Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My jednak z belitu:)

cena za szt-6,8(ten do kleju)

drut 32,56 za szt12mb, na tone przelicze jak będzie faktura

bloczki w takiej samej cenie.

strop cos koło 5 tyś całość(jutro potwierdzę cenę)

drewno na dach 600złm3(nic pewnego) ale będę walczył jak lew o cenę

blacha pewnie coś w granicach 25złm2(efektywny wyjdzie drożej)

Kominy cjblok -4500zł za komplet( dym+wentylacja szt2 i wentylacja+ wentylacja szt2) plus wkłady

wentylacyjny z kuchni i przedsionka będzie tak jak pisałem z rur pcv

robota:

dach 35zł/m2 (wszystko- czyli postawienie całego szkieletu plus folia pokrycie blachą jedynie w cene nie wchodzi wykonanie pod przybitki)

ale tu się jeszcze muszę zastanowić bo być może kupię blache z robocizną co by było chyba taniej bo w tedy idzie faktura na usługę czyli na 8% vacie.

fundamenty- będę robił sam.

stan surowy (zakres od zera po dach) robocizna czyli murowanie, wieńce,schody,strop i murowanie szczytów wyceniono mi na 15 tyś(nie najgorzej)

My cegłę również mamy zakupioną: porotherm 30, 3.60 za sztukę.

Fundamenty wraz z drogą i mostkiem (materiały + robocizna), (gdyż obecnie nie mamy wjazdu na działkę), 40 tyś.

Wznoszenie murów po dach, ścianki działowe na parterze, kominy na gotowo, stropy, wieńce itp. robocizna 15 tyś., ale bez schodów, bo robimy drewniane, a pod nimi może jakiś schowek;-)). Dach-robocizna 60 zł. za m2 za układanie dachówki wraz ze wszystkim na gotowo!

Witaj. W projekcie podają 200 kg 12 żebrowanej i 60kg gładkiej 6.

Dzięki, liczyłem wcześniej na podstawie rys. szczegółowych wyszło mi podobnie. Ze 100kg już mam :)

Ps. Łazienka wchodzi pod skosy schodowe, o ile da się powiększyć kotłownię kosztem łazienki, tak żeby zmieściła się jeszcze kabina prysznicowa.

Edytowane przez mura

Witam!

My również zdecydowaliśmy się na z162.

Jutro zmawiam projekt :D

Zmiany jakie planujemy to powiększenie kotłowni tak aby zmieścił się piec na ekogroszek,

w związku z tym przesunie się łazienka w miejsce schodów a schody powędrują do salonu na ścianę z kominkiem,

co za tym idzie kominek ląduję na przeciwległej ścianie w pobliżu kuchni dzięki czemu połączony zostanie komin dymowy z wentylacją w kuchni,

rezygnujemy także z balkonów a kuchnie częściowo zamykamy.

W związku z ogrzewaniem na paliwo stałe w kotłowni będą dodatkowe drzwi na zewnątrz. No to chyba tyle :yes:

No i w najbliższych tygodniach ruszamy z budową (pod koniec kwietnia chcielibyśmy zacząć)

Życzę powodzenia budującym! Dzielcie się proszę spostrzeżeniami dotyczącymi projektu i budowy!

czyli prawie wszystko w projekcie zmieniacie:) a widzieliście Z40 w lustrzanym odbiciu? Niby mniejszy domek, ale tutaj ekogroszek powinien się zmieścić, brak balkonów... czyli to co chcecie zmienic w z162. podrzucam linka http://www.z500.pl/projekt/z40,latwy,w,budowie,dom,z,dachem,dwuspadowym,i,wykuszem.html

Edytowane przez minki

WITAM WSZYSTKICH. MAM PYTANIE BO WRAZ Z ŻONĄ CHCEMY ZAMÓWIĆ TEN PROJEKT NA DNIACH BO JEST ŚLICZNY TYLKO CZY WY JUZ MACIE WYKAZ MATERIAŁÓW I JAKIŚ ROZSĄDNY KOSZTORYS TEGO PROJEKTU. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ADRES [email protected] I OCZYWIŚCIE JAK KTOŚ ZACZNIE STAWIAĆ STAN SUROWY Z CHĘCIĄ ZOBACZYMY. POCHODZIMY Z RADOMIA ALE CAŁY KRAJ JEST MILE WIDZIANY JAK TYLKO ZECHCE NAS KTOŚ ZAPROSIĆ NA PARE SEKUND. POZDRAWIAMY WSZYSTKICH I CZEKAM NA ODPOWIEDŹ

Wcale tak dużo nie zmieniamy ;)

Projektu szukam rok a z162 jest najbardziej dopasowany do naszych potrzeb. We wszystkich innych które braliśmy pod uwagę zmieniłabym jeszcze więcej :)

W z40 niestety wejście do kotłowni jest z domu a nie z przedsionka co w przypadku ogrzewania na ekogroszek nie zdałoby egzaminu. a poza tym łazienka ma takie wymiary że niestety nie da się wydzielić osobnego wc.

Swój wybór dobrze przemyślałam i przedyskutowałam z niejednym fachowcem, no i projekcik już kupiony więc odwrotu nie ma ;)

Ale dziękuje, każda rada jest cenna :)

A czy ktoś poczynił już jakieś postępy na budowie???

Wcale tak dużo nie zmieniamy ;)

Projektu szukam rok a z162 jest najbardziej dopasowany do naszych potrzeb. We wszystkich innych które braliśmy pod uwagę zmieniłabym jeszcze więcej :)

W z40 niestety wejście do kotłowni jest z domu a nie z przedsionka co w przypadku ogrzewania na ekogroszek nie zdałoby egzaminu. a poza tym łazienka ma takie wymiary że niestety nie da się wydzielić osobnego wc.

Swój wybór dobrze przemyślałam i przedyskutowałam z niejednym fachowcem, no i projekcik już kupiony więc odwrotu nie ma ;)

Ale dziękuje, każda rada jest cenna :)

A czy ktoś poczynił już jakieś postępy na budowie???

my właśnie mamy dylemat między zakupem z40 a z162. Chodzi głównie o koszty, bo budowa z162 może być sporo droższa. Ale może się mylę? Pisałaś o przeniesieniu kominka na przeciwległą stronę - czyli gdzie? Koło wykusza gdzieś? Czy likwidujecie wykusz?

Ja myśle że do końca marcas zakupimy projekt a potem kto wie jak reszta dokumentów bo jeszcze walka o kredyt nas czeka. Myśle że jak dobrze pojdzie to może koniec maja ruszymy z pracami ale jak ktos zacznie wcześniej to będzie nam miło jak sie pogada i wymieni zdania może fotki. Pozdrawiam

Tak jak patrzylismy to do ściany od strony kotłowni łazienki i pokoju na dole dodamy dwa garaże z troche niższym stropem i wejście poprowadzmy przez kotłownie. A na półpiętrze z połowy schodów zrobimy wejście nad garaż by tam zrobić pomieszczenia takie na różne potrzeby. Schody trzeba wtedy troszke wycofać na korytarz na dole i wszystko pasyje. Co o tym myslicie????

Tak, wykusz likwidujemy a kuchnie częściowo zamykamy i właśnie w tych okolicach będzie kominek. A jeżeli chodzi o koszty z40 to trzeba by trochę policzyć ale nie wydaje mi się żeby z162 był droższy w budowie. Powieżchnie zabudowy obydwa projekty mają taką samą, użytkową również podobną. Więc koszty powinny być bardzo zbliżone. W z40 nie ma ściany nośnej na której opierał by się strop, a z wcześciejszych obliczeń wychodzi że taniej jest zrobić ścianę nośna i póżniej zastosować krótke belki stropowe (chozi o strop terriva). Długie belki są strasznie drogie.Czyli na tym etapie budowy to nawet z162 powinien wyjść taniej.

Ja myśle że do końca marcas zakupimy projekt a potem kto wie jak reszta dokumentów bo jeszcze walka o kredyt nas czeka. Myśle że jak dobrze pojdzie to może koniec maja ruszymy z pracami ale jak ktos zacznie wcześniej to będzie nam miło jak sie pogada i wymieni zdania może fotki. Pozdrawiam

Oj właśnie z tymi formalnościami to strasznie długo idzie. Najlepiej odrazu przygotować się na kilkutygodniowy poślizg. My zaczęliśmy w połowie stycznie i tak sobie myślałam że w marcu to już po wszystkim będzie ale niestety jeszcze długa droga nas czeka. Wiele zależy od tego czy macie miejscowy plan zagospodarowania czy decyzje o warunkach zabudowy.

Tak jak patrzylismy to do ściany od strony kotłowni łazienki i pokoju na dole dodamy dwa garaże z troche niższym stropem i wejście poprowadzmy przez kotłownie. A na półpiętrze z połowy schodów zrobimy wejście nad garaż by tam zrobić pomieszczenia takie na różne potrzeby. Schody trzeba wtedy troszke wycofać na korytarz na dole i wszystko pasyje. Co o tym myslicie????

Garaż fajna sprawa tylko że znacznie zwiększa koszty całej inwestycji. A pomieszczenie na różności jest bardzo przydatne tak więc pomysł fajny i do zrobienia.