havanna 15.11.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Mam problem z piecem i liczę na pomoc doświadczonych osób.W zeszłym roku zakupiliśmy piec per-eko 16 kw plus (dodam,że dom liczy ok 160m2, nie ocieplony, wymieniony dach oraz wszystkie okna, wysokość pomieszczeń ok 2,9m).po jakimś czasie okazało się, że cały wsad wypala się w przeciągu 4-5 godzin (powinien od 8-10 godz.). Po 3 konsultacjach stwierdzono, że przyczyną tak szybkiego spalania jest najprawdopodobniej niewłaściwy dobór kotła, ponieważ jest on za mały do kubatury. Ciąg w kominie jest naprawdę dobry ale wygląda na to, że całe ciepło ucieka w komin ponieważ piec nie za długo utrzymuje zadaną temperaturę.Najprawdopodobniej czeka nas wymiana pieca na większy i teraz pojawia się wielki znak zapytania....czy zostać przy tej firmie i kupić piec o większej mocy (tylko czy 18 kw czy 24kw?) czy może wybrać zupełnie inną firmę. Od czytania opinii mam mętlik w głowie, ponieważ opinie są bardzo różne....często pojawia się tero-tech,zębiec,defro. jeśli ktoś jest w stanie doradzić, która z opcji byłaby najwłaściwsza, będę niezmiernie wdzięczna,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.11.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Najpierw ocieplić dom, potem dopasować moc kotła do zapotrzebowania na ciepło ocieplonego już domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.11.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Na moje oko przy praktycznie nijakim ociepleniu to kocioł naprawdę za małej mocy. Z jakiej firmy koleżanka by nie kupiła to 16 KW nie da rady. Może inaczej da radę ale spalanie będzie kosmiczne bo kociołek cały czas będzie hulał na maxa. Jeśli w najbliższym czasie nie będziesz inwestować w ocieplenie domu to i 18 KW nie wiele wniesie dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havanna 15.11.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 nie jestem znawcą w tym temacie ale ponoc mamy zdrowe mury i podwójną cegłę, możliwe, że jest to za mało..ale dziękuję za szybką reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.11.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Mam problem z piecem i liczę na pomoc doświadczonych osób.W zeszłym roku zakupiliśmy piec per-eko 16 kw plus (dodam,że dom liczy ok 160m2, nie ocieplony, wymieniony dach oraz wszystkie okna, wysokość pomieszczeń ok 2,9m).po jakimś czasie okazało się, że cały wsad wypala się w przeciągu 4-5 godzin (powinien od 8-10 godz.). Po 3 konsultacjach stwierdzono, że przyczyną tak szybkiego spalania jest najprawdopodobniej niewłaściwy dobór kotła, ponieważ jest on za mały do kubatury. Ciąg w kominie jest naprawdę dobry ale wygląda na to, że całe ciepło ucieka w komin ponieważ piec nie za długo utrzymuje zadaną temperaturę.Najprawdopodobniej czeka nas wymiana pieca na większy i teraz pojawia się wielki znak zapytania....czy zostać przy tej firmie i kupić piec o większej mocy (tylko czy 18 kw czy 24kw?) czy może wybrać zupełnie inną firmę. Od czytania opinii mam mętlik w głowie, ponieważ opinie są bardzo różne....często pojawia się tero-tech,zębiec,defro. jeśli ktoś jest w stanie doradzić, która z opcji byłaby najwłaściwsza, będę niezmiernie wdzięczna,pozdrawiam Napisz jakim opałem chcesz palić przede wszystkim. Które paliwo ma byc podstawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.11.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Mój kolega mówi tak: 1cm styropianu = 10 cm muru. Lepiej ściana na 24 i 10 do 15 cm styropianu niż mur 70 cm w starym budownictwie. Do tego ze 20 do 25 cm wełny na dach i już będzie przyzwoicie. Ale ta 16-tka i tak byłaby chyba dość wyżyłowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havanna 15.11.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 oczywiście węgiel, drzewo sporadycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 oczywiście węgiel, drzewo sporadycznie Węgiel pojęcie względne. Bardziej dokładnie: - drobny węgiel, czyli miał, grysik, groszek 0-31,5mm - tutaj inna konstrukcja i moc - węgiel typu orzech - tutaj inna konstrukcja i moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havanna 15.11.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Węgiel pojęcie względne. Bardziej dokładnie: - drobny węgiel, czyli miał, grysik, groszek 0-31,5mm - tutaj inna konstrukcja i moc - węgiel typu orzech - tutaj inna konstrukcja i moc mam na myśli węgiel typu orzech, z doświadczenia widzę, że drobny węgiel zdecydowanie szybciej się spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.11.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) mam na myśli węgiel typu orzech, z doświadczenia widzę, że drobny węgiel zdecydowanie szybciej się spala Drobny nie spala się szybciej, jak odpowiedni kocioł go spala. Przy miale węglowym czy grysiku - konstrukcja kotła z tzw. zasypem cyklicznym wyposażona w sterownik z algorytmem PID oraz odpowiedniej wielkości dmuchawę, na średnio docieplone 160m2 z takiej konstrukcji dobieramy w/g średniej mocy eksploatacyjnej, czyli model miałowy o mocy znamionowej 30kW, wówczas palenie w granicy 16-24godziny w zależności od temp. zewn. Takie konstrukcje to specjalność producentów z regionu Pleszewa. Jak mam polecic konkretny model, napisz na priva. Jak priorytetem ma być węgiel typu orzech to ze względu na wygodę raczej dolne spalanie. Tutaj radzę bez dmuchawy. Może być sterownik elektroniczny Unister, podnoszący klapę dozująca powietrze, zarządzający praca pompy C.O. z wyjściem na panel domowy. Dla dolnego spalania na taki dom średnio docieplony moc 20kW, nie mniej a max.25kW. Wówczas zasyp do ok.10 max 15godzin dla wyższej mocy, ale można do takiego kotła dorzucać bez wygaszania, co przedłuży ciągłe palenie nawet do kilku dni przy odpowiednim manipulowaniu systemem przerusztowania. W dolnym spalaniu istotne może być: system przerusztowania, jakieś dysze powietrza wtórnego w kanale pionowym zbierającym ogień z rusztu. Edytowane 15 Listopada 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts