wycen tym lepiej ;)

oj tam, oj tam... jak będą mieć za mało miejsca do pracy (panele) to szybciej sie zniszczą :stirthepot:

a sprzedawcy jakoś nic nie gadali że za wąskie te listwy, albo mało sie znają, albo listwy sie nadają; panele zamówiłam z montażem, ja sie kurde na wszystkim znać nie dam rady, więc dylatacji nie planowałam większej bądź mniejszej, nie interesuje mnie to... z panelami poszłam na kompromis, mąż chciał tanio to ma, a mi w takim przypadku nie zależny na ich trwałości :p

Wszystko ok, tylko żeby nie było tak, że przyjadą kłaść panele i w związku z niewielką dylatacją przy ścianach (wymuszoną przez już zakupione listwy) będą musieli Ci zrobić dylatację w progach pomiędzy pomieszczeniami. Np. jesli panele kładziesz na dużej powierzchni (salon, jadalnia, holl) to moze okazać się, że dodatkowa dylatacja bedzie konieczna i wtedy co? "srebrne" listwy w każdym progu albo przez pół salonu...? A jak się wtedy sprzeciwisz to powiedzą że nie udzielą gwarancji.... Vesila - ja nie chce Ci straszyć kobieto tylko przerabiałam ten temat i dlatego jestem "czujna". Wybierz Ty się tam jeszcze raz z rzutem i wielkością pomieszczeń i niech Ci teraz powiedzą , że w Twoim przypadku 1cm dylatacja tylko i wyłącznie przy ścianach jest wystarczająca. Koniec kropka. Bo jesli nie to poszukasz równie ładnych listew ale dołem szerokich na 2cm i problemu nie będzie. Może nawet oni takie mają w sprzedaży?

Pozdrawiam cieplutko z wręcz upalnego dziś naszego miasteczka :D

będzie dobrze.... salon ma ok 33m2 - to największa jednolita powierzchnia na której będą panele, bo w holu i kuchni sa płytki, na łączeniu paneli i płytek będzie korek... wszelkie listwy dylatacyjne bądź progowe odpadają i już, cokolwiek by nie gadali

???????????

naprawdę??????????????

a dlaczego u mnie nie może byc korka ??!! :((((

podobno przy panelach się go nie daje.....:sick:

vesila - odwiedziłam Twój dziennik i jestem pod wrazeniem postepu prac. Niezły speed ma ten Twój p.Marek . Mam tylko jedną sugestię. Ale aż boję się pisać zeby nie wyszło ze się czepiam. Wszystko jest pięknie - elewacja miodzio- ale w środku ja bym zrezygnowała z tego odcinka sztukaterii... :( Nie myślałaś o tym? Wg mnie niepotrzebnie podkreśla tę belkę...

http://img197.imageshack.us/img197/1121/dscn2409h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pozdrawiam

wszelkie rady mile widziane :)

krytyki sie nie boję, projektantem nie jestem i błędy popełniam :oops:

odnośnie belki... ten gzyms pod belką teraz sie wyróżnia, bo jeszcze nie jest zagipsowane po bokach, potem zleje się to w jedną całość

taki efekt próbuje osiągnąć:

sztukateria3.jpg

jak sie nie uda, to rach-ciach i wytniemy gzymsik ;)

acha, i jeszcze co do korka w dylatacji... poczytałam troche o łączeniu paneli z płytkami...

fakt - nie dają korka, bo panele korek wypychają, ale mi zaproponowali sami w sklepie taki korek w "płynie", który jest elastyczny, służy niby do wypełniania szczelin w podłodze drewnianej...

zobaczymy co z tego wyjdzie, jak sie nie sprawdzi wtedy jakąś listwę damy i po problemie :cool:

acha, i jeszcze co do korka w dylatacji... poczytałam troche o łączeniu paneli z płytkami...

fakt - nie dają korka, bo panele korek wypychają, ale mi zaproponowali sami w sklepie taki korek w "płynie", który jest elastyczny, służy niby do wypełniania szczelin w podłodze drewnianej...

