Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie imitacji słojów drewna

mnowak355

Recommended Posts

jest kilka filmow na youtube,ale o co wlasnie dokladnie chodzi

czy masz juz jakas fakture i z niej chcesz wydobyc sloje,czy chcesz zrobic fakture drewna dopiero?

edytuje,bo w miedzy czasie odpowiedziales...czy ta plyta ma juz jakas fakture,czy jest gladka?

czy o to chodzi?

Edytowane przez prawdziwy.anika

Witam

Dziękuję za podesłane filmiki. Chodzi mi o coś takiego jak w pierwszym filmie od Ciebie ANSE72. Trochę inne kolory ale mniej więcej to samo. A czy zna ktoś tę technikę z własnego doświadczenia? I gdzie można kupić te szersze "szpachelki"? I jak się to w ogóle nazywa?;)

Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziękuję.

Ja takie "narzędzie" kupiłam w castoramie i wcale nie był to jakiś wielki koszt. Maluje się bezproblemowo, odnawiałam kiedyś takim sposobem stare drzwi i sama byłam zaskoczona efektem. Pozdrawiam

Obziorałem wszystkie markety ale nigdzie nie mają. Mało tego "sprzedawcy" z reguły robią kwadratowe oczy. Mogła byś napisać jak się to nazywało i z jakiej jest firmy i jakiej szerokości jest twój przyrząd.

Pozdrawiam

Dokładnie tak jak pisze LeoAureus, duże to to nie było, wykonane z gumy i jak dla mnie "bezfirmowe". Szerokość coś około 10 cm. Ja tak jak Ci pisałam kupiłam w castoramie. Mieli wywieszone różnego rodzaju próbki jak "udekorować" ścianę i przy tym pozawieszane specjalistyczne wałki do malowania i wśród nich m.in. to narzędzie. Ale nazwy ni diabła nie pamiętam.

Poszukaj pod hasłem Mazerunek . Tą technologią zrobisz wszystko: włącznie z imitacja czeczotki. Kiedyś odnawiałem "na szybciora" stara szafke znalezioną w graciarni. Brakowało mi blatu.Uzyłem starego blatu z biurka pod komputer. By upodobnic do reszty uzyłem warstwy lakierobejcy duluxa . Po lekkim podeschnięciu nadałem smugi za pomoca starego szerokiego pędzla, takiego zbyt sztywnego by normalnie malowac.Potem pokryłem lakierem bezbarwnym.W sumie miała to być totalna prowizorka na swięta ,a teraz jest pewne ze przeżyje przynajmniej te nadchodzace - juz 4 w swojej historii. :)

http://img140.imageshack.us/img140/3757/crw954101.jpg

Witam

Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chodzi mi o efekt podobny jak w linku który podesłała olaszka , dzięki bardzo. Noxili Tobie też bardzo dziękuję. Jestem stolarzem i ile to ja się muszę narobić z okleinami naturalnymi żeby osiągnąć taki efekt. Chyba "obstukam" sobie taką technikę i po robocie:yes:. Połowę maszyn mógłbym sprzedać.:lol:.

Pozdrawiam. Jakbyście potrzebowali pomocy, dorady z mojej branży zapraszam tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125668-STOLARSTWO-Meble-wn%C4%99trza-mog%C4%99-doradzi%C4%87