majki 15.11.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Cześć Koniecznie co najmniej IP44 ? Podbitka jest zawsze sucha, nawet podczas "zacinającej" mgły Mam na oku takie z IP23, na 230V, tylko żarówka byłaby ledowa. Ktoś takie stosował ? Prosze o opinie czy można dzięki z góry, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.11.2010 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 No np. o takich myślę ... : http://www.marketelektryczny.pl/zestaw-3-oczek---lake-599021110-massive-o_2424.html Piszą, że w łazience można, to może w podbitce też ... ? Ktoś coś podpowie ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 16.11.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Też się nad tym zastanawiam... Na podbitkę deszcz nie pada a i wilgotność nie taka jak przy kąpieli. Doszedłem więc do podobnego wniosku i wybiorę chyba tego typu:http://lampy-online.pl/opis/463911/massive-spark-594501710.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.11.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ja kupiłem zwykłe oprawy halogenowa, też myślałem że lepiej te wodoszczelne ale w podbitce są zbędne. Po przeszukaniu Neta i po poradach w sklepie tak właśnie zdecydowałem. Żarówki też diodowe, 48 szt. w każdej. Niedługo montaż, wreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.11.2010 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 No i dokładnie tak. Po kilku dyskusjach w sklepach i przeczytaniu pół internetu kupione te co podane w moim drugim poście. W Casto za 37 zł/3 szt Dołożę ledy i wtedy sie pochwalę dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.11.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 W szczelnej podbitce raczej nie ma problemu z zaciekaniem wody, zacinaniem deszczu czy zaleganiem śniegu.Są inne problemy: kondensacja pary wodnej, różnice temperatur i wreszcie kurz.Te 3 czynniki mają wpływ na pracę opraw, zalegający kurz w połączeniu z temperaturą wydzielaną w czasie pracy to zalążek nieszczęścia. Twój dom i twoje oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 17.11.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 sam myślę nad oświetleniem w podbitce - żarówki halogenowe raczej odpadają (patrz post wyżej) a nie wiem jak ze szczelnością LED-ów i ich pracą w temp często poniżej zera (kosztują niemało a jak mają się spalać co chwilę to nie za ciekawie).....pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.11.2010 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie odradzam nikomu stosowania oczek w podbitce.Nawiasem mówiąc czasem widzę domy tak podświetlone, że aż przystaje na moment.A czasem widzę napchane równo co 2m i oświetla bóg wie co i bóg wie po co. Przy doborze i montażu tego oświetlenia, jak z każdym innym urządzeniem elektrycznym, trzeba pomyśleć przed a nie po. Skąd masz informację że LEDy się tak szybko palą? Chyba mówisz o tych kilkadziesiąt led na jednym gwincie.Zainteresuj się żarówkami LED z diodami większej mocy.Praca w niskich temperaturach sprzyja raczej trwałości LED niż ją skraca. Diody LED dają o wiele więcej możliwości aranżacji oświetlenia od standardowych żarówek halogenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts