bzykos 16.11.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam wszystkich! Mam takie pytanie. Jaka może być najmniejsza grubość ścianki prysznicowej (murowanej)? Tak żeby było to dość stabilne. Myślałem o bloczkach 60mm lub 80mm plus grubość płytek. Co o tym sądzicie? Czy 60mm by wystarczyło? Będę wdzięczny za wszelakie sugestie Ścianka ma mieć wymiary 90x185cm Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 też się zastanawiałem, mam ściankę szer. ok. 95cm i wysokości 180cm, jedna stroną dostawioną do ściany nośnej, tez się chciało jak najdelikatniej w wyglądzie, ale jak popatrzyłem na ścianki z 6 czy 8zm suporeksu to postawiłem z dziesiątki, i też nie powiem zeby to najsolidniejsze było, ale nie powinna się rozwalić jakbym niechcący na nią upadł gdybym miał robić to znowu zrobiłbym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 16.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 witamjestem glazurnikiem i przeważnie ścianki prysznicowe robię z gazobetonu 6 z tym że murowane na klej do płytek bo zwykła zaprawa murarska ma zbyt mało właściwości klejących następnego dnia wtapiam siatkę elewacyjną i na to dopiero płytki ;efekt murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 17.11.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dzięki wielkie! A powiedzcie mi tylko jaka odległość ma być ścianki od ściany. Jeśli drzwi szklane mają być 90cm. Ile cm trzeba dodać na klej i płytki żeby potem nie było problemu z zamontowaniem drzwi. Bo z tego co się orientuje,to zbytnio nie ma wielkiej regulacji na drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 17.11.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ile na klej i płytki ? to zależy jakiej grubości są płytki i ile kleju np.płytka 9 mm +klej ok.5mm=14mm x2 =28mm jeśli wtapiasz siatkę w ściankę to dodatkowo 3-4 mm co daje nam łącznie w tym przykładzie 31-32 mm.każde fabryczne drzwi prysznicowe mają regulację w zależności od firmy od 20 do nawet 50 mm .jeśli nie wiesz jeszcze jakie drzwi u siebie zamontujesz to zrób ściankę aby miała na gotowo 89 cm i na bank każde standardowe drzwi 90-tki będą pasowały czyli przyjmując że twoje płytki też będą miały 9 mm to odległość surowej ścianki od ściany powinna wynosić ok.92 cm.a jeżeli jesteś już zdecydowany jakie drzwi zastosujesz to poszukaj w necie jaką mają regulację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 17.11.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam wszystkich! Mam takie pytanie. Jaka może być najmniejsza grubość ścianki prysznicowej (murowanej)? Tak żeby było to dość stabilne. Myślałem o bloczkach 60mm lub 80mm plus grubość płytek. Co o tym sądzicie? Czy 60mm by wystarczyło? Będę wdzięczny za wszelakie sugestie Ścianka ma mieć wymiary 90x185cm Pozdrawiam! Zanim zaczniesz stawiać ściankę , to powinieneś wiedzieć jak wygląda mocowanie drzwi prysznicowych . Zazwyczaj , przy szerokości ścianki 90cm , wystarczy bk 6cm . Taka ścianka , po dociążeniu płytkami , jest stabilna . Montolit miał racje pisząc , żeby do wiązania bloczków , użyć kleju do płytek . Ja zawsze dodaje przewiązanie ze ścianą prostopadła w każdej warstwie . Jeżeli chodzi o otwór na drzwi '90 , to zobacz w opisie , jaka one maja tolerancje . Zazwyczaj wynosi ona nie mniej niz 1cm . Reasumując . Decydujesz sie na jakiś model drzwi i do jego wymiarów dostosowujesz ściankę . Tak na marginesie , to najcieńszą ściankę można zrobić z płyty budowlanej wedi lub ultrament . Ale jej sie nie muruje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 17.11.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Zapomniałem dopisać .Grubość płytek ściennych (za wyjątkiem kamieni naturalnych) wynosi od 8 do 12 mm . Grubość kleju zależy od ewentualnych nierówności podłoża . Uproszczając : przy glazurze można przyjąć klej+płytka= 15mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 18.11.2010 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dzięki śliczne za odpowiedzi! Chciałbym jeszcze zapytać o jedną sprawę. Mianowicie,chcę zrobić półki z g-k. Czy można już wykonać półki,nie mając jeszcze wybranych płytek? Chodzi oto,żeby się nie okazało,że trzeba ciąć np. po 2cm płytki,żeby dopasować do wielkości półek. Chodzi głównie o względy estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts