Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My z mężem planujemy budować ten domek. Raczej bez żadnych zmian. Jedynie co to dodamy okna dachowe na górze do sypialni nr 1 oraz ewentualnie łazienki. Natomiast jeśli chodzi o parter to powiększymy okna (na wysokość), które są w wykuszu w salonie. Z 162 to fajny, prosty i funkcjonalny domek. Zastanawiamy się tylko, jakie będą koszt stanu pod klucz? Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Z tego co się wczytałem w instalacje to pojechał z najwyższej półki, sam kocioł kosztuje 15tyś a wystarczy za jakieś 4. bez potrzeby pchać się w kondensacyjny jak można dać dwu funkcyjny. Tym bardziej że przymierzamy się do podgrzewania kominkiem. No ale zobaczymy jak przyjdzie właśnie ich kosztorys i obmiar.

• 3 weeks później...

Hej Kasia i Mariusz! Otrzymaliśmy kosztorys do naszego projektu, chcielibyśmy się dowiedzieć, jakie są Wasze spostrzeżenia co do wykorzystanych przez firmę materiałów i z czego ewntulanie będziecie rezygnować, żeby "zejść" z kosztów. Podaję prywatnego maila, więć jeśli chcecie to napiszcie do nas: [email protected]

Pozdrawiam - Ewelina.

• 1 month później...
Planujemy na wiosnę (jeszcze nie otrzymaliśmy pozwolenia na budowę) i z tego, co się orientuję, to byliśmy pierwszymi klientami, którzy zakupili ten projekt, więc chyba nikt nie posiada jeszcze żadnych zdjęć! Chyba, że zimą też można robić fundamenty;-)?

jeśli byliście pierwsi to faktycznie ciezko będzie znaleźć coś wiecej na temat z162.

Zmieniliście coś w projekcie? ja się zastanawiałem nad podniesieniem ściany kolankowej i wydłużeniem domu o jakiś metr. myślę też o zlikwidowaniu balkonów w sypialni i łazience na poddaszu. Nie chcemy też wykańczać całej góry, żeby troszkę obniżyć koszty budowy

Chcemy zmienić kształt wykusza, na taki jak w Z 178 (czyli automatycznie dwa okna więcej). Zobaczymy też już na etapie budowy, co z podniesieniem ścianki kolankowej oraz co z balkonami w sypialni i łazience. Dodamy także okno dachowe w sypialni nr 1 na poddaszu.

Hej. Dawno nie zerkałem tu myślałem że temat zapadł w sen zimowy:p My żadnych zmian nie planujemy ewentualnie ścianka kolankowa. Jeśli chodzi o kominy to nie trzeba 4. 2 dymne muszą być jeśli chodzi o kominy wentylacyjne to jest kilka rozwiązań.

1. najmniej chciane dodatkowe 2 kominy

2. podwieszane kominy wentylacyjne doprowadzone pod dachem rurami spiro do 2 istniejących kominów (oczywiście trzeba dodać kanały do tych dwóch istniejących co i tak ja czynię tak na wszelki wypadek).

3. "kominy" wentylacyjne ze zwykłej rury kanalizacyjnej przekrój fi100 lub 110, nad dach specjalne zakończenie np takie

http://test.wirplast.pl/?p=9.248.Kominki-do-blachodachowki i to wydaje mi się najtańszym i najrozsądniejszym wyjściem rury te potem obuduje się płytą G-K.

a same kominy mam zamiar zrobić tak jak w projekcie z tym że nie schiedel bo drogi a CJBLOK (pewnie dlatego że firma w której pracuje tym handluje)

Witam!

My również zdecydowaliśmy się na z162.

Jutro zmawiam projekt :D

Zmiany jakie planujemy to powiększenie kotłowni tak aby zmieścił się piec na ekogroszek,

w związku z tym przesunie się łazienka w miejsce schodów a schody powędrują do salonu na ścianę z kominkiem,

co za tym idzie kominek ląduję na przeciwległej ścianie w pobliżu kuchni dzięki czemu połączony zostanie komin dymowy z wentylacją w kuchni,

rezygnujemy także z balkonów a kuchnie częściowo zamykamy.

W związku z ogrzewaniem na paliwo stałe w kotłowni będą dodatkowe drzwi na zewnątrz. No to chyba tyle :yes:

No i w najbliższych tygodniach ruszamy z budową (pod koniec kwietnia chcielibyśmy zacząć)

Życzę powodzenia budującym! Dzielcie się proszę spostrzeżeniami dotyczącymi projektu i budowy!