Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie styropianem czy tak można.

Recommended Posts

Mam pytanie czy można ocieplać teraz styropianem ścianę mocując go tylko na same kołki bez kleju.Znajomy chce tak zrobić a nie chce stosować kleju ze względu na możliwe przymrozki.Nigdzie nie widziałem ani nie czytałem by była to słuszna metoda mocowania styropianu bez kleju.

Dzięki za odpowiedzi.

.....

Czekasz az ktos przytaknie? potrzebujesz jakiegos dziwnego potwierdzenia dla pomyslu ktory jest z gory skazany na niepowodzenie. Po co zadajesz pytanie skoro i tak oczekujesz odpowiedzi ze tak mozna.

nie mozna tak !

po to daje sie obwodowo klej na plyte styropianowa, plus placki lub wezyk w srodku, aby uniemozliwic powstanie sily odrywajacej (wiatr) pomiedzy warstwa muru a styropianem. Dlatego mozna zrezygnowac z kolkowania, ale nie mozna bez klejenia. Koniec kropka.

A skoro czekasz na to az ktos potwierdzi ze tak mozna:

TAK MOZNA TYLKO KOLKOWAC, ale trzeba dac co najmniej 18 kolkow na 1m2 elewacji +1 na każdy metr wysokości i wtedy nie trzeba uzywac wcale kleju.(to zmowa producentow klejow do styro, zeby wepchac jak najwiecej materialu) Malo tego... kleju do siatki tez nie trzeba stosowac... wystarczy siatke wprasowac żelazkiem w styropian.

Dzięki za odpowiedzi ja też całkowicie się z wami zgadzam ale w przypadku mojego znajomego on uważa że racja jest po jego stronie .Montuje więc styropian tylko kołkami ,ja się nie wtrącam i zobaczymy co będzie dalej,jak wytrzyma styropian przez całą zimę i co będzie gdy na gotowej ścianie pojawią się pęknięcia ,rysy.

Poprawiałem taką elewację, ale fakt ze była to styrosuprema położona na same kołki bez kleju i siatki, była otynkowana zwykła zaprawą cementową. Po upływie zimy popekała. Póżniej była kładzona na to siatka, po dwóch latach znowu w paru miejszach popękała. I wtedy ja weszłem do poprawy na popękane miejsza położyłem jeszcze raz dodatkowo siatkę, pomalowałem podkładem pod tynk i otynkowałem. Pytałem się i jak, po roku od położenia tynku, klijent mówił ze w tez pękło w jednym miejszczu ale mocno nie widać bo niweluje tynk baranek.Zastanowiło mnie dlaczego to pęka, jak dobudował do domu dodatkowo werandę która ociepliłem przed tynkiem, to dopiero dowiedziałem się ze na styrosupremę dawali same kołki, ale ile sztuk na płytę czy na 1 metr to nie wiem.