Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie można naprawić obróbki komina zimą ???

artórek

Recommended Posts

Dach ma 2 lata. Kilka dni temu zauważyłem że komin na obróbce blacharskiej puszcza. Fachowiec wlazł na komin i powiedział że krokiew przy kominie pracuje i się opuściła dosłownie 1 cm. A skutkiem tego jest to, iż ta krokiew pociągnęła za sobą w dół obróbkę blacharską. Fachowiec powiedział że to często

się dzieje w nowych domach, gdy krokwie w pierwszych latach lekko się zapadają. Powiedział, iż teraz jak jest zimno to nic się nie da zrobić. Że trzeba latem,

jak będzie gorąco to trzeba na nowo dać taśmę dekarską i na nowo obróbkę komina. Co sądzicie o tym co powiedział fachowiec. Czy faktycznie muszę

czekać do lata. Nic się teraz nie da z tym zrobić. Fachowiec powiedział że uszczelnianie silikonem dekarskim to prowizorka. Takie silikony wytrzymują góra 2 lata.

To raczej nie jest fachowiec...Z czego masz pokrycie?? jeszcze nie widziałem aby krokwie opuściły się o jeden cm przy kominie. Poza tym w kominie robi sie nacięcia i obróbka trzyma się komina a nie krokwi. Następnie na nią nakłada sie blache czy dachówkę ale nie przykręca sie do niej. I jezeli nawet cos by sie opuscilo to obrobka bylaby na swoim miejscu. Ale ile głów tyel pomysłów. Kazdy robi inaczej, tyle że u Ciebie to jest raczej wina dekarza...

. Fachowiec powiedział że uszczelnianie silikonem dekarskim to prowizorka.

Tu akurat miał rację, ale tylko tu!

Szanowny przedmówca "photos" przedstawił sedno sprawy czyli źle wykona obróbka. Ja też nie spotkałem się z takim ugięciem krokwi (co nie oznacza, że jest to niemożliwe). Twój dekarz nie ma teraz czasu i to tyle. Pozdrawiam.

ok w takim razie zimą lub późną jesienią jak można założyć taśmę dekarską, przecież do tego musi być gorąco, żeby od strony

tej smoły ta taśma wkleiła się w komin.

Nie musi być gorąco, wystarczy temperatura powyżej 5 stopni oraz pogoda bez deszczu. Taśmy są różne, lepsze i gorsze.

Twojemu dekarzowi nie chciało się tego robić, dlatego taką dał odpowiedź.

Jeżeli nic nie przecieka przez obróbkę, to można z tym zaczekać do wiosny lub lata a jeżeli przecieka to poszukaj innego dekarza który zrobi to teraz.