Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lilianette - Dom pod lasem - komentarze

Recommended Posts

Eee tam, do burzy to daleko ale najważniejsze, że do przodu, tzn do góry :)

A kładliśmy nie sturodur tylko styropian o właściwościach styroduru, biały i niebieski, jeden to chyba Hydromax ale nie jestem pewna co do nazwy, muszę zerknąć na opakowanie. Ten niebieski ślubny zdobył jakiś czas temu ale brakło i dokupił jeszcze jakiś biały, obydwa o eps 150 i grube 5cm (miało być 10 ale mój mąż wszystko mi odchudza ;) )

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg projektu miałam mieć na gotowo wysokość 2,64m plus 12cm płyta plus wylewki czyli jakieś +2,90 wychodzić miała podłoga na poddaszu.

Teraz nam się podniesie o 10cm. Bo tak: wylewki ze styropianami i terakotą to jakieś 19cm liczę, pod sufit by wyszło coś koło 2,7m (2,8m z warstw plus wieniec 10cm - 19cm podłoga), dalej płyta 12cm i na poddaszu podłoga juz cieńsza licze jakieś 15cm to po zsumowaniu po schodach trzeba by się wczłapać max o te trzy metry w górę, co na 16-stu stopniach daje mi jakieś 18,75cm wysokie, trochę wysokie, hmm, to może jednak spróbujemy wepchnąć 17 stopni.

Muszę to rozrysować, w ogóle to przez te wysokości tocze bój ze ślubnym, jemu 2,5m by wystarczyło, zapomniał, że żonka chce mieć podłogówkę, jakiś sufit podwieszony i wczoraj podczas małej sprzeczki sobie to wyjaśnialiśmy ;)

No to zaczęłas trend, tez chce podniesc parter o troche, generalnie wg projektu mialam 2.61 pomiedzy ostatnia warstwa podlogi a sufitem - wg mnie mało, ale moze byc. Ale jak chce zmienic ocieplenie ( zabrac z pod stropu w piwnicy i polozyc wiecej na parterze), to wysokosc jeszcze mi sie zmniejszy. Wiec jak wprowadze plan w zycie to schody tez pojda do przerobki. Cos mamy wspolnego z tymi schodami

PS. Wiem ze to Twoj dziennik, ale zle sie czyta jak tam Ci bazgraja ;)

Ja to w ogóle gapa byłam przy robieniu projektu, bo zupełnie olałam sprawę warstw na podłodze uwzględniającą podłogówkę, więc koleżanka mi naniosła tylko (?) 12cm. Do tego mieszkając tyle lat pod 2,50 człowiek się przyzwyczaił ale zaczęłam czytać muratora :cool: i mnie olśniło. Chałpę buduję sporą to przy większych przestrzeniach 2,60m może (nie musi) robić wrażenie przytłaczające. Co prawda ja do wysokopiennych nie należę ale mimo wszystko.

No to po naczytaniu się na forum - mąż już mi gada, że naczytam się tych głupot i cuduję ;) - pędzę do ślubnego i ... stanęło na moim, podniesie, uff. Saloon będzie miał teraz 3m a reszta 2,7m :wave: Już myślę o drabinie, bo to ja razy dwa (no prawie) ;)

PS. Wiem ze to Twoj dziennik, ale zle sie czyta jak tam Ci bazgraja ;)

A tam, poprosiłam raz, ale jak człek uparty, co zrobić ;)

Edytowane przez Lilianette

Ło matko, podjedzcie no do nas z ekipa, ja juz nie wiem co mam ogladac - i to, i to, i to, i tamto.

Napisz mi co ztym murkiem, on sie serio przewrocil- jakies jaja:) Zartowałas??

Ja mam zrobione w projekcie sciany oporowe żelbetowe i jak dla mnie z deczka przesadzone, b.mocne. I tak wlasnie myslalam o bloczku z przelozonym poziomo zbrojeniem, tak jak Wy macie...ale jak to sie przewraca no to ....:cool:

Gleboko posadawialiscie murek - na jakim fundamencie??

A, to nie ten murek się przewrócił (chodzi ci o ten od garażu pewnie), bo ten to właśnie był wzmacniany prętami, no i stoi, nie obalił się po podsypaniu piachu pod słupy z przodu. Przewrócił się ten z tyłu domu, gdzie osłaniać będzie wejście do piwnicy, wejścia jeszcze nie ma ale jest tam zostawiony kawałek nie omalowany izolacją. No i ten się wzioł i wywrócił pod naporem piachu od strony wykuszu, ale to było wsumie w trakcie murowania to się szybko to podniosło, teraz już stoi, już związał to ma stać! ;)

Odnośnie głębokości fundamentu pod murek koło garażu (post nr 52, zdjęcie nr 3, dzienniczek), to 30cm wysoki, dozbrojony, bez szaleństw :)

Beton na oko męża to B20 mu wyszedł, tak mówi ;)

Edytowane przez Lilianette

(post nr 52, zdjęcie nr 3, dzienniczek), to 30cm wysoki, dozbrojony, bez szaleństw

Now I see:)

Jak zobaczyłam drugie zdjecie w #58 wiesz co pomyslalam - ale slizgawka na tylek i heja w dol ( ale ja glupia jestem:D)

Tak czy siak, ja tez mam lek wysokosci i jak wlazlam wczoraj na sciane zeby dokrecic reszte strzemion do slupa to od razu mi sie lapy zrobily wilgotne, a wcale az tak wysoko nie bylo...

Edytowane przez MusiSieUdac