Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

boazeria na poddaszu - lakierować przed czy po montażu?

Recommended Posts

Pomóżcie.

Kładą mi boazerię na skosy i sufity. Na razie jest wykonana izolacja termiczna, przeciwwilgociowa i przygotowany ruszt drewniany. Teraz panowie fachowcy zamierzają zamontować deski (szalówka świerkowa) i polakierować je dwukrotnie. Mówią, że lakieruje się po montażu. A czy przypadkiem, po jakimś czasie nie odsłonią się maleńkie fragmenty przy piórach i wpustach? Niedolakierowane? Myślałam zawsze, że lakieruje się przed i to ze wszystkich stron. A wykonawca mi teraz mówi, że jeśli chcę malować przed montażem, to mi doliczy 10 zł do metra robocizny. Jak więc to jest? zgodnie "ze sztuką"?

Poza tym, od czasu jak drewno przyjechało, pozostaje w folii. Czy nie powinno przed robotą troszkę sobie poleżeć swobodnie na poddaszu?

Poradźcie, jaka jest kolejność prac prawidłowego wykonania i ile to kosztuje.

Pozdrawiam.

wywal tych majstrów od razu na ryj , jeżeli to ma być lakier bez podkładu [ wodny] to zawsze pierwszą warstwę przed a nawet i drugą [ tylko zewnętrzna strona ] po montażu trzecia warstwa , zresztą bez różnicy jaki to lakier , zawsze trzeba klepki przygotować przed montażem ,potem w szparach nie widać gołego drewna i drewno [ zaje....iście podatne ]w trakcie roboty tak się nie brudzi

Ja bym też polakierował przed montażem. Przynajmniej pierwszą warstwę.

Jak kładłem podłogę z dech nad garażem (garderoba), to przed kładzeniem zaimpregnowałem. To że jest zaimpregnowane z wszystkich stron to jedno, a drugie że podczas kładzenia tak się nie pobrudziło (a to co się pobrudziło łatwiej było wyczyścić)

rozpakować wszystko i niech poleży choć parę dni , luzem najlepiej na przekładkach ,potem jeżeli lakier wymaga podkładu to podkład ,potem lakier , lekkie przeszlifowanie papierem ściernym 120 - 150 , montaż na ściany ,sufity ,czy gdzie tam ma to być , odkurzenie - najlepiej wilgotną szmatką ,potem lakier , a potem piwko w garść i cieszyć się ślicznym drewnem w chacie

Nie musi leżeć parę dni rozpakowane. Nawet bym powiedział że zmiana wilgotności może je pokrzywić.

Rozumiem że deski są już fabrycznie gładkie więc papier drobniejszy (180 - 200) i delikatnie przepolerować po każdej (z wyjątkiem ostatniej) warstwie lakieru (+wilgotna szmatka).

• 2 weeks później...
  • 2 months później...