Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lilianette - Dom pod lasem - komentarze

Recommended Posts

Witam hazeleyes1982, muszę koniecznie zobaczyć Waszą budowę.

Witam z-68, byłam u Was, widziałam, macie już prund a my dostaliśmy dopiero umowę z datą podłączenia do czerwca 2012 roku, mam nadzieję, że wcześniej się uda.

Miło mi, że się mój dom podoba, bo chęci są wielkie, radość ogromna, spełniamy swoje marzenia :)

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm,prundu jeszcze nie ma ,

wolę pozyczac od sąsiada http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif,

a tak poważnie to nie usmiecha mi się płacic za prąd budowlany ,bedziemy przeciagac podpisanie umowy jak długo sie da...

Pozdrowienia

Hejka z tym pradem budowlanym nie jest tak zle ..... jak to " ludzie pisza " ... wiadomo za przylacz nalezy zaplacic ale rachunki co dwa miesiace za zuzycie place naprawde nie duze .

Spokojnie, my też nie wzmacnialiśmy, wywaliliśmy wszystkie słupy :)

Jedynie zamieniliśmy ścianke działową pomiędzy garażem i pomieszczeniem gospodarczym na ścianę nośną, właśnie po to, żeby nam ziemia ściany przypadkiem nie wepchnęła. My mamy jeszcze wyższe ściany w piwnicy, jak mi się coś zawali, to ślubny oberwie ode mnie, bo to jego decyzja :)

Ściany są związane wieńcami, stropem, trochę już postały, nie powinno być niespodzianek przy zasypywaniu.

Spokojnie, my też nie wzmacnialiśmy, wywaliliśmy wszystkie słupy :)

Jedynie zamieniliśmy ścianke działową pomiędzy garażem i pomieszczeniem gospodarczym na ścianę nośną, właśnie po to, żeby nam ziemia ściany przypadkiem nie wepchnęła. My mamy jeszcze wyższe ściany w piwnicy, jak mi się coś zawali, to ślubny oberwie ode mnie, bo to jego decyzja :)

Ściany są związane wieńcami, stropem, trochę już postały, nie powinno być niespodzianek przy zasypywaniu.

Ja mam wstawione slupy... bylam zdania, ze sa zbedne doóty na wlasne oczy nie zobaczylam jak obsuwa sie ziemia (jak mi sie sciana wykopu obsunela w dol) i jaka to siła w niej drzemie. Jest to niewyobrazalna siła. Tak czy siak nie negocjowałam już z kierownikiem i zrobilismy jak kaze, slupy 6 x fi12 i dodatkowo poziomo fi 8 w co trzecia warstwe. Koszt jest znikomy

Ale ja z innej bajki- Lilianette jak bedziesz izolowac piwnice??Bo mi chodzi po glowie izolacja...

Wiem, wiem jaka to siła jest przy napierającym gruncie, przyjmujemy, że ściany zewnętrzne, ściany nośne wewnętrzne i zalane wieńce ze stropem mają dać radę przyjąć ten napór, ślubny z niejednej budowy chleb jadł, opiera się na doświadczeniu.

Izolacje ścian piwnicy to jak większość chyba: dysperbit, styrodur 10cm, folia kubełkowa.

ps.: Dzienks za świąteczne życzenia :)

• 2 weeks później...