Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 560
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja sprawdzałam, owszem ceny poszły nieco w górę , o parę groszy na dachówce, troszkę wiecej na akcesoriach. Ale myślę ze mogło być gorzej, miejmy nadzieję ze nowy rok nie powita nas kolejna podwyżka :(
czy ktoś może pokazać dach Braasa w kolorze brązowym...

Mówisz-masz :wink:

http://www.scrlock.republika.pl/foto/braas-braz.jpg

Tak w kwestii formalnej - to nie jest mój dom, zdjęcie pochodzi z jednej z pracowni projektowych jako "realizacja" projektu.

Albo mam zwidy, albo skrajny rządek jest wyraźnie jaśniejszy od reszty - może jestem ździebko przewrażliwiony ;-)

Ja brałem BRAASa bardzo poważnie na kandydata do pokrycia :oops: i najfajnieszy wydawał mi się kasztanowy cisar, niestety cenowo był droższy od ceramiki Tondach, którą ostatecznie zakupiłem. Na wakacjach byliśmy u ludzi, u których braas (czerwona romańska) leży 9 lat i zero zastrzeżeń.

Niedawno byłem w Szkocji - tam dachy tradycyjnie kryje się od stuleci łupanką kamienną, zresztą w ogóle kamień jest tam najpopularniejszym materiałem budowlanym, większość domów jest właśnie z kamienia. Dachówki cementowe i ceramiczne to rzadkość (blachy w ogóle nie widziałem), spotykana jedynie w nowszych domach, których jednak nie ma zbyt wiele.

Witam wszystkich

wycena brutto /7%/ u nas w miejscowości Chojnice /Brass, czarna, celtycka, cementowa/:

dachówka podstawowa: 2,21

gąsior: 13,5

początek półogrągły: 62,60

trójnik: 112,38

dachówka wentylacyjna: 34,16

kominek wentylacyjny: 146,59

Ceny nie obejmują rabatu 21%

pozdrawiam

Własnie pozwoliłem sobie zerknąć na zdjęcia i widzę, że wybraliśmy podobne zestawienie kolorystyczne.

Jaki klinkier jest na kominie? Firma i cena jeśli pamiętasz?

dzięki

Własnie pozwoliłem sobie zerknąć na zdjęcia i widzę, że wybraliśmy podobne zestawienie kolorystyczne.

Jaki klinkier jest na kominie? Firma i cena jeśli pamiętasz?

dzięki

klinkier na kominie (a takze slupek na tarasie i ogrodzenie) to CRH Vega

a ceny nie pamietam - ale cos ok 2,2

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Właśnie przywieźli nam na budowę dachówkę, Celtycka Braasa w kolorze czerwonym (ten jaśniejszy) kawałek leży sobie przede mną :wink:

Jak zobaczyła palety, to trochę się zawiodłam jeśli chodzi o kolor - wybieraliśmy w folderze - ale patrząc na dach anna99 jestem dobrej myśli :D

Od kilkunastu dni na moim dachu jest Braas Cisar romańska w kolorze kasztanowym.

Zabrudzony i pokryty warstewką pyłu prezentuje się tak:

http://images1.fotosik.pl/208/228b70fdfd004640med.jpg

http://images4.fotosik.pl/175/594b99fd06842b26med.jpg

Mam nadzieję, że po zimie będzie jeszcze ładniej 8)

A jaki kolor okien będzieci mieć?

czy ktoś może pokazać dach Braasa w kolorze brązowym... :wink:

Ja też mam brązową celtycką z powłoką lumino. Na dachu od listopada, przetrwała bez uszczerbków styczniowy orkan.