zobaczymy co z tego wyjdzie, jak sie nie sprawdzi wtedy jakąś listwę damy i po problemie :cool:

ja korek w płynie już dawno wypatrzyłam i uradowana n a skrzydłach pojechałam do kolegi panelowca z tą wesołą nowiną ;) :D On twierdzi, że ten korek nie jest na tyle elastyczny żeby zdał egzamin..... Ale ja bardzo chętnie poczekam na efekt u Ciebie :) Bo Ty juz niedługo, prawda??? Bo u mnie niby same panele juz w przyszłym tyg ale listew im nie każę zakładać bo je to mozna w każdej chwili.... A nóż znajdę cos fajniejszego ...? Albo okaże sie jednak że korek w płynie to strzał w dziesiątkę... Już nawet myślałam, żeby zaryzykować z tym korkiem a jak się nie sprawdzi to go wykruszyć/wydłubać i wtedy listwy pozakładac....

u mnie łączenie paneli z płytkami będzie tylko w progach, czyli niewielkie powierzchnie, może ten korek wytrzyma, pożyjemy-zobaczymy...

ale ja kładzenie paneli planuje na koniec listopada, a przeprowadzka ??? hmmm jak szanowny inwestor zjedzie na co najmniej dwa tygodnie, bo sama nijak mebli nie rozkręcę/kupię/skręcę itp... ponadto jest taki syf w domu i garażu, że nie wiem jak i na kiedy ja sie odsprzątam :cry: gipsu w domu na podłogach leży chyba parę kilo i z każdym montażem sztukaterii przybywa...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153641-przyciemnienie-fug-pomocy - czym przyciemnić fugi - czeka mnie to niebawem, bo Marek dał jasnoszarą fugę do gresu Zirconio, a ja nie taki szary miałam na myśli :evil:

... jak dobrze, że jest to forum :yes: ...

kupiłam dziś fugę do mugatów, glazurnik polecał Mapei, absolutnie nie polecał Atlas, Ceresit porównał jakościowo do Mapei, a najlepsze niebrudzące sa oczywiście fugi epoksydowe - ALE! fugi są drogie, trudne do kładzenia i droga jest usługa...... czyli wybrałam fugę Ceresit białą - bo podobała sie mi na próbniku, do tego zakupiłam impregnat ... i chyba skonam i znienawidzę tą łazienkę za wszystko: trudność w układaniu płytek, białe fugi i ogrom pracy jaki jest i jeszcze będzie włożony w jej wykończenie:cry:

ja wybrałam kształt kostki - czyli Nostalit, wspólnie z Markiem ustaliliśmy grafitowy akcent i resztę już on sam rozplanował, ja zażyczyłam sobie łuk przed wejściem a on sam wykończył podobnie resztę... zaufałam gościowi, bo układał kostkę wiele razy i wiedziałam, że on wizualnie lepiej to wymyśli niż ja ;)

Witaj, Vesila! Z zaciekawieniem przeczytałam Twój dziennik - zapowiada się fajny domek! W październiku pisałaś o dylemacie z wyborem umywalki na postumencie - wahałaś się między Simas Arcade a Cifial Plaza. Nie wiem, czy już nie za późno, żeby coś w ogóle na ten temat pisać? No nieważne, może komuś innemu się przyda. Niedawno też wahałam się między tymi właśnie dwiema umywalkami (pluc wc kompakt). Jednak dla mnie Simas jest nieco przeładowane, zakręcone i fikuśne. Jeśli planujesz styl "pałacowy" (złocone krany, bogate ornamenty, marmury), to ok, ale jeśli planujesz styl bardziej klasyczny, to zdecydowanie Cifial! Na tych zdjęciach, które zamieściłaś, nie wygląda on zbyt ciekawie, ale w rzeczywistości jest przepiękny - taka spokojna elegancja. Ja wybrałam właśnie Cifial i napatrzeć się nie mogę! Jeśli chcesz, to mogę wrzucić u Ciebie zdjęcie na chwilę, żebyś mogła zobaczyć, jak wygląda w "naturalnym środowisku", tj. w łazience.

Witam serdecznie

żona m i barbe-cue

Umywalka do łazienki nadal nie wybrana, jak będzie w końcu wykończona łazienka i ją zobaczę to może olśnienia jakiegoś dostanę... te umywalki Cifial to juz widziałam chyba w dwóch forumowych łazienkach, ale chętnie zobaczę jeszcze, pokaż na dłużej niż chwilkę ....

... pałacu w domu mieć nie chcę absolutnie :no::no::no: trochę stylowo-nowo