Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No z pozwoleniem to zawsze trochę musi potrwać. A w tym roku planujecie rozpoczęcie?

U nas ławy już schną :) :), jak pogoda pozwoli w sobote ruszamy ze ścianami fundamentowymi.

Ławy laliśmy sami z betoniarki i sporo na tym zaoszczędziliśmy. W betoniarni powiedzieli nam że około 4000 zł. nas to będzie kosztować więc trochę dużo. A z betoniarki wyszło 1500 zł. za całe ławy :) :)

No z pozwoleniem to zawsze trochę musi potrwać. A w tym roku planujecie rozpoczęcie?

U nas ławy już schną :) :), jak pogoda pozwoli w sobote ruszamy ze ścianami fundamentowymi.

Ławy laliśmy sami z betoniarki i sporo na tym zaoszczędziliśmy. W betoniarni powiedzieli nam że około 4000 zł. nas to będzie kosztować więc trochę dużo. A z betoniarki wyszło 1500 zł. za całe ławy :) :)

Nie wiem jak to zrobiłeś, ja liczyłem na wszelkie sposoby i wychodziło mi to samo( czyli betoniarka albo betoniarnia) no chyba że lałeś gruzo beton albo na pospółce. Na porządnym kamieniu i piasku, chyba że gdzieś blisko masz kopalnie bo u mnie sporo transport by kosztował. A na pozwolenie jeszcze sobie poczekam;/ dopiero poszły papiery do starostwa.

ile m3 poszło w ławy, długo zeszło kręcenie betoniarką?

Jak liczyłam to też mi wychodziło że potrzebnych będzie jakieś 5 ton cementu, ale poszły trzy, nie licząc chudziaka.

A ile m3 to nie mam pojęcia. Robiliśmy na dwie betoniarki taką małą o poj 150 l zasypowej i taką większą ale nie wiem ile litrów miała. Jakieś 4 razy większa od tej pierwszej. Cztery osoby ( 3 mężczyzn i 2 kobiety ;) ) zalewaliśmy przez 8 godzin. Wsześniej już było ułożone zbrojenie i szalunki.

A z pozwoleniem to już nie powinno być tak długo. U nas czeka się około tygodnia do dwóch (jak wszystko jest dobrze zrobione), no ale to zależy głównie od wielkości miasta.

Jak liczyłam to też mi wychodziło że potrzebnych będzie jakieś 5 ton cementu, ale poszły trzy, nie licząc chudziaka.

A ile m3 to nie mam pojęcia. Robiliśmy na dwie betoniarki taką małą o poj 150 l zasypowej i taką większą ale nie wiem ile litrów miała. Jakieś 4 razy większa od tej pierwszej. Cztery osoby ( 3 mężczyzn i 2 kobiety ;) ) zalewaliśmy przez 8 godzin. Wsześniej już było ułożone zbrojenie i szalunki.

A z pozwoleniem to już nie powinno być tak długo. U nas czeka się około tygodnia do dwóch (jak wszystko jest dobrze zrobione), no ale to zależy głównie od wielkości miasta.

Ale dawałeś tłuczeń i piach czy inaczej? Tak z ciekawości pytam bo podejrzewam że wyszło Ci cos troche poniżej b15. No mam nadzieję że dłużej jak dwa tygodnie nie potrwa plus uprawomocnanie plus zgłoszenie to i tak koniec czerwca początek lipca. A i jeszcze jedno na jaka głębokośc kopałes? U nas jest cos koło 120cm przemarzanie.

Do betonu tylko piach. Niby proporcje zgodnie z zaleceniami były więc mam nadzieje że dobry wyszedł. A w naszej strefie przemarzanie mamy na 120 cm, scianka fundamentowa ma tylko 80 cm. Więc po zdjęciu wierzchniej warstwy tylko ławy na 40 cm kopaliśmy. Edytowane przez Kwitko

Do betonu tylko piach. Niby proporcje zgodnie z zaleceniami były więc mam nadzieje że dobry wyszedł. A w naszej strefie przemarzanie mamy na 120 cm, scianka fundamentowa ma tylko 80 cm. Więc po zdjęciu wierzchniej warstwy tylko ławy na 40 cm kopaliśmy.

Sam piach????? nie za słaba ława? oszczędziłeś 1500zł ale czy warto oszczędzać w ziemi? Było chociaż gruz przelać betonem to byś lepiej zrobił. Na gruzobetonie stoją domy ale o samym piachu i cemencie (nie licząc trochę drutu) nie słyszałem. Miejmy nadzieje że nic Ci nie będzie pękało. Czekaj bo coś jeszcze nie rozumie. Ile miałeś tego humusu że aby na 40cm kopałeś? Chyba że masz zamiar nasypać tyle ziemi. bo spód fundamentu(ławy) powinien być po niżej strefy przemarzania.

No więc,

piach kupowaliśmy taki specjalny na ławy. Gruz w ławy? No nie wiem czy powinno się coś wrzucać, to chyba tak jak z kamieniami.

Z moich obliczeń wynika że 2500 zł zaoszczędziliśmy więc to sporo. A ława była lana zgodnie z projektem.

A kopaliśmy tylko na 40 cm ze względu na położenie działki. Poziom mamy sporo niżej niż droga więc będziemy podsypywać.

No więc,

piach kupowaliśmy taki specjalny na ławy. Gruz w ławy? No nie wiem czy powinno się coś wrzucać, to chyba tak jak z kamieniami.

Z moich obliczeń wynika że 2500 zł zaoszczędziliśmy więc to sporo. A ława była lana zgodnie z projektem.

A kopaliśmy tylko na 40 cm ze względu na położenie działki. Poziom mamy sporo niżej niż droga więc będziemy podsypywać.

A jak specjalny to pewnie tzw. pospółka ewentualnie piach rzeczny taki jak na posadzki. Nie wiem jak to się ma ponoć tak też można ale ja nie zaryzykuje i pójdzie B20 z betoniarni. Co do gruzu w ławy to bardzo dużo tak domów stoi pod koniec lat 90 jak uczyłem się na murarza to tylko tak laliśmy ławy nie wolno było aby rzucać belitów białych cegieł a tak po za tym to prawie wszystko szło w ławy. Bedzie dobrze:)

• 3 weeks później